logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 - dostępność danych z dysku sieciowego offline

ushuru 06 Maj 2015 00:07 4386 2
REKLAMA
  • #1 14671860
    ushuru
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Posiadam zasób sieciowy (NAS). Jest z nim stale połączony jeden komputer stacjonarny. Jednocześnie potrzebuję także, aby korzystał z niego także laptop z systemem MS Windows 7 Professional. Problem polega na tym, że konieczne jest zapewnienie dostępu do plików z dysku sieciowego programom na laptopie nawet wtedy, kiedy laptop nie jest podłączony do sieci. Oczywiście zawartość lokalna laptopa musi być synchronizowana (obustronnie) z zawartością dysku sieciowego po podłączeniu laptopa do sieci macierzystej.

Niestety wbudowana w Windows funkcja cache'owania plików z dysku sieciowego w celu umożliwienia dostępu do nich offline nie działa poprawnie - jeżeli jest wyłączona, to laptop bez problemu łączy się z dyskiem sieciowym, natomiast po włączeniu dostępu offline i zsynchronizowaniu zawartości, system nie montuje zasobu sieciowego po zalogowaniu, a jedynie wczytuje lokalnie zapisaną zawartość. Wyświetlany jest równiez komunikat, że nie można zamontować dysku sieciowego, nie ma także możliwości synchronizacji.

Czy istnieje jakaś inna metoda lub narzędzie żeby w jakiś sposób synchronizować lokalny folder z dyskiem sieciowym? Usługi typu Dropbox / Google Drive / OneDrive i reszta cloudów na obcej infrastrukturze odpada.
  • REKLAMA
  • #2 14672256
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    ushuru napisał:
    Oczywiście zawartość lokalna laptopa musi być synchronizowana (obustronnie) z zawartością dysku sieciowego po podłączeniu laptopa do sieci macierzystej.

ushuru napisał:
    Czy istnieje jakaś inna metoda lub narzędzie żeby w jakiś sposób synchronizować lokalny folder z dyskiem sieciowym?

Trochę mało danych, może wystarczy zwykła aktówka - http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows/sync-using-briefcase#1TC=windows-vista
  • #3 14672586
    ushuru
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Z aktówki korzystałem, ale nie radziła sobie z usuwaniem plików (jeśli usunąłem plik na laptopie - nie był on usuwany z dysku sieciowego przy synchronizacji). A jeśli dodałem plik do aktówki na laptopie - nie był on synchronizowany podczas synchronizacji aktówki z NASem.

Aktualizacja: Chyba udało mi się rozwiązać problem przez zmianę zasad grupy - domyślnie Windows 7 automatycznie korzysta z wersji offline jeżeli dysk sieciowy ma zbyt duże opóźnienie lub zbyt małą prędkość transferu danych. Po zmianie minimalnej prędkości transferu na 0kb/s dysk wydaje się montować po podłączeniu laptopa do sieci. Przetestuję to przez kilka dni i poinformuję, czy jest to właściwe rozwiązanie.

Inna sprawa, że moje rozwiązanie wydaje mi się być robione dość okrężną drogą, ponieważ w ustawieniach plików offline jest opcja która pozwala włączyć / wyłączyć przechodzenie w tryb offline przy wolnym połączeniu. Niestety jest ona włączona domyślnie, a nie jest możliwa jej zmiana. Zrzut ekranu w załączniku.

Aktualizacja 2: Jednak problem nadal występuje. Szukam dalej.
    Załączniki:
    • Windows 7 - dostępność danych z dysku sieciowego offline okno.png (14.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA