logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung UE46D6500VSXZG - Brak obrazu.

ANDRZEJ DOMARADZKI 25 Kwi 2015 16:00 13773 20
REKLAMA
  • #1 14645004
    ANDRZEJ DOMARADZKI
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Witam. Tv Samsung UE46D6500VSXZG Version No.03 po włączeniu przez chwilę podświetlanie matrycy normalne , po chwili przyciemnia się do ok.50%. Brak obrazu.
    Dioda St-By reaguje, mrugając na rozkazy wysyłane z pilota.Zasilacz BN44-00427A,
    MAIN BOARD BN94-05105Q. Po wypięciu łączówki Main-SMPS z gniazda CN201 i włączeniu tv podświetlanie nie przygasa. Podstawiona była płyta Main Board na sprawną BN94-05105E ( w/g ASWO Samsung-zamienne) bez pozytywnego rezultatu.
    Podstawienie T-CON SH120PMB4SV0.3 też nic nie dało. W instrukcji serwisowej jest rozpiska napięć na złączu CN201 lecz jest całkiem inna niż na mojej płycie zasilacza,
    inne oznaczenia sygnałów i wartości.Prawdopodobnie są to oznaczenia dla tv 32", 37" i 40", a inne są dla 46" i więcej.Wykonałem pomiar pinów złącza CN201 z wpiętą i wypiętą łączówką , są różnice lecz nie mam z czym ich porównać. Potrzebna pomoc. Pozdrawiam Andrzej
  • REKLAMA
  • #2 14645143
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 14645955
    Renso
    Poziom 15  
    Ocena: 77
    Podświetlenie osiaga 100% w chwili gdy jest wyświetlane logo powitalne. Logo jest generowane w T-con. Jeśli nie wyświetla się logo to może być uszkodzona matryca.
  • REKLAMA
  • #4 14646026
    ANDRZEJ DOMARADZKI
    Poziom 17  
    Witam.
    Kolego Renso nie wyświetla się logo, a czas pełnego podświetlania podobny do czasu wyświetlania logo. Pytanie jak można sprawdzić matrycę w warunkach domowych?? Pozdrawiam Andrzej
  • #5 14646048
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 14646316
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Ocena: 340
    Na T-con generowane są napięcia zasilające drajwery kolumn oraz wierszy. Napięcia Vdd zasilają procesor jak również drajwery RGB/DATA w matrycy. Jezeli brak któregoś z napięć niskich (Vdd) do drajwerów RGB to na LCD nie wyświetli się nic. Sprawdź czy wychodzą one z T-con oraz czy przebiegają po listwie source-drajwera. Możesz mieć zły T-con lub sam panel (niekontaktujące fleksy z drajwerem do listwy, lub elektronika na listwie source-drajwera)

Gdyby Vdd były dobre a pozostałe jak Von, Voff, Vcom nieprawidłowe, to przynajmniej wyświetliłyby by się na ekranie pionowe pasy, bo informacja RGB do matrycy by dochodziła, a problem wystąpiłby z zał/wył bramek TFT, błednym kontrastem, lub tzw. skalą szarości, poczytaj sobie jakiś artykuł w PDF na temat matryc TFT, można wejść w Google, jest wiele interesujących informacji w jęz. ang.
  • #7 14646691
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    zbyszekskibinski napisał:
    Sprawdź czy wychodzą one z T-con
    Możesz mieć zły T-con
    ANDRZEJ DOMARADZKI napisał:
    Podstawienie T-CON SH120PMB4SV0.3 też nic nie dało.

Czytać więc proszę, przed "wymądrzaniem" się. ;)
    No chyba, że zakładasz, kolego Zbyszku,  że pan naprawiacz ma dwa identycznie uszkodzone moduły! Zabawne by to było. ;)
    W instrukcji serwisowej jest rozpiska napięć na złączu CN201 lecz jest całkiem inna niż na mojej płycie zasilacza,

Niestety, informacji, z jakiejż to dokumentacji naprawiający korzysta, a także dlaczego nie może skorzystać z innej, bardziej odpowiedniej, brak.
    Bo według mnie to to samo, choć faktycznie innymi literkami oznaczone. ;)
    Wykonałem pomiar pinów złącza CN201 z wpiętą i wypiętą łączówką , są różnice lecz nie mam z czym ich porównać.

Noż cud po prostu i zdziwienie, że się różnią. ;)
    Przecież to totalny brak zrozumienia zasady współpracy zasilacza z main! W dziale dla profesjonalistów!
    Pomijam już zasadność czepiania się tego złącza wobec objawów w TV.

Panie @ANDRZEJ DOMARADZKI kup pan matrycę. Bo to nie jest zapewne wina zasilacza. A tych dwóch rzeczy nie wymieniałeś.

Uszkodzenie wydaje się prościutkie do zlokalizowania. I być może naprawienia. Nawet bez wysoce specjalistycznych zwrotów Zbyszka. Tym niemniej masz ode mnie plusik p. Skibiński. ;)
    ---------
    Edycja godz. 15.25
    Ktoś Ci dał minusa p. S. To złośliwiec jakiś, bo niezasłużenie. :)
  • #8 14647558
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    mirex napisał:

Czytać więc proszę, przed "wymądrzaniem" się. ;)
    No chyba, że zakładasz, kolego Zbyszku,  że pan naprawiacz ma dwa identycznie uszkodzone moduły! Zabawne by to było. ;)

opanowany. napisał:
    Pytanie jak można sprawdzić matrycę w warunkach domowych??

Tak samo jak w warunkach warsztatowych, podstawiając pod sprawą elektronikę, a czasem wystarczy coś na niej pomierzyć.

Ja się odnosiłem do tego co nalezy pomierzyć Mirku, aby naprawiacz wiedział na następny raz, że można pomierzyć kilka napięć, zamiast kupować i podstawiać moduły.
  • #9 14647585
    mirex
    Poziom 43  
    Może i tak. Przynajmniej w Twoim założeniu. Tym niemniej przyznasz, że porada "sprawdź czy napięcia wychodzą z T-con", już po jego podmianie na inny (i bez najmniejszego efektu) dziwnie brzmi. ;)
    Za całą resztę miałeś plusa dodatniego. :)
  • #10 14647897
    ANDRZEJ DOMARADZKI
    Poziom 17  
    Witam. Kol. zbyszekskibinski i kol.mirex bazuję na dokumentacji takiej ,jaką udało mi się "namierzyć" w internecie, a mianowicie instrukcji serwisowej " Chassis : U69A
    Model : UE**D65**V*
    UE**D65**W*
    UE**D67**W* zamieszczonej w BPS "Serwisu Elektroniki" (mogę obu kol.przesłać na PW ). Nie ma w niej nawet kawałka schematu, więc pomiary do czego mam porównać??? Podane złącza CN1601-J101 (Main-T-CON) zawiera tylko symbole sygnałów na poszczególnych pinach.Co do złącz CN201-CN803 (SMPS-Main) , to na płycie zasilacza BN44-00427A - inna symbolika i wartości (mogę zrobić fotkę) , czyli poruszam się jak niewidomy o lasce. Pozdrawiam Andrzej
  • REKLAMA
  • #11 14648078
    mirex
    Poziom 43  
    Nie ma w niej nawet kawałka schematu, więc pomiary do czego mam porównać???

No fakt. Dziwne, że nie ma, prawda? ;)

Do tego porównać, co napisane na modułach. Do wiedzy ogólnej o serwisowaniu TV, a Samsungów w szczególności.
    A o fotografie poprosimy, poprosimy.
    mogę obu kol.przesłać na PW

Czemu nie?
    Zweryfikujemy na ile różnią się opisy od tych z dostępnej dokumentacji serwisowej dla chassis U69A.
    I co tam w tych papierach z SE nabazgrane. ;)

To tylko dla zaspokojenia ciekawości, bo jak już pisałem, bez znaczenia dla opisanej usterki.
  • #12 14648940
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Oddałem ci plusa, to jakaś nowa forma nagradzania na tym forum?? Nie czytałem o tym wcześniej, ale gdy najeżdzam bliżej ikony z plusem lub minusem, widać, że można oddać każdemu piszącemu po kolei, nawet gdy nie jest się autorem postu lol.

Dodano po 3 [minuty]:

Aha, no i teraz gdy chciałem oddać samemu sobie, to pojawia się informacja 'limit oddawania głosów już został przekroczony' hehe.

Panie Domaradzki, zdjąć ramkę z matrycy i zrobić pomiary napięć na listwie source-drajwerów jak również sprawdzić fleksy (tak jak pisane wcześniej, może być słaby kontakt do jednego z drajwerów kolumn). Napięcia na tejże listwie są opisane i oznaczone i większość z nich tak samo oznaczona z tym co wychodzi z T-con, także można porównać.
  • REKLAMA
  • #13 14649107
    mirex
    Poziom 43  
    to jakaś nowa forma nagradzania na tym forum?? Nie czytałem o tym wcześniej, ale gdy najeżdzam bliżej ikony z plusem lub minusem, widać, że można oddać każdemu piszącemu po kolei, nawet gdy nie jest się autorem postu lol.

Tak, nowa forma. Obecnie każdy czytający może (teraz, za miesiąc, za rok) wyrazić w ten sposób swoją opinię o czyjejś wypowiedzi. Czy jest fachowa, czy pomocna, czy wnosi coś ważnego do dyskusji.
    Ale chodzi o to, aby używać tej funkcji z rozmysłem, zasadnie. Tak, aby faktycznie wartościowe posty zyskały jakąś rangę.
    Nie chodzi o to, aby złośliwie klepać minusy, czy też wszystkim "jak leci"plusy.

Za plusa dziękuję, ale i tak wiadomo przecież, że będę liderem tego działu w ... "plusach ujemnych". ;)

Autor tematu ma dodatkowo możliwość nagrodzenia niektórych wypowiedzi funkcją "pomógł".

A nie czytałeś o tym wcześniej, bo - jak pewnie większość ludzi od TV - nie "latasz" po innych działach forum, a szefostwo, w tym mody, nie są najwidoczniej zainteresowani, aby rozpropagować ten gadżet, a właściwie cel jego powstania.
    Wychodzą z założenia, że wszystko się zrobi samo. I podczas gdy ludzie z "komputerów" na przykład osiągają po kilkadziesiąt "pomógł" w miesiącu, u nas "szczytem luksusu" jest kilka sztuk na miesiąc. ;) Tak jest od lat.
  • #14 14663742
    ANDRZEJ DOMARADZKI
    Poziom 17  
    Witam. Po nieobecności związanej z moją pracą postaram się nadrobić zaległości.
    Kol.mirex załączam obiecane fotki w pierwszej kolejności. Samsung UE46D6500VSXZG - Brak obrazu. Samsung UE46D6500VSXZG - Brak obrazu. Samsung UE46D6500VSXZG - Brak obrazu. Samsung UE46D6500VSXZG - Brak obrazu. Samsung UE46D6500VSXZG - Brak obrazu. Samsung UE46D6500VSXZG - Brak obrazu. Samsung UE46D6500VSXZG - Brak obrazu. Samsung UE46D6500VSXZG - Brak obrazu. Samsung UE46D6500VSXZG - Brak obrazu. Teraz do kol. zbyszekskibinski, jak widać na zdjęciu T-CON-a nie ma zaznaczonych wartości o których kolega mówi w swojej odpowiedzi. Po drugie jeżeli miałem możliwość podstawienia płyt Main Board z sprawnymi IC1001i IC601, które są odpowiedzialne za VIDEO, to czemu nie skorzystać z szybkiej podmiany i tak samo
    z T-CON-em ?? Instrukcja Serwisowa, którą dysponuję jest strasznie okrojona, nie ma nawet fragmentu schematu. Podejrzenie pada na matrycę, ale jak ją sprawdzić? Pozdrawiam Andrzej
  • #16 14664536
    ANDRZEJ DOMARADZKI
    Poziom 17  
    Witam. Kol.lisek T-CON = SH120PMB4SV0.3 ,BN41-01743B, a na białej nalepce :
    LSJ460HW01-S, SK98BN950, 0542AHVSI, BLC0133. Nalepka na blasze matrycy :
    LTJ460HW01-J, D6000-46" DE82, BN-080344#4, SESK. A wszystko made in slovakia.
    Pozdrawiam Andrzej
  • Pomocny post
    #17 14664798
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6864
    Wg. mojej opinii należy zrobic ostatecznie pomiary jak wskazuje kol.S.Z. w swojej odpowiedzi z 27 Kwi 2015 01:48.
    Ten T-con (kontroler AMLCD LPF10A1 )ma dobrze opisane punkty kontr. na płytce co widać dokładnie na Link_ klik na foto.
    Cytat:
    VIN_12V 12,3V
    VCC33 3.26V
    VCC12 1.2V
    VCC18 (t_con)= VDD (na drivery) =1.76V
    AVDD (t_con) 17.1V
    VDDMHL=VDDMHL1=VDDMHL2 =8.6V
    VONE 31.8V
    VOFFE -12.2V (* z minusem)
    VR 9,9V
    VSS -7.4V * z minusem

Potrzeba potem porównac te napięcia z tymi jego odpowiednikami z lewej i prawej strony matrycy
    Cytat:
    VDD 1.77V
    VCOMS 6.9V
    HAVDD 8.6V
    AVDD 17.1V
    SVCOM 7.7V

Lub dla porównania odłączyć : lewą i potem prawą tasiemkę matrycy.... zobaczyć efekty na ekranie

p.s
    Raczej matryca Link_ z 2012r.
  • #18 14713501
    ANDRZEJ DOMARADZKI
    Poziom 17  
    Witam. Po dłuższej nieobecności związanej z pracą zawodową usiadłem do tego tv.
    Kol.lisek skorzystałem z Twojej pomocy i zacząłem od odłączania tasiemek matryca-T-con .Po odłączeniu pierw prawej, obraz nadal ciemny, ale po odłączeniu lewej otrzymałem połowę dobrego obrazu.Wnioskuję z tego, że trafiłem na tv felernej serii i zostaje tylko go zakwalifikować jako dawca organów. Andrzej
  • #19 14723840
    ANDRZEJ DOMARADZKI
    Poziom 17  
    Witam. Panowie podziękowania za informacje, jakie od was uzyskałem. Ponieważ
    uważam, że kol.lisek najbardziej przystępnie pomógł mi w stwierdzeniu, że uszkodzona jest matryca jemu przyznaję punkty i szczególne podziękowania. Panowie zbyszekskibinski i mirex, już kiedyś napisałem, że elektronikę traktuję jako hobby, a nie zarobkowo i nie chcę gotowego rozwiązania, lecz podpowiedzi. Jeżeli Panowie macie jeszcze coś do dodania, to zostawiam jeszcze dzień niezamknięty temat. Pozdrawiam Andrzej
  • #20 14723945
    mirex
    Poziom 43  
    Ponieważ
    uważam, że kol.lisek najbardziej przystępnie pomógł mi w stwierdzeniu, że uszkodzona jest matryca jemu przyznaję punkty i szczególne podziękowania.

Tak tylko gwoli sprawiedliwości ;) ... zanim jeszcze lisek ,,, zajrzał do swoich "notatek". I spłodził długi post niby na temat ,,, ;)
    Renso napisał:
    Podświetlenie osiaga 100% w chwili gdy jest wyświetlane logo powitalne. Logo jest generowane w T-con. Jeśli nie wyświetla się logo to może być uszkodzona matryca.

mirex napisał:
    Panie @Andrzej_;) DOMARADZKI kup pan matrycę. Bo to nie jest zapewne wina zasilacza.
    Możesz mieć zły T-con lub sam panel (niekontaktujące fleksy z drajwerem do listwy, lub elektronika na listwie source-drajwera)

Więc jeśli ktoś tu zasłużył na wyróżnienie, to raczej Zbyszek S. ;)
  • #21 14727698
    ANDRZEJ DOMARADZKI
    Poziom 17  
    Witam.Tak jak napisałem wcześniej zamykam temat.Pozdrawiam i dzięki wszystkim. Andrzej

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Samsung UE46D6500VSXZG, który po włączeniu ma normalne podświetlenie matrycy, ale po chwili przyciemnia się do 50%, co skutkuje brakiem obrazu. Zasilacz BN44-00427A oraz płyta główna BN94-05105Q zostały sprawdzone, a także wymienione na inne, jednak problem nie ustąpił. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie matrycy, co potwierdzają pomiary napięć oraz testy z odłączaniem tasiemek matrycy. Wskazówki dotyczące dalszej diagnostyki obejmują pomiary napięć na T-CON oraz sprawdzenie połączeń fleksów. Użytkownik ostatecznie stwierdza, że telewizor może być z felernej serii i planuje wykorzystać go jako źródło części.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA