logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wnętrze zintegrowanego modułu sterowania ładowaniem (ICCU) z samochodu elektrycznego

Dydelmax 25 Lip 2025 21:13 1620 13

TL;DR

• Rozebrano zintegrowany moduł sterowania ładowaniem (ICCU) z elektrycznego Hyundaia/KIA i pokazano jego wnętrze po zdjęciu pokrywy oraz szeregu mocowań.
  • W środku znajdują się osobne płyty: sterująca, SMPS, mocy i filtrująca, a część mocy odprowadza ciepło do korpusu przez silikonową pastę termoprzewodzącą.
  • Demontaż wymagał odkręcenia niemal 200 wkrętów Torx o kilku różnych rozmiarach, a płyta SMPS ma kondensatory elektrolityczne 180µF/450V.
  • Uszkodzenia są widoczne gołym okiem, ale w praktyce nie naprawia się tego modułu — zwykle wymienia się całe ICCU, zwłaszcza gdy przyczyna może leżeć w oprogramowaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
📢 Słuchaj (AI):
  • Widok wnętrza modułu ICCU z widocznymi płytami PCB i kondensatorami

Ostatnio miałem okazję zajrzeć do ICCU (Integrated Charging Control Unit) od jednego z dość świeżych modeli samochodów elektrycznych. Wyjątkowo pozwolę sobie nie podawać dokładnych danych technicznych na temat tego komponentu, ale osoby mające styczność z szeroko pojętym serwisem współczesnych pojazdów osobowych skojarzą zapewne od razu do jakich modeli pasuje opisywany podzespół, sygnowany takimi markami jak m.in. Hyundai czy KIA. Nie będę jednak ukrywał, że do "rozbiórki" zachęcił mnie wątek Kolegi MikeC sprzed kilku miesięcy (polecam lekturę jeśli ktoś jeszcze nie miał okazji się z nim zapoznać).

W tym opisie może zdarzyć się użycie uproszczeń i wyrażeń potocznych ze względu na niemal zerową wiedzę techniczną na temat zasad działania opisywanego modułu. Przechodząc zaś do sedna: jest to sporych rozmiarów „puszka”, której wnętrze chronione jest przed czynnikami zewnętrznymi z wykorzystaniem uszczelnienia silikonowego między górną pokrywą i korpusem. Elektronika zabezpieczona jest również poprzez polakierowanie PCB. Na zdjęciu tytułowym widzimy z grubsza wnętrze modułu już po odkręceniu kilkudziesięciu wkrętów mocujących i demontażu pokrywy wierzchniej. Ponieważ moduł był uszkodzony, jego demontaż przeprowadzałem bez zbędnych środków ostrożności tj. licząc się z ryzykiem powstawania większych zniszczeń w trakcie rozbiórki. Mały spoiler: w ramach demontażu (bo ponowny montaż urządzenia nie miał już miejsca…) musiałem odkręcić niemal 200 wkrętów mocujących typu Torx o kilku różnych rozmiarach. Po lewej stronie widać płytę sterującą (control board) z głównym procesorem, po prawej stronie mamy czarne „pudełko” z uzwojeniami, coś na wzór transformatora. Pośrodku widać płytę SMPS. Pod spodem znajduje się płyta mocy. Z boku korpusu z kolei umocowana jest długa płyta filtrująca. Dalsze zdjęcia pomogą zagłębić się bardziej w ciekawe zakamarki urządzenia.

Parę ujęć obejmujących płytę sterującą (aby ułatwić sobie jej demontaż, wymontowałem ją bez złącza które zostało w korpusie):

Zbliżenie na płytę PCB z napisem Hyundai MOBIS i licznymi elementami elektronicznymi

Zbliżenie na płytę sterującą ICCU z widocznymi kondensatorami i procesorem

Zbliżenie na płytę PCB z komponentami elektronicznymi modułu ICCU

Zielony obwód drukowany z widocznymi śladami lutowania i oznaczeniami komponentów SMT

Szybki rzut oka na płytę SMPS:

Moduł SMPS z elektronicznego systemu ICCU marki Hyundai MOBIS

Zbliżenie na wnętrze modułu ICCU z widoczną elektroniką i złączami

Wnętrze modułu ICCU z widocznymi kondensatorami i elementami PCB

Płyta drukowana ICCU z kondensatorami, cewkami i oznaczeniem Hyundai MOBIS

Płyta SMPS z komponentami elektronicznymi i logo Hyundai MOBIS

Zielona płytka PCB z kilkoma złączami i elementami elektronicznymi na drewnianym blacie

Po demontażu ww. płyt wnętrze wygląda jak na poniższym obrazku:

Płyta wykonawcza modułu ICCU z widocznymi tranzystorami i złączami.

Na PCB widać obrysy tranzystorów znajdujących się z drugiej strony i odprowadzających ciepło do korpusu komponentu.

Wnętrze modułu ICCU z widocznymi przewodami wysokiego napięcia i płytą PCB

Siłowy demontaż czarnej osłony uchyla odrobinę rąbka tajemnicy, lecz uzwojenie jest zatopione w miękkiej zalewie termoprzewodzącej, a sam moduł "transformatorowy" (?) odprowadza ciepło do korpusu ICCU poprzez wypełnienie przestrzeni silikonową pastą termoprzewodzącą.

Dalej rzućmy sobie okiem na płytę filtrującą. Tutaj również jedno złącze zostało w korpusie.

Płyta PCB z modułu ICCU Hyundai MOBIS z widocznym złączem pomarańczowym

Długa zielona płytka filtrująca z cewkami i złączem, leży na drewnianym blacie.

No i na koniec płyta wykonawcza oraz kilka zdjęć przybliżających skutki usterki (nie tylko na płycie wykonawczej).

Płyta mocy z licznymi tranzystorami i elementami elektronicznymi na drewnianym tle

Płyta PCB Hyundai MOBIS z komponentami elektronicznymi i złączami na tle drewnianym

Zbliżenie na tranzystor ST SCT100N120G2AG na płytce drukowanej modułu ICCU

Zbliżenie na tranzystory mocy AC9372 na zielonej płytce drukowanej

Zbliżenie na uszkodzoną płytkę PCB z nadpalonym układem scalonym i widocznymi ścieżkami

Zbliżenie na tranzystor SCT40N120G2VAG zamontowany na zielonej płytce PCB

Zbliżenie na dwa tranzystory na płytce PCB, jeden z nich jest wyraźnie przypalony.

Uszkodzony układ scalony na zielonym PCB z widocznymi śladami przypalenia

Tranzystor SCT100N120G2AG osadzony na zielonej płytce PCB modułu ICCU

Zbliżenie na uszkodzony tranzystor mocy na zielonym PCB modułu ICCU

Uszkodzenia widać gołym okiem. Teoretycznie uszkodzone elementy można wymienić, ale jeśli ich uszkodzenie jest skutkiem powstałym z przyczyn mogących leżeć np. w oprogramowaniu, to tutaj pole manewru skutecznie się zamyka. Używam słowa "teoretycznie", bowiem w przypadku tych podzespołów nikt w naprawę się nie będzie bawił - wymieniane jest całe ICCU. Kwestie związane z bezpieczeństwem itp. są raczej oczywiste (i to nawet nie chodzi o to, że ktoś naprawiając taki moduł miałby dać na niego gwarancję, a w razie wypadku/pożaru/innego zdarzenia miałby "ciepło").

Porównując ten moduł z tożsamymi komponentami występującymi w innych markach pojazdów, muszę określić poziom utrudnienia dostępu przed "ciekawskim okiem" jako dość niski. Nie siliłem się tutaj na ostrożność, toteż wylut paru złącz i uszkodzenie paru elementów miało miejsce. Nie musiałem jednak szukać ukrytych wkrętów mocujących, nie było konieczności "rycia" w zalewie lub "kucia" w żywicy.

Z ciekawostek: płyta SMPS może służyć za dawcę kondensatorów elektrolitycznych 180µF/450V (trochę już takowych wymieniłem w różnych zasilaczach). Płyta mocy jako dawca tranzystorów to też jakieś źródło części gdy sklepy nieczynne a nie możemy czekać na wysyłki...

Póki co to tyle. Z góry przepraszam za kiepską jakość zdjęć, ale nie mam lepszego sprzętu pod ręką (a i zdolności fotograficzne nie są moją mocną stroną).

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Komputery, rzeczy typowe i nietypowe.
    Specjalizuje się w: komputery
    Dydelmax napisał 3834 postów o ocenie 961, pomógł 654 razy. Mieszka w mieście Piła. Jest z nami od 2011 roku.
  • #2 21617285
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1678
    To się da naprawić :D
    Tu można sporo odzyskać. Tranzystory na spawarki 3f jak znalazł.
  • #3 21617389
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 961
    Jeśli chodzi o tranzystory na płycie mocy, zidentyfikowałem następujące elementy w obudowach HiP247:
    - SCTW40N120G2VAG (VDS 1200 V, ID 33 A, RDS(ON) 105 mΩ, TJ 200 °C) - 12 sztuk w tym 2 spalone,
    - SCTW100N120G2AG (VDS 1200 V, ID 75 A, RDS(ON) 30 mΩ, TJ 200 °C) - 6 sztuk,
    - SCT1000N170AG (VDS 1700 V, ID 7 A, RDS(ON) 1.3 Ω, TJ 200 °C) - 1 sztuka,
    - SCT20N170AG (VDS 1700 V, ID 43 A, RDS(ON) 64 mΩ, TJ 200 °C) - 1 sztuka.

W podobnych obudowach TO-247 mamy również podwójne diody Schottkiego:
    - STPS61H100-Y (VRRM 100 V, IF(AV) 2 x 30 A, VF 0.63 V, TJ 175 °C) - 4 sztuki,
    - STPSC20H12CWY (VRRM 1200 V, IF(AV) 2 x 10 A, VF 1.35 V, TJ 175 °C) - 4 sztuki.

Także dla wprawnego elektronika takie elementy mogą posłużyć za bazę ciekawej konstrukcji, np. spawarki jak wspomniał powyżej madamsz1.
  • #4 21617547
    MikeC
    Poziom 32  
    Ocena: 969
    Tu przynajmniej nie ma problemów z demontażem, to duży plus .
  • #5 21617607
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1678
    MikeC napisał:
    Tu przynajmniej nie ma problemów z demontażem, to duży plus

I jak by się uparł to można się pokusić o naprawę.
  • #6 21620838
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 671
    Ciekawy i fajny opis.
    Czy te moduły da się naprawić?
    Czy producent robi wszystko, aby te moduły były raczej nienaprawialne?
  • #7 21623350
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 217
    Wygląda całkiem obiecująco do grzebania, te, co miałem okazję rozgrzebywać, były zalane tak, że nawet na gorąco nic nie szło sensownego w nich wydumać, wydłubać.
  • #8 21624728
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 961
    @DJ_KLIMA Potwierdzam. W opisywanym module największym utrudnieniem jest "bezbolesne" wymontowanie modułów PCB z wlutowanymi gniazdami, które są zabezpieczone w odlewie korpusu z wykorzystaniem uszczelnienia na bazie silikonu. Przy odrobinie cierpliwości jest to do opanowania, tym bardziej że można podejść do tematu na kilka różnych sposobów. Można np. odessać spoiwo lutownicze tak, że gniazdo zostanie w korpusie a PCB można swobodnie wyjąć. Można również "uwolnić" gniazdo z silikonu metodami mechanicznymi, chemicznymi, termicznymi lub... kombinacją wspomnianych metod. :)

Co do naprawialności tych modułów ICCU, to jak już wspominałem: w ASO wymienia się całe moduły bez zagłębiania się. Naprawa na poziomie wymiany elementów jest zapewne wykonalna. Kwestią otwartą pozostaje czas potrzebny na dokonanie naprawy, dostęp do oryginalnych części (osobne moduły PCB raczej nie są dostępne) oraz trwałość takiej naprawy. Osobiście nie podjąłbym się takiej naprawy, nawet gdybym wiedział co wymaga wymiany i nawet jeśli stawka za naprawę byłaby wysoka. Z taką elektroniką nie ma żartów i nie ma miejsca na błędy, przynajmniej dla zwykłych "szaraków", bo duże koncerny ogłoszą akcję serwisową, ewentualnie zapłacą odszkodowania stanowiące promil zysków i życie będzie toczyć się dalej.
  • #9 21629892
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1168
    Takie moduły ładowania można naprawić. Z powodzeniem naprawiam moduły mocy do stacji ładowania samochodów elektrycznych Raption 150C firmy Circontrol, są moduły produkowane przez Delta Elektronics o oznaczeniu EVMA253.

