logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór zasobnika ciepłej wody 250-300L dla rodziny 4-osobowej z kotłem 25 kW

wrubellek 01 Gru 2005 01:08 6990 11
REKLAMA
  • #1 2042657
    wrubellek
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witajcie, jakimi kryteriami kierowac sie przy doborze zasobnika cieplej wody (biwalentny, napewno bedzie solar....) mam rodzine 4-ro osobowa, domek jednorodzinny, kociol retortowy 25 KW, zastanawiam sie nad 250-300L, jakiej firmy zasobniki mozna polecic... cena tez jest brana pod uwage:D
    Pozdrawiam Wrubellek
  • REKLAMA
  • #2 2043003
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 998
    A dlaczego taki duży ?
    Ja mam cztery dorosłe osoby, wannę 400 l, cztery punkty poboru cw ( dwie łazienki, kuchnia i pralnia, zbiornik 120L i wystarcza.
    Co do ceny i firmy- mój kosztował ok 700 zł i jest polski emaliowany GALMET z 4 letnią gwarancją. I za cenę takich mercedesów po 5 000 kupie ich 8 szt i bez żalu mogę wymieniać co 5-7 lat. A tyle wytrzyma na pewno.
    Pozdr.J.
  • #3 2043041
    wrubellek
    Poziom 12  
    Mam w tej chwili taki zwykly zbiornik z wezownica ok 110l i brakuje mi cieplej wody trzeba chwilke odczekac za sie zagrzeje, do tego dolonczona jest pralka i bedzie zmywarka ktore sa zasilane ciepla woda.... i jeszcze sprawa solara ...nie ma takich malych zasobnikow biwalentnych... Pozdrawiam Wrubellek
  • #4 2043209
    PHU Eco-System
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Jeśli ma być solar to napewno radzę zdecydować się na zasobnik 300L.
    Doradzałbym aby dobór kompletu solarnego wraz z niezbędną autoamatyką wykonał odpowiedni fachowiec :!:, chyba, że ma Pan dużo pieniążków na eksperymenty.
    Pozdrawiam i życzę powodzenia w wykonaniu inwestycji.
    Jerzy

• REKLAMA
  • #5 2044760
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 727
    300l to napewno.
    Ja mam firmy ELEKTROMET z dwoma wężownicami i dwa kolektory HEWALEX jestem zadowolony, w lecie rachunków za gaz prawie niema.
    Automatykę możesz zamówić fabryczną lub sam wykonać w oparciu o pewne regóły, jeżeli się na tym trochę znasz.
  • REKLAMA
  • #6 2044793
    PHU Eco-System
    Poziom 13  
    Jest to napewno jakas propozycja.
    Ja jednak jestem za tym aby tymi sprawami zajmowali sie ludzie do tego przygotowani.
    Pozdrawiam
    Jerzy
  • #7 2044842
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 727
    :arrow: ECO-SYSTEM Może i masz rację, ale jeżeli masz komuś radzić co i gdzie ma kupić to może otwórz agencję reklamową :D
    Dobra to miał być taki żarcik, to forum jest bardziej dla tych, którzy są coś sami zdziałać a tu nie ma wielkiej filozofi, nieprawdaż?
  • #8 2045976
    PHU Eco-System
    Poziom 13  
    Przepraszam bardzo nie wskazywałem gdzie można nabyć takie rzeczy a tylko jak sprawę rozwiązać.

Jestem osobą, która zna temat też od strony prawnej no więc radzę i to wszystko, jeśli komuś to pomoże to ok.
    A wracając do tematu to układ solarny jest faktycznie sprwą prostą, ale nie dla każdego i dlatego przestrzegam- czasem szkoda pieniędzy na eksperymenty.
    Pozdrawiam i życzę udanej inwestycji.
    Jerzy
  • #9 2046130
    wrubellek
    Poziom 12  
    Witaj, to dobrze ze sa tu ludzie profesjonalnie zajmujacy sie tematem....(obsluguje mercedesy i tez chetnie pomoge :D) Jak mozna ocenic trwalosc zbiornika emaliowanego z sonda magnezowa? ile wytrzyma? co sadzisz o takim kolektorze: watt cpc 15 ciekawe rozwiazanie z lustrami ....Pozdrawiam Wrubellek
  • REKLAMA
  • #10 2049357
    jotu22
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    wrubellek napisał:
    Jak mozna ocenic trwalosc zbiornika emaliowanego z sonda magnezowa? ile wytrzyma?

To proste: rozkręcasz taki zbiornik i zaglądasz do niego przyświecając sobie latarką - zobaczysz wtedy w ilu miejscach brakuje emalii, są odpryski, ukruszenia, pęknięcia i temu podobne, każde takie miejsce to parę miesięcy z życia anody magnezowej. Potem oceniasz wielkość anody - im większa tym lepsza - niektórzy producenci montują ostatnio kilkucentymetrowe anody - czas życia takiego zbiornika to max. 2-3 lata. Generalnie im większa anoda tym lepiej(dla zbiornika 100 l - anoda 40 cm jest IMO ok)
    Zbiornikowi można pomóc w dłuższym i szczęśliwym życiu zaglądając do niego raz na jakiś czas i wymieniając anodę oraz wypłukując osad.
  • Pomocny post
    #11 2365307
    pyl0s
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    W załączniku instrukcja jak dobierać układ solarny i zasobniki do takich instalacji.
    Załączniki:
    • Systemy Solarne IB-Sol.pdf (475.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2367861
    wrubellek
    Poziom 12  
    Dzieki ciekawa oferta...napewno wezme ja pod uwage....

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru zasobnika ciepłej wody o pojemności 250-300 litrów dla 4-osobowej rodziny z kotłem retortowym 25 kW oraz planowaną instalacją solarną. Zalecane jest stosowanie zasobnika o pojemności około 300 litrów, zwłaszcza przy układzie solarnym, aby zapewnić odpowiednią ilość ciepłej wody i efektywne wykorzystanie energii słonecznej. Wskazano, że zasobniki biwalentne o mniejszych pojemnościach są rzadko dostępne. Podkreślono znaczenie fachowego doboru i montażu kompletnego systemu solarnego wraz z automatyką, choć możliwe jest samodzielne wykonanie automatyki przy odpowiedniej wiedzy. Jako przykład polecanych zasobników wymieniono modele polskie emaliowane GALMET oraz ELEKTROMET z dwoma wężownicami, które dobrze współpracują z kolektorami słonecznymi HEWALEX. Zwrócono uwagę na trwałość zasobników emaliowanych z anodą magnezową, której żywotność zależy od wielkości i stanu anody; zaleca się regularną kontrolę i wymianę anody oraz usuwanie osadów. W dyskusji pojawiła się także wzmianka o kolektorze słonecznym watt cpc 15 z lustrem jako ciekawym rozwiązaniu. Dołączono instrukcję doboru układu solarnego i zasobników, co może pomóc w planowaniu instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA