logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tranzystor do rozłączania 12VDC z częstotliwością 1kHz - jak to zrobić?

roja2 29 Kwi 2015 22:10 1230 7
REKLAMA
  • #1 14655815
    roja2
    Poziom 10  
    Witam.
    Potrzebuję rozłączać 12VDC(max13VDC) z częstotliwością około 1kHz.
    Przekaźniki odpadają. Szukałem w sieci ale ciężko coś odszukać. Dla załączania napięcia jest bardzo dużo informacji. Lecz ja potrzebuję w drugą strone.
    Gdy nie podaje sygnału sterującego tranzystor ma przewodzić 12VDC, gdy pojawi się sygnał ma rozłączyć obwód.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14655887
    Volt
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    A możesz podać więcej danych do czego to będzie stosowane?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14655892
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 14655954
    adii2000
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam,
    oglądałeś schematy na bazie scalaka NE555 ?
    Można na nim zbudować układ załączający np. MOSFET-a z różną częstotliwość.
  • REKLAMA
  • #5 14661445
    roja2
    Poziom 10  
    Porzebuj zrobic układ do kodów 1d czyli kreskowych. Mam kod data Matrix i potrzebuje na bazie tego kodu wysyłać szybkie przerwania obwodu 12v. Tak działa maszyna z orginalnym skanerem. Mam już wszystko zrobione na plc lecz w drugą stronę. Gererator fali w plc daje impulsy od zera do 12v i do zera na potrzebuje 12-0-12 i to z wysoką czestotliwoscia. I układ mam mi tylko zamienić stan pracy ukladu. Sterownik wysyła impuls a ulkad ma go rozlaczac

Dodano po 54 [sekundy]:

A macie może jakiś mały schemat podłączenia i wartości rezystorow do mosferow
  • #7 14670339
    Volt
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Czyli ma być z 12V na 0V względem COM?
    Czy ma być -12 względem COM?
  • #8 14672005
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4237
    Dużo zależy od parametrów wejścia układu, do którego ma być podany sygnał z tego "przekaźnika". Jeśli prądy, które mają tam płynąć, są niewielkie (np. do kilku mA), to można użyć bramek (a raczej inwerterów) CMOS (z serii CD40xx, działają przy napięciach od 3V do 18V). Jeśli prąd ma płynąć tylko w jednym kierunku, to może wystarczyć tranzystor. A jeśli wejście i wyjście nie mogą mieć wspólnej masy, to trudno to uzyskać bez transoptora.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do rozłączania obwodu 12VDC z częstotliwością 1kHz, preferując tranzystory zamiast przekaźników. Proponowane rozwiązania obejmują użycie tranzystora MOSFET-N do rozłączania masy, z bramką spolaryzowaną z +12V oraz sterowaniem przez tranzystor NPN, jak BC547. Alternatywnie, można zastosować MOSFET-P do rozłączania zasilania. Wskazano również na możliwość wykorzystania układu NE555 do generowania sygnałów o zmiennej częstotliwości oraz bramek logicznych, takich jak MC14093, do realizacji funkcji rozłączania. Użytkownik potrzebuje schematu podłączenia oraz wartości rezystorów dla MOSFET-ów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA