logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Charakterystyka prądowo-napieciowa diody Zenera w zalezności od temperatury

steffek07 12 Maj 2015 13:57 4584 3
REKLAMA
  • #1 14688020
    steffek07
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Mam następujące pytanie, czy wartość napięcie przebicia diody Zenera wraz z wzrostem temperatury diody powinna wzrosnąć czy zmaleć.
    W książkach i innych publikacjach napisane jest:
    ,,...napięcie przebicia Zenera maleje, a napięcie przebicia lawinowego wzrasta przy wzroście temperatury..." (Elektronika dla elektryktów, A. Opolski)
    Natomiast badając diodę Zenera na laborkach, wyszło nam że napięcie to rośnie wraz z wzrostem temperatury. Jak jest na prawdę? Może w badanej diodzie Zenera, przeważał efekt lawinowy?
  • REKLAMA
  • #2 14688160
    microkom
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    steffek07 napisał:
    Natomiast badają diodę Zenera na laborkach, wyszło nam że napięcie to roœnie wraz z wzrostem temperatury

A jakie napięcie Zenera miała ta dioda?
    Przy napięciu przekraczającym 5 V dioda Zenera ma dodatni współczynnik temperatury, co oznacza, że napięcie Zenera rośœnie wraz z temperaturą. Poniżej 5 V dioda wykazuje ujemny współczynnik temperatury napięcie Zenera spada ze wzrostem temperatury.

Charakterystyka prądowo-napieciowa diody Zenera w zalezności od temperatury
  • REKLAMA
  • #4 14688280
    steffek07
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    dioda ta miała napięcie ok 11V, więc to co mówi mickokom mogłoby się zgadzać, szkoda tylko, że prowadzący nam o tym nie powiedział, a tylko się wydziera,
    czy słuszne jest myślenie, że do ok. 5V przeważa przebicie lawinowe, a przy wyższym napięciu przebicie Zenera?
    W ,,Elektronice dla elektryków" napisane jest, najczęściej dla krzemu lawinowe zachodzi powyżej 7V a Zenera poniżej 5V, co by się zgadzało. Dla ok, 6 V napisali, że możliwe jest zachodzenie obydwu mechanizmów w równym natężeniem.
    Czyli wszystko się, zgadza, a ja po prostu się zagalopowałem. W książce Opolskiego wszystko w sumie ładnie opisali, strona 32-33. Dzięki za pomoc. Temat zamykam.
REKLAMA