Moduł mocy EV ładowarki z dwoma wentylatorami i wskaźnikami RFA i OK
    Moduł mocy z dwoma wentylatorami chłodzącymi na drewnianym blacie
  • #10 21629934
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 217
    Sam bym też pewnie to naprawił, skoro można rozebrać, ale co dalej? Nawet jak to nie będzie powodem usterki, w najgorszym przypadku, jak ktoś zginie, coś się zapali, nikt już dalej nie będzie szukał powodu. Ostatecznie właściciel będzie miał przesrane albo naprawiacz.
  • #11 21630000
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2265
    Wszystko fajnie, tylko po pierwsze zapewne ciężko będzie kupić poszczególne komponenty potrzebne do naprawy i nie mówię tu o zakupach u majfrendów, tylko oryginalne i zapewne, jak już się znajdą, to zakup 1-2 sztuk będzie niemożliwy. W większości zakupy w większej ilości, a czy to będzie opłacalne? Po drugie, nawet jak się naprawa powiedzie i wstępne pomiary pokażą, że moduł jest ok, to jeszcze musi się znaleźć taki samochód do zamontowania i do testów i musi mieć takie same oprogramowanie co ten moduł albo oprogramowanie do adaptacji modułu w innym samochodzie.
  • #12 21630005
    tolo
    Poziom 35  
    Nie zgadzam się z Tobą, ponieważ idąc tym tokiem rozumowania to nic nie można by było naprawić. A przecież ludzie naprawiają sterowniki wózków akumulatorowych, hulajnóg, rowerów elektrycznych, czy idąc dalej maszyn budowlanych, rolniczych, gdzie te sterowniki sterują hydrauliką siłową itd. Moim zdaniem wszystko zależy jak się taką naprawę wykonuje, jeżeli nie jest to naprawa na "skróty" to nie ma się czego obawiać. Myślę też, że to kwestia czasu jak warsztaty będą naprawiać takie elementy.

Dodano po 2 [minuty]:

@Telo zgadzam się z Tobą, elementy trudno dostępne. Do modułów mocy do stacji ładowania pojazdów elektrycznych Raption 150C, elementy musiałem zamawiać w USA, w Europie niedostępne.
  • #13 21630057
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2265
    Napisałem, bo miałem oferty naprawy takich i podobnych modułów, odmówiłem, lepiej coś innego naprawić.
  • #14 21630129
    tolo
    Poziom 35  
    Ja lubię wyzwania i dlatego się podejmuję naprawy nietypowych urządzeń/modułów. Tak jak w tym przypadku, kilka modułów mocy już działa w ładowarkach.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wnętrza zintegrowanego modułu sterowania ładowaniem (ICCU) stosowanego w nowoczesnych samochodach elektrycznych marek Hyundai i KIA. Moduł ten jest dużą, szczelnie uszczelnioną silikonem „puszką”, w której znajdują się elementy elektroniczne, w tym tranzystory mocy w obudowach HiP247 i TO-247 oraz podwójne diody Schottkiego. Wymieniono konkretne typy tranzystorów: SCTW40N120G2VAG, SCTW100N120G2AG, SCT1000N170AG, SCT20N170AG oraz diod: STPS61H100-Y i STPSC20H12CWY. Moduł jest demontowalny, choć wymaga ostrożności przy wyjmowaniu PCB z uszczelnionych gniazd, co można wykonać metodami mechanicznymi, chemicznymi lub termicznymi. W serwisach ASO moduły ICCU są zazwyczaj wymieniane na nowe, bez naprawy na poziomie elementów. Jednak doświadczeni elektronicy podejmują się napraw, choć napotykają na trudności z dostępnością oryginalnych komponentów i koniecznością dopasowania oprogramowania. Przykłady napraw modułów mocy do stacji ładowania pojazdów elektrycznych Raption 150C firmy Circontrol oraz modułów Delta Electronics EVMA253 pokazują, że naprawa jest możliwa, choć wymaga specjalistycznej wiedzy i dostępu do części, często sprowadzanych zza granicy. W dyskusji podkreślono, że naprawa takich modułów jest wyzwaniem, ale z czasem może stać się standardem w warsztatach specjalizujących się w pojazdach elektrycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA