Jak bedzie wygladala charakterystyka pradowo-napieciowa diod zenera polaczonym w sposob jak w zalaczniku ?? Napiecie zenera i przewodzenia dowolne!! Pozdrawiam
Załączniki:
diod.jpg(6.99 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Tak połączone diody zenera bedą się zachowywac jak zwykłe diody prostownicze, tyle że charakterystyka bedzie symetryczna.
Tak jak na rysunku, może nie najlepszy ale przedstawia istotę rzeczy.
Załączniki:
Rysunek1.png(2.49 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Ja zapytam sie przy okazji Czy jesli jenda z diod bedzie miala napiecie zenera 5,5V a druga 6,8V to czy na wykresie charakterystyka z jednej strony bedzie dochodzic do 6,8V a z drugiej do 5,5V ??
W porzadku ja wiem ze tak wyglada ta ch-ka, ale chodzi mi o dokladne zaznaczenie napiec !! Czy zsumuja sie czy moze beda poszczegulne napiecia zenera ??
Cos chyba nie tak na tym wykresie z PSpice bo nigdzie ne widac zeby zeby dioda dzialala jak dioda Zenera. Prosze o wypowiedz kogos kto sie na tym zna??
Kochani przyszli ELEKTRONICY, wszystko napisałem - dokladnie CZYTAC.
Dla takiego połączenia diód nie ma znaczenia jakie to diody (zwykłe prostownicze czy zenera) gdyż jak widac z przedstawionej charakterystyki najważniejszym parametrem jest napięcie przewodzenia diody a to dla krzemu wynosi 0,66-0,7 V. A że diody są połaczone przeciwsobnie to i napięcie jest symetryczne i to że diody są zenera nie ma najmniejszego znaczenia. Gdyż napięcie na diodzie NIGDY nie osiągnie napięcia zenera.
✨ Dyskusja dotyczy charakterystyki prądowo-napięciowej diod Zenera połączonych przeciwsobnie. Wskazano, że takie połączenie zachowuje się jak dwie diody prostownicze połączone w przeciwnych kierunkach, co skutkuje symetryczną charakterystyką. Napięcie przewodzenia diody krzemowej (około 0,66-0,7 V) jest dominującym parametrem, a napięcie Zenera nie ma wpływu na charakterystykę w tym układzie, ponieważ napięcie na diodzie nigdy nie osiąga wartości napięcia Zenera. W przypadku diod o różnych napięciach Zenera (np. 5,5 V i 6,8 V) charakterystyka nie sumuje tych napięć, lecz pozostaje symetryczna względem napięcia przewodzenia. Poruszono także temat połączeń szeregowych i równoległych diod Zenera, gdzie napięcia przewodzenia i Zenera sumują się odpowiednio, co wpływa na kształt charakterystyki. Próby symulacji w PSpice nie zawsze odzwierciedlały poprawnie zachowanie diod Zenera w takim układzie, co wywołało dyskusję na temat poprawności wykresów i interpretacji wyników. Wygenerowane przez model językowy.