Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Focus MK1 2001 - Sterowanie centralnym zamkiem w progu kierowcy

DejayPablo 09 May 2015 21:34 3834 11
Automation24
    DejayPablo
    Level 15  
    Witam.
    Mam pytanie odnośnie montażu nieoryginalnego sterownika centralnego zamka (chodzi o zamykanie z pilota) w Focusie MK1 2001r. sprawa wygląda tak - że po podaniu masy na przewód czaro/zielony który znajduje się w progu kierowcy, wszystko się pięknie otwiera. Zaś po podaniu masy na przewód czarno/pomarańczowy nie dzieje się zupełnie nic.
    Czytałem coś w podobnym temacie
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=11218596#top
    odcięcie czarno/pomaranczowego przy sterowniku centralki za schowkiem od strony pasażera, czy to ma sens? (czy można by wtedy zastosować diodę aby się napięcie nie wracało z siłownika master do centralki - bo rozumiem że jak go przetnę to wtedy nie będzie nic działało z kluczyka)
    Dodam tylko że po podaniu +12V na przewód czarno/zielony drzwi się zamykają lecz jest jak by zwarcie (pobór prądu wtedy wynosi 19A i po kilku operacjach pali bezpiecznik od centralnego).
    Jak rozwiązać ten problem czy ktoś jest w stanie coś doradzić w tym temacie?
    z góry dziękuję
  • Automation24
    Ireneo
    Level 42  
    Jest może jeszcze jeden czarno,pomarańczowy?Czy z obu drzwi zamek steruje poprawnie?
    milejow
    Level 43  
    Sterowanie zam/otw. wyłącznie masą(kable czarno/zielony i czarno/pomarańczowy), Przed podaniem sygnału zamknij musi być zatrzaśnięty zamek drzwi i wciśnięta krańcówka drzwi.
    DejayPablo
    Level 15  
    Ireneo wrote:
    Jest może jeszcze jeden czarno,pomarańczowy?Czy z obu drzwi zamek steruje poprawnie?

zamek sterujący jest tylko w drzwiach kierowcy, u pasażera nie.
    Tak jest jeszcze jeden pomarańczowo/czarny on także nie reaguje na masę.

Dodano po 1 [minuty]:

milejow wrote:
    Sterowanie zam/otw. wyłącznie masą(kable czarno/zielony i czarno/pomarańczowy), Przed podaniem sygnału zamknij musi być zatrzaśnięty zamek drzwi i wciśnięta krańcówka drzwi.

Zamek był zatrzaśnięty krańcówka także wciśnięta i żadnej reakcji na zamykanie.
    Na masę reaguje tylko kabel czarno/zielony.
    Dziwne że z kluczyka w drzwiach się zamyka.
  • Automation24
    Anonymous
    Anonymous  
    DejayPablo
    Level 15  
    norbert.s. wrote:
    Zamek sterujący jest z obu stron.

Czyli rozumiem że mam rozebrać osłonę progu od strony kierowcy i tam podać masę na czarno/pomarańczowy ? jeśli zadziała to usterka leży po stronie zamka od kierowcy?
    tylko czemu on zamyka wszystko z kluczyka? a po podaniu masy już nie chce?
    Anonymous
    Anonymous  
    DejayPablo
    Level 15  
    norbert.s. wrote:
    Odciąć przewody od zamka i wtedy podawać masę na przewody sterujące.

rozumiem że jak odetnę przewody od zamka powinno być dobrze?
    w takim razie w tym tygodniu to sprawdzę.
    a czy da się to podłączyć tak aby działało i z zamka w drzwiach i po bezpośrednim podaniu masy?
    Anonymous
    Anonymous  
    Ireneo
    Level 42  
    Ewentualnie naprawa sterowania od strony pasażera.
    DejayPablo
    Level 15  
    Po przecięciu przewodu odpowiedzialnego za zamykanie przy samym sterowniku fabrycznego centralnego zamka, wszystko ruszyło - masa zamyka, tylko nie działa już zamykanie z kluczyka od kierowcy oczywiście.
    Adam Bernał
    Level 11  
    Ja miałem taki problem że centralny czasami działał a plot sporadycznie po 2 godzinnych poszukiwaniach okazało się że czujnik w drzwiach czasami się odwieszał i działał ale coraz rzadziej z pilota tylko można było już tylko otworzyć samochód a zamknąć trzeba było każde drzwi oddzielnie.Uszkodzony jest czujnik drzwi i zwarty do masy przewód czarno-pomarańczowy w wiązce od progu do sterownika.Na razie odciekłem przewody od drzwi do czasu naprawy czujnika i zastąpiłem przewód czarno-pomarańczowy nowym.Podłączyłem sterownik pilota i wszystko działa,tylko drzwi kierowcy nie odryglowują reszty drzwi.Sprawdzałem przewody od strony sterownika centralnego zamka i czarno-zielony reagował na otwieranie i zamykanie drzwi(gdy czujnik się odblokowywał czasami a na czarno -pomarańczowym była podana ciągle masa.Po przecięciu 2 przewodów sterujących przy drzwiach masa pozostała dalej na przewodzie czarno-pomarańczowym.