Jakie są maksymalne parametry sprzętowe obsługiwane przez Windows XP Professional SP3 32-bit, jeśli chodzi o procesor, kartę graficzną, dysk twardy i pamięć RAM?
Windows XP Pro SP3 32-bit nie ma jednej sztywnej granicy dla procesora i karty graficznej — ogranicza je głównie kompatybilność płyty głównej i sterowników, a jako przykład podano nawet Intel Core i7-5960X oraz GeForce GTX TITAN Black 6 GB [#14696878][#14736309] W przypadku RAM-u system 32-bitowy obsłuży maksymalnie 4 GB, ale w praktyce zobaczysz zwykle tylko ok. 3,25 GB [#14696878][#14698007][#14713180] Typ pamięci zależy od płyty głównej; XP sam w sobie nie „wymaga” konkretnego DDR, ważne są sterowniki do danej platformy, np. do niektórych płyt z DDR3 [#14698007][#14713180] Dysk twardy XP obsługuje do ok. 2,2 TB, a bez dodatkowych narzędzi do dysków >2 TB najbezpieczniej liczyć na 2 TB [#14696878]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Witam!
Z czystej ciekawości i żeby wiedzieć na przyszłość chciałbym poznać maksymalne parametry pod Windowsa XP PRO SP 3 (32 bit). Chodzi mi o procesor, kartę graficzną (i rozmiar jej pamięci ), rozmiar dysku i ilość pamięci ram i jej typ ( jaki ddr ). Prosze o pomoc!
Maksymalnie 4 GB (32-bitowy system), co do typu, to DDR4 powinien obsłużyć (o ile XP uruchomi się na płycie wspierającej ten typ pamięci - sterowników do płyt z DDR4 dla systemu XP raczej nie ma).
kaseciak22 napisał:
kartę graficzną (i rozmiar jej pamięci )
GeForce GTX TITAN Black (6 GB).
kaseciak22 napisał:
procesor
Taki, jaki obsłuży płyta z pamięciami DDR4, np. Intel Core i7-5960X.
kaseciak22 napisał:
rozmiar dysku
Maksymalny rozmiar dysku obsługiwanego przez XP to 2.2 TB. Największy dysk obsługiwany bez instalowania dodatkowych programów do obsługi dysków >2 TB ma pojemność 2 TB.
Pozdrawiam
Zapewne jest licencja na WIN XP z istniejącym PCtem i chcecie zrobić modernizacje.
Jeśli chcecie być OK co do licencji to takiego myku raczej nie można.
Chyba że to nowa licencja, a windows XP bierzecie tytułem wymaganego oprogramowania.
A czy Xp zadzialalby na takich parametrach? :
Athlon 64 x 2 4200+ 2, 2 GHz
2 GB ram ddr 2
Dysk 500 GB Sata
karta graficzna Ati Hd 4770
6 x usb, Lan, karta dźwiękowa
napęd dvdrw sata
Obudowa atx
P. S mam zamiar kupić system oryginalnie na allegro za ponad 100 zł.
Tak, przy dość starym komputerze, którego parametry wymieniłeś, Windows XP zadziała. Za 100zł ten Windows może wcale nie być legalny (naklejka to nie wszystko, warto na to uważać).
A czy na komputerze o parametrach które podałem i omawianym Windowsem Xp, zadziałałoby mi GTA 4 z dodatkami? Jeśli nie to pod jakim kątem musiałbym ten komputer ulepszyć?
Do GTA IV z taką konfiguracją nie ma w ogóle co podchodzić. Za słaby procesor, za mało pamięci RAM, za słaba karta graficzna. Ulepszenie tego komputera polegałoby na jego wymianie.
A jeżeli zmienilbym kartę graficzną na model wyposażony w 2 GB własnej pamięci A do tego dolozylbym maksymalną pod XP pamięć ram (4 GB )oraz podkrecil procesor o 0, 2 GHz, aby spełniał chociaż wymagania minimalne to czy by jakoś odpaliło? P. S z tego co widziałem GTA 4 działa na 1, 5 GB ram i karcie graficznej wyposażonej w 256 MB własnej pamięci (a ATI HD 4770 ma 512 MB )
Zakładałem, że chcesz pograć w grę, a nie oglądać slajdy w minimalnej rozdzielczości na minimalnych ustawieniach. W takiej sytuacji może to zadziała, ale przyjemność z gry będzie średnia. To jest Twój aktualny komputer, czy chcesz coś takiego kupić?
Przy okazji: ilość pamięci RAM na karcie graficznej nie jest wyznacznikiem jej wydajności. Istnieją karty mające 0,5GB pamięci graficznej będące szybsze od nowszych kart mających 4GB pamięci graficznej. Tak więc procesor graficzny jest bardziej istotny jeśli chodzi o szacowanie wydajności karty.
Co do przetaktowania o 0,2GHz to raczej nic nie pomoże.
Z tego co widziałem w Internecie GTA 4 działa bez większych problemów (praktycznie bez żadnych )na komputerze dużo słabszym niż ten który chce kupić. Np. pod tym linkiem widać pracę tej gry na słabym pc :
Gość gra w 800x600 na najniższych detalach. Równie dobrze można powiedzieć, że ta gra chodzi na moim telefonie bez większych problemów. Więc tak jak pisałem - przyjemność z gry prawie żadna. Gra non stop spada poniżej 20 klatek, więc ciężko to nazwać akceptowalnym komputerem do takiej gry.
Warto też zauważyć ze jego komputer jest dużo gorszy od tego który ja mam zamiar kupić, ponieważ właśnie on będzie miał najprawdopodobniej kartę graficzną MSI GeForce GT 720 2GB, dołoże ramu do 4 GB, Z tego Athlona wycisne najwięcej ile się da i oczywiście zainstaluje xpka. Co by kolega sądził o takiej konfiguracji?
Ten "Pan" jest naprawdę zbędny. To jest Forum, tutaj jesteśmy na "Ty" - Kolegami, Koleżankami. Tak jest o wiele prościej.
Komputer z przytoczonego filmiku na YT wcale nie jest dużo gorszy, od tego co chcesz kupić. Athlon 64 X2 4200+ stoi wydajnościowo w okolicy średnich modeli Core 2 Duo czy szybszych Core Duo. Grafika GT720 to wyrzucanie pieniędzy w błoto, to jest grafika do wyświetlania pulpitu i oglądania filmów. Lepiej już zostać przy zintegrowanej, efekt podobny, tylko taniej. Być może i ta grafika jest lepsza niż 9500GT z filmu (chociaż niewiele, mimo że jest ponad pół dekady młodsza), ale nie jest to karta do gier (chyba że niskie detale i 800x600 to wszystko, czego potrzebujesz).
Przeczytaj pierwszy z brzegu artykuł o tej karcie: http://www.benchmark.pl/aktualnosci/nvidia-ge...jslabsza-karta-kepler-zestawienie-modeli.html Szczególnie spodobał mi się fragment:
Cytat:
karta raczej nie poradzi sobie z nowszymi grami – można na niej ewentualnie pograć w starsze tytuły w niskiej rozdzielczości (zalecane 800 x 600). GT 720 sprawdzi się w komputerze biurowym lub multimedialnym.
Dziękuję za poradę. Postanowiłem złożyć sobie komputer, nie kupując gotowego. Mam już na oku procesor i płytę główną: http://allegro.pl/intel-dp55-i5-2-66gx4-quad-chlodz-gw-fv-wwa-i5358280757.html Nie wybrałem jeszcze tylko karty graficznej. Kolegi zdaniem jaka byłaby dobra(i nie za droga - tak do 400 zł ) Gta 4? I czy ten procesor byłby dobry do xpka i omawianej gry?
Poszukałbym o generację nowszego chociaż modelu (z podstawką Socket 1155 i i5-2xxx, i5-3xxx).
Z nowszych kart w budżecie ~400zł można szukać używanych R9-270X, R9-270, R7-265, R7-260X, GTX750, GTX660, GTX650Ti-Boost, GTX650Ti - będzie to już zdecydowanie lepsza karta niż biurowy GTX720.
Do nowszego komputera nie pakowałbym na siłę Windowsa XP, Windows 7 czy Windows 8.1 (jeśli się lubi interfejs) byłby lepszym systemem. Ale jeśli chodzi o Windowsa XP to płyty główne intela do serii 7 włącznie (socket 1155) miały wsparcie dla XP. Dopiero nowsze serie (8, 9 - socket 1150) tego wsparcia nie mają.
Z wyżej wymienionych kart najlepsza byłaby R9 270X. Co do płyty i procesora to te podane przez ciebie byłyby dobre, jednak weź pod uwagę co pisał kol. @dt1:
dt1 napisał:
Poszukałbym o generację nowszego chociaż modelu (z podstawką Socket 1155 i i5-2xxx, i5-3xxx).
oraz
dt1 napisał:
Do nowszego komputera nie pakowałbym na siłę Windowsa XP, Windows 7 czy Windows 8.1 (jeśli się lubi interfejs) byłby lepszym systemem.
Dziękuję za odpowiedź, Postanowiłem pozostać przy procesorze i płycie głównej z linku powyżej. Robię to ze względu na dość niską cenę tamtego zestawu. Co do karty graficznej : ma ona cenę znacznie wykraczającą poza mój budżet ponieważ jak już mówiłem mój fundusz na kartę graficzną może wynosic maksymalnie 400zł i żeby co najważniejsze działał na niej wspomniany xp i gta 4 na w miarę dobrych ustawieniach.Krótko mówiąc zalezaloby mi na karcie jak najlepszej byle żeby nie przekraczala limitu P. S gdzie mógłbym dostać sterowniki do XP? I czy jak kupię na allegro oryginalny system to czy sterowniki będą tam dołączone?
P. S gdzie mógłbym dostać sterowniki do XP? I czy jak kupię na allegro oryginalny system to czy sterowniki będą tam dołączone?
Nie, sterowniki dołączone są do sprzętu a nie do systemu. Po prostu ściągasz je ze strony np. producenta płyty głównej czy też karty graficznej.
Co do samej karty za te 400 zł da się dostać używaną R7 260x lub ewentualnie GTX 750. Możesz też szukać HD 7850, ale nie wiem czy za tyle uda ci się kupić, poza tym to już kilkuletnia konstrukcja.
A czy mógłby kolega załączyć tutaj odpowiedniego linka ze sterownikami do owej płyty i procesora pod Windowsa xp PRO sp 3? I na jakich ustawieniach i przy ilu FPS ach dzialaloby mi GTA 4 na tym GTX 750 i R7260X?
Proszę: https://downloadcenter.intel.com/product/41162/Intel-Desktop-Board-DP55WB Co do ilości FPS, ciężko powiedzieć, to jest dosyć stara gra bez dobrej optymalizacji. Jednak powinna działać w miarę dobrze na tych kartach, wydajnościowo odpowiadają one bowiem naprawdę wydajnym kartom z tamtego okresu.
Dziękuje za pomoc
Mam jeszcze ostatnie 3 pytania -
1. Czy jeżeli zainstaluje Windows XP sp 3
A potem sterowniki ktore kolega wysłał w linku powyżej to czy system będzie funkcjonował tak jak w komputerze ze sklepu?
2. Jaki antywirus najlepiej dobrać do xpka który chociaż w najmniejszym stopniu chronilby system bez wsparcia przed różnymi zagrożeniami?
3.Jaki zasilacz musiałbym dobrać do wszystkich podzespołów? Przypominam :
ASRock Z68 LGA1155 + PROCESOR i5, MSI GeForce GTX 750 2GB OC, Seagate 500 GB Barracuda (16MB, Serial ATA III) oraz 2 x DDR3 2GB PC3-10600 1333MHZ.
1 Tak, powinien tak działać. Nie do końca wiadomo tylko czy jest on w pełni legalny - nośnik powinien być oryginalny.
2 Antywirus tak naprawdę dowolny, z darmowych to AVG lub Avast.
3 Zasilacz wystarczy jakiś Fortron 400W z Allegro.
Dziękuję
A czy sterowniki beda w 100% kompatybilne z systemem omawianym juz od dłuższego czasu? I jaki antywirus bylby najbardziej rekomendowany i najlepiej chroniłby m. in przed hakerami i innymi złośliwymi uzytkownikami oraz przed groźnymi dla systemu wirusami. I czy karta graficzna Gtx 750 będzie miała sterowniki w zestawie czy będę musiał gdzieś pobierać?
Tak, sterowniki będą kompatybilne. Sterowniki do karty graficznej najlepiej pobrać najnowsze z sieci. Antywirus może być np. Avast lub AVG, chyba, że chcesz płatny.
A do GTX 750 dostałbym sterowniki w Internecie czy byłyby dołączone do owej karty graficznej? P. S jeżeli można je znaleźć tylko w Internecie to bardzo prosiłbym o linka.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
Użytkownicy dyskutują na temat maksymalnych parametrów sprzętowych dla systemu Windows XP PRO 32 BIT SP3. Maksymalna ilość pamięci RAM wynosi 4 GB, jednak system może wykryć tylko około 3,25 GB. Obsługiwane są pamięci DDR3 i DDR4, ale sterowniki dla DDR4 mogą być problematyczne. W kontekście procesorów, Intel Core i7-5960X oraz Athlon 64 X2 4200+ są wymieniane jako odpowiednie. Użytkownicy podkreślają, że Windows XP obsługuje dyski do 2 TB bez dodatkowych programów. W przypadku gier, takich jak GTA IV, wymagania sprzętowe są wyższe, a użytkownicy sugerują, że zbyt słabe podzespoły mogą prowadzić do niskiej wydajności. Rekomendowane karty graficzne to GeForce GTX 750 oraz R9 270X. Użytkownicy zwracają uwagę na konieczność poszukiwania sterowników w Internecie oraz na ryzyko zakupu nielegalnych wersji systemu. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.