logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo - Laptop wyłącza się po kilku sekundach, lampka power się świeci

ksygzywygzy 03 Mar 2019 21:44 11889 22
  • #1 17818175
    ksygzywygzy
    Poziom 9  
    Ocena: 19
    Witam,
    mam problem z laptopem Lenovo, modelu nie znam, na tabliczce znamionowej nie jest to napisane, otóż laptop po włączeniu uruchamia się, wentylator się uruchamia, lampka zasilanie się świeci, a po kilku sekundach laptop sie wyłącza. Ekran nawet się nie włącza. Otworzyłem go i odłączyłem wszystkie wtyczki z płyty głównej, nadal to samo. Wyjąłem dysk, ram, baterie CMOS, akumulator i nic. Zauważyłem że nie świeci się lampka informująca o podłączeniu laptopa do gniazdka, w sensie lampka informująca o ładowaniu baterii.

Lenovo - Laptop wyłącza się po kilku sekundach, lampka power się świeci
  • #2 17818212
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    Czasami model laptopa jest pod baterią, jak nie sygnalizuje wpięcia zasilacza to albo nie ma tego napięcia (usterka) albo bateria naładowana 100%. Wtyk zasilacza płaski czy okrągły ? Może brak identyfikacji ?
    Możesz podać oznaczenie płyty głównej jeżeli laptop na obudowie nie oznaczony.
    Pozdrawiam.
  • #3 17818243
    ksygzywygzy
    Poziom 9  
    gdkj napisał:
    Czasami model laptopa jest pod baterią, jak nie sygnalizuje wpięcia zasilacza to albo nie ma tego napięcia (usterka) albo bateria naładowana 100%. Wtyk zasilacza płaski czy okrągły ? Może brak identyfikacji ?
    Możesz podać oznaczenie płyty głównej jeżeli laptop na obudowie nie oznaczony.
    Pozdr wwiam.
    u

Faktycznie dzięki baterii odnalazłem model: Y50C. Sprawdziłem LED na płycie, jest przepalona. Wtyk płaski sprawdzałem multimetrem, 20,5V i 2A, przy czym n zasilaczu napisane jest, że moc wyjściowa to 20v i 4,5A. To może być to?
  • #4 17818245
    qwart
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Sprawdź zasilacz miernikiem.
  • #5 17818251
    ksygzywygzy
    Poziom 9  
    qwart napisał:
    Sprawdź zasilacz miernikiem.

Napisałem wyżej że sprawdziłem.
  • #6 17818264
    qwart
    Poziom 26  
    Ok.Równoległy wpis.Czy możesz zresetować bios przed wyłączeniem?
  • #7 17818532
    ksygzywygzy
    Poziom 9  
    qwart napisał:

W jaki sposób?
  • #8 17818664
    qwart
    Poziom 26  
    ksygzywygzy napisał:
    qwart napisał:

W jaki sposób?

Chodzi o to,czy przed wyłączeniem laptopa da się wejść do biosu i przywrócić domyślne ustawienia?
  • #9 17818749
    ksygzywygzy
    Poziom 9  
    qwart napisał:
    ksygzywygzy napisał:
    qwart napisał:

W jaki sposób?

Chodzi o to,czy przed wyłączeniem laptopa da się wejść do biosu i przywrócić domyślne ustawienia?

Nie, ekran jest czarny, istnieje opcja zresetowania BIOS przez jakiś przycisk na płycie głównej?
  • #10 17818755
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15504
    Wyjmij baterię i przytrzymaj włącznik 20-30sek.
    Zmierz napięcie pod obciążeniem.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 17819005
    ksygzywygzy
    Poziom 9  
    sosarek napisał:
    Wyjmij baterię i przytrzymaj włącznik 20-30sek.
    Zmierz napięcie pod obciążeniem.

Napięcie pod obciążeniem w sensie podczas uruchomienia laptopa wynosi nadal 2A. Reset Bios nic nie dał.
  • #13 17819070
    ksygzywygzy
    Poziom 9  
    qwart napisał:

Żadne opcje nie pomogły. Widziałem w tym linku, że laptop chodził cały czas z czarnym ekranem, w moim przypadku samoistnie się wyłącza.

EDIT: dodam też, że laptop nie uruchamia się z baterii. Ponadto czy to normalne że zasilacz daje 2A pod obciążeniem? Może laptop się wyłącza z powodu braku wymaganej mocy?
  • #14 17819303
    qwart
    Poziom 26  
    Trudno dokładnie zdiagnozować awarie,bo przyczyn może być kilka.Sprawdź multimetrem baterie,bo może robić zwarcie.Podobne objawy są przy uszkodzonym biosie,dlatego trzeba to sprawdzić.Możesz jeszcze odszukać zworki bios na płycie i nią zresetować.Co do zasilacza,to raczej jest dobry.Czy bez podłączonej baterii próbowałeś uruchomić?
  • #15 17819393
    ksygzywygzy
    Poziom 9  
    qwart napisał:
    Trudno dokładnie zdiagnozować awarie,bo przyczyn może być kilka.Sprawdź multimetrem baterie,bo może robić zwarcie.Podobne objawy są przy uszkodzonym biosie,dlatego trzeba to sprawdzić.Możesz jeszcze odszukać zworki bios na płycie i nią zresetować.Co do zasilacza,to raczej jest dobry.Czy bez podłączonej baterii próbowałeś uruchomić?

Bez baterii na samym zasilaczu dzieje sie to co opisałem wcześniej - wentylator się uruchamia, biała led 'power' się zapala, ekran czarny, a po kilku sekundach komputer się wyłącza. Może mógłbym spróbować z innym zasilaczem, nie jest drogi w razie co nie stracę aż tyle pieniędzy. Jest jakaś szansa że po wymianie zasilacza ruszy?
  • #16 17819695
    qwart
    Poziom 26  
    Myślę że szanse są małe,ale zawsze możesz sprawdzić.Pisałeś że ma na wyjściu 20,5V i 2A,to powinien naładować baterie po kilku godzinach,i laptop dałby się uruchomić.Może być zwarcie na płycie.Możesz sprawdzić jeszcze opcję uruchamiania na jednej kości ram(sprawdź obie oddzielnie w każdym slocie)
  • #17 17819964
    ksygzywygzy
    Poziom 9  
    qwart napisał:
    Myślę że szanse są małe,ale zawsze możesz sprawdzić.Pisałeś że ma na wyjściu 20,5V i 2A,to powinien naładować baterie po kilku godzinach,i laptop dałby się uruchomić.Może być zwarcie na płycie.Możesz sprawdzić jeszcze opcję uruchamiania na jednej kości ram(sprawdź obie oddzielnie w każdym slocie)

Kombinowałem ze slotami, ale dalej to samo. Chyba sam nic nie zdziałam, pozostaje oddać laptopa do serwisu. Dziękuję wszystkim za pomoc.
  • #18 18566096
    saran.wsk.125
    Poziom 9  
    I jak sprawa się ma z laptopem wiadomo jaka była przyczyna?
  • #20 18566177
    Szczepik_2306
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    MożeZdamMożeNie napisał:
    może trzeba nałożyć nową pastę na procesor?

tylko że wymiana pasty na procesorze to jest zupełna inna kwestia. mówimy tu bardziej o elektronice niż o przegrzewaniu. kolega by napisał jakby laptop się przegrzewał.
  • #22 19770462
    Marcin VW Opel
    Poziom 1  
    Witam, odświeżam temat, czy udało się ustalić w serwisie w czym tkwił problem? Mam identyczny problem z moim laptopem Acerem, dlatego chętnie dowiedziałbym się jaka była ostateczna diagnoza.
  • #23 20361600
    robban
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, mam podobną sytuację. Czy udało się ustalić przyczynę?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Lenovo Y50C, który po włączeniu uruchamia się, wentylator działa, a lampka zasilania świeci, jednak po kilku sekundach laptop się wyłącza, a ekran pozostaje czarny. Po odłączeniu wszystkich komponentów, w tym dysku, RAM-u i baterii CMOS, problem nadal występuje. Użytkownik zauważa, że lampka informująca o ładowaniu baterii nie świeci. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, takie jak sprawdzenie zasilacza, resetowanie BIOS-u, a także testowanie laptopa z jedną kością RAM. Użytkownik informuje, że napięcie pod obciążeniem wynosi 2A, co może być niewystarczające. Ostatecznie użytkownik decyduje się oddać laptopa do serwisu, ponieważ nie udało się zdiagnozować problemu samodzielnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA