logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zestaw solarny Kłopot z dobraniem do ciepłej wody bez centralnego ogrzewania.

Zenit1980 10 Maj 2015 18:50 1314 7
REKLAMA
  • #1 14683918
    Zenit1980
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam

Chcę zakupić zestaw solarny 200 litrów i postawiłem na firmę Hewalex. Minus taki, że muszę mocno na początek ograniczyć koszty. Wiadomo że na 200L wody potrzebne jest 2 kolektory. Kłopot w tym ,że nie do końca wiem który kolektor wybrać. Chodzi mi o budowę kolektora. Jak wiemy mamy system meandrowy gdzie jest tylko jedna rurka i system harfowy gdzie tych rurek jet więcej. Który wybrać?

Kolejny problem jest że zasobnik mimo że posiada dwie wężownice - dolną podłączamy kolektory a do górnej centralne ogrzewanie. Niestety w realiach nie będzie centralnego ogrzewania nie jest w ogóle przewidziane. Pytanie czy w takim wypadku kiedy nie ma innego źródła grzania wody tylko same kolektory czy jestem w stanie uzyskać temp wody 45-50 stopni Celsiusza w kranie?

Ostatni problem to długość przewodu łączącego kolektor z zasobnikiem w moim przypadku to aż 14 metrów . Jak to się bedzie miało do uzysku cieplej wody ?
    Dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 14683928
    technikabasenowa
    Poziom 33  
    Ocena: 444
    Oczywiście pompa obiegowa w zestawie jest, sprawność zależy od słońca - ogólnie mało danych.
  • REKLAMA
  • #3 14684040
    Zenit1980
    Poziom 9  
    Tak zestaw będzie kompletny i zakupiony na portalu Allego. Pierwszy problem polega na wybraniu samego absorbera. Czarny czy niebieski? Z opinii słyszałem że niebieski lepiej absorbuje ciepło niż czarny. Natomiast ze względu na budowę -Meander czy harfę. Meander niby lepiej odprowadza ciepło z kolektora. Tylko jeśli meander to tylko aluminiowy natomiast jak harfa to miedziano aluminiowy lub cały miedziany. Kolektory rurowe całkowicie odpadają z gry.

Do tego wchodzi naczynie wyrównawcze 18 litrów , Zespół pompowo-sterowniczy ZPS28-01, oraz zasobnik 200L

Nie wiem o jakich danych jeszcze kolega oczekuje . Proszę pytać co mogę podpowiem ile wiem .
  • REKLAMA
  • #4 14684251
    Romulus7874
    Poziom 29  
    Ocena: 455
    Jeżeli ograniczać koszty, to na bojlerze można parę stówek ukręcić, jeśli weźmiesz jednowężownicowy; wystarczy na grupę pompową. Odległość 14m nie jest niczym niezwykłym jeśli kolektory na dachu a zbiornik w piwnicy. Co do miedziano/aluminiowych kolektorów nie wypowiem się, (co do ich trwałości- kto wie jak to wytrzyma np.10lat) więc wybrałbym HEWALEXA harfa czarny chrom, miedź/miedź.
    Dwa kolektory wystarczą w zupełności na zbiornik 200l, śmiem twierdzić, że i na 300l wystarczą. Jedno jest pewne: nie będzie słońca dwa dni i albo zmieniamy nawyki higieniczne, albo korzystamy z grzałki elektrycznej extra dołożonej do zbiornika...
  • REKLAMA
  • #5 14686589
    Zenit1980
    Poziom 9  
    Tak ograniczam koszty bo remonty kosztują. W całym domu są wręcz ładne zabytkowe piece kaflowe więc szkoda mi je niszczyć i wywalać. Piec kuchenny mogę przerobić na piec na podkowę. Jednak rozebranie i postawianie pieca na nowo przez zduna to nie mała kasa. Tym bardziej że chodzi o nie zniszczenie kafli. Dlatego 2 wężownice nie jest głupim rozwiązaniem bo może kiedyś ja wykorzystam. Martwi mnie jednak ta odległość 17 metrów ( wcześniej napisałem omyłkowo 14 metrów ) w jedną stronę. Przez tak długi odcinek rur zapewne będą ogromne straty ciepła a to może spowodować że temperatura wody w słoneczny dzień nie przekroczy w zbiorniku tych 45-50 stopni. A grzanie będzie trwać cały dzień. Dlatego kupuje najtańszy zestaw aby też za bardzo nie utopić kasy.,

Jednak sercem całości jest kolektor. A że mamy takie mieszanki aluminium miedz miedz miedzi diabli wiedzą co jeszcze to trudno wręcz wybrać które są lepsze. Podobnie z opcją absorbera czarny chrom czy zaś niebieski. Czarny jak wiemy lepiej kumuluje ciepło ale z drugiej zaś strony mówią ze kolektory z niepieskim absorberem lepiej sobie radzą. Do tego wchodzi akcja zimy gdzie jednak kolektor powinien też spełniać swe funkcje.
    Nawyki nie koniecznie mam przepływowy podgrzewacz wody który zjada mi ogrom energii elektrycznej.
  • #6 14686600
    GZ50
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Zenit1980 napisał:
    Witam

Chcę zakupić zestaw solarny 200 litrów i postawiłem na firmę Hewalex. Minus taki, że muszę mocno na początek ograniczyć koszty. Wiadomo że na 200L wody potrzebne jest 2 kolektory. Kłopot w tym ,że nie do końca wiem który kolektor wybrać. Chodzi mi o budowę kolektora. Jak wiemy mamy system meandrowy gdzie jest tylko jedna rurka i system harfowy gdzie tych rurek jet więcej. Który wybrać?

Kolejny problem jest że zasobnik mimo że posiada dwie wężownice - dolną podłączamy kolektory a do górnej centralne ogrzewanie. Niestety w realiach nie będzie centralnego ogrzewania nie jest w ogóle przewidziane. Pytanie czy w takim wypadku kiedy nie ma innego źródła grzania wody tylko same kolektory czy jestem w stanie uzyskać temp wody 45-50 stopni Celsiusza w kranie?

Ostatni problem to długość przewodu łączącego kolektor z zasobnikiem w moim przypadku to aż 14 metrów . Jak to się bedzie miało do uzysku cieplej wody ?
    Dziekuje

Zapomnij o ciepłej wodzie zimą. :D
    lepszym rozwiązaniem, będzie Pompa ciepła np Ariston Nous 250.
    W wersji SOL, możliwość podłączenia dodatkowego źródła ciepła np. zestaw solarny
  • #7 14688158
    Zenit1980
    Poziom 9  
    W okresie zimowym nie spodziewam się gorącej wody. Nawet gdybym zastosował 4 kolektory szansa na uzysk 45 stopni Celsjusza zimą na tak długim odcinku i do tego bez podgrzewania wody z innego źródła jest wręcz niemożliwe do osiągnięcia. Spodziewam się zimą przy 2 kolektorach uzyskać ok 10 stopni. Na więcej raczej nie można liczyć po całym dniu.

Pompa ciepła dobrym rozwianiem ale z drugiej zaś strony jeśli zdecyduje się postawić podkowę to nie ma to wielkiego sensu. Do tego Praca takiej pompy też nie zmniejszy mi rachunku za energię elektryczną i wyjdzie podobnie jak obecnie do zapłaty no może mniej

Na razie postawiłem na kolektor KS2100 TLP ACR z szybą antyrefleksyjna choć nie wiem cy rzeczywiście coś ona daje. Drugi to dowolny kolektor słoneczny jaki jest w zestawach.
  • #8 14696152
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2103
    GZ50 napisał:
    lepszym rozwiązaniem, będzie Pompa ciepła

Jedyne sensowne rozwiazanie. Usiądź z ołówkiem w ręku i policz . Wykładasz kilka tys. i umyjesz się w ciepłej , albo nie, bo pochmurno przez kilka dni a w zimę zapomnij, tylko letnia. Pompa ciepła działa zawsze, w lato bardzo tanio, w zime troche gorzej, ale i tak taniej niz grzałką.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zakup zestawu solarnego o pojemności 200 litrów od firmy Hewalex, jednak ma wątpliwości dotyczące wyboru kolektorów. Zastanawia się nad systemem meandrowym a harfowym, oraz nad materiałem absorbera (czarny chrom vs. niebieski). Dodatkowo, użytkownik nie ma centralnego ogrzewania, co rodzi pytania o możliwość osiągnięcia temperatury wody 45-50°C tylko przy użyciu kolektorów. Długość przewodu łączącego kolektory z zasobnikiem wynosi 17 metrów, co może prowadzić do strat ciepła. Użytkownik rozważa również alternatywne źródła ciepła, takie jak pompa ciepła, ale obawia się kosztów związanych z jej instalacją. Wskazano, że w zimie uzyskanie ciepłej wody będzie trudne, a przy dwóch kolektorach temperatura może wynosić jedynie około 10°C.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA