logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lenovo Y550 - Brak informacji w biosie, wyłącza się w losowych momentach

kropq 12 Maj 2015 11:33 1467 4
REKLAMA
  • #1 14687729
    kropq
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam,
    Laptop wyłącza się w losowych momentach (bezczynność, praca, granie). Raz dostaje freeza na 2sec, po czym gaśnie ekran, nie działa wyłącznik (przytrzymanie też) pomaga jedynie wyciągnięcie wtyczki. Czasami wyłącza się tak jak byśmy wtyczkę wyciągnęli. Po takim wyłączeniu często pojawia się problem z ponownym włączeniem komputera (nie działa przycisk ON), bo jakimś czasie zaczyna działać ponownie. Po wejściu do Biosu w zakładce Information pokazuje się to:
    Lenovo Y550 - Brak informacji w biosie, wyłącza się w losowych momentach

W biosie komputer też się wyłącza samoczynnie.
    Bios nie był wgrywany. Taki jest od nowości. 4 lata temu komputer był na gwarancji i ponoć płytę główna wymienili. Czy przyczyną wyłączania się kompa może być wadliwy Bios? Czy to co mi się pokazuje Bios traktować jako usterkę czy czasami się tak może zdarzyć?
  • REKLAMA
  • #2 14689533
    Smok
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Dziwna sprawa. Raczej BIOS nie pokazuje bzdur (jeśli wszytko z nim OK) spróbuj odłąćzyć dysk (ewentulnie napęd optyczny, jeśli masz) i podstawić jakąś sprawdzoną pamięć....
  • REKLAMA
  • #3 14689864
    kropq
    Poziom 10  
    Wyciągnąłem z niego dysk, napęd, kartę WiFi i jedną kość RAM. Nacisnąłem guzik włącznika - zaświecił się od razu i zaczął się uruchamiać. Przeszedł POSTa i pokazał komunikat, że nie ma dysku. Czyli git.
    Restart i wszedłem do biosu. Jakieś dwie minuty byłem w biosie, przeskakiwałem po opcjach i się nie zawiesił. Po wyjściu z BIOSu laptop się wyłączył. Odpaliłem go znowu do BIOSu i działał dobrze.
    Chciałem włożyć napęd DVD i odpalić memtesta, ale już z napędem się nie odpalił. Wyjąłem napęd ale dalej nic.
    Minęło jakieś 7-8 minut i włączyłem go jeszcze raz. Zaświecił się tylko na moment i od razu zdechł.
    Może to jakiś wadliwy kondensator i trzeba poczekać aż się rozładuje, czy coś w tym guście??
  • REKLAMA
  • #4 14689879
    misiu1315
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Zacznij od podmiany zasilacza, to najprostsza droga
  • #5 18591498
    kropq
    Poziom 10  
    Zamykam stary temat
REKLAMA