logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

projektowanie pcb - eagle, płytka dwustronna - smd

czlapik 19 Maj 2015 16:03 1728 10
  • #1 14705195
    czlapik
    Poziom 2  
    Witam,
    zaprojektowałem w Eagle'u płytkę dwustronną w całości w elementach smd oraz wykonałem projekt. Problem jest z odbiciem lustrzanym pinów mikrokontrolera oraz innych scalaków umieszczonego na warstwie Bottom co uniemożliwia ich prawidłowe przylutowanie (Top jest ok). Pytania:

1. Czy powinno się projektować smd (zwłaszcza scalaki) tylko na warstwie Top?
    2. Czy istnieje narzędzie odwracające obudowy scalaków (nie mirror)?
    3. Czy w takim przypadku należy odbić obudowy tworząc nowy komponent w bibliotece (chodzi o wyprowadzenia)?
  • #2 14705205
    Templarious
    Poziom 22  
    Ocena: 104
    Jezeli tworzysz kolego własną płytkę domowymi sposobami, to warstwę bottom drukuje się w odbiciu lustrzanym. Tyle w temacie.

1. Czy powinno się projektować smd (zwłaszcza scalaki) tylko na warstwie Top? - na TOP i BOTTOM mozna ;)
    2. Czy istnieje narzędzie odwracające obudowy scalaków (nie mirror)? Nie, nie ma takiego.
    3. Czy w takim przypadku należy odbić obudowy tworząc nowy komponent w bibliotece (chodzi o wyprowadzenia)? - Nie, odpowiedz w pierwszym zdaniu.
  • #3 14705328
    czlapik
    Poziom 2  
    Żeby sprecyzować, wydruk został zrobiony na folii tak więc nie ma problemu z odbiciem lustrzanym. Problem jest, że w przypadku montażu komponentów na płytce pinologia na jednej z warstwie nie będzie się zgadzać z numerami pinów - np. montaż procka na plecach z powodu odbicia.

Pytanie jak powinno się tworzyć płytki dwustronne, smd aby unikąć takiego problemu?
  • #4 14705329
    Templarious
    Poziom 22  
    Napisałem JASNO. drukując warstwe BOTTOM, ustaw w drukarce wydruk lustrzany. Przyłóż następnie taką kartkę BOTTOM (drukiem do dołu) z kartką z nadrukiem TOP drukiem do góry i zobacz.
  • #5 14705351
    landy13
    Poziom 31  
    Ocena: 259
    czlapik napisał:
    Czy istnieje narzędzie odwracające obudowy scalaków (nie mirror)?
    Najszybciej robi się to od razy przy ustawianiu obudowy narzędziem "move", naciskając środkowy klawisz myszy. Ikonki od tego:
  • #6 14705355
    Templarious
    Poziom 22  
    landy13 napisał:
    czlapik napisał:
    Czy istnieje narzędzie odwracające obudowy scalaków (nie mirror)?
    Najszybciej robi się to od razy przy ustawianiu obudowy narzędziem "move", naciskając środkowy klawisz myszy. Ikonki od tego:

Nie o to chodzi.. No ale co ja moge poradzic, trzeci raz tego samego nie napisze.
  • #7 14705372
    landy13
    Poziom 31  
    Ocena: 259
    Templarious napisał:
    Nie o to chodzi.
    A mnie się wydaje, że własnie o to. Kolega umie zrobić wydruk lustrzany całej warstwy, ale nie wie jak umieścić elemant SMT na warstwie bottom w fazie projektowania. Czy o to chodzi kolego czlapik?
  • #8 14705440
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    Elementy pomiędzy warstwami przenosi się poleceniem "Mirror". Można przenieść jeden element lub grupę "Mirror group". Po tym zabiegu elementy będą automatycznie odbite w lustrze. Jednakże żeby prawidłowo wykonać taką płytkę metodą termotransferu:
    Templarious napisał:
    warstwę bottom drukuje się w odbiciu lustrzanym.

Służy do tego opcja "Mirror" w oknie właściwości wydruku.
  • #9 14705456
    czlapik
    Poziom 2  
    Nie chodzi mi o inny przycisk do tej samej funkcji czy drukowanie z odbiciem lustrzanym itp.,

tutaj są podobne problemy:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1477477.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2972184.html#14351520]

problem jest tutaj taki, że albo wszystkie smd montuje na top albo zmieniam przypisania wyprowadzeń scalaka w bibliotece by umożliwić montaż na warstwie bottom tak by pinologia się zgadzała,

może ktoś ma inny pomysł jak z tym się uporać?

pcb robię metodą fotochemiczną

uściślając, problem powstał po odbiciu dolnej warstwy (po dopasowaniu scalaków ich wyprowadzenia nie są zgodne z naniesioną mozaiką), wszystkie przelotki są ok itp z racji wykonywania płytki dwustronnej, zrobiłem tak jak piszecie w temacie
  • #10 14705512
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    Ale przecież podczas tworzenia PCB zmieniasz stronę elementu przy pomocy "Mirror", wówczas element sam umieszcza się na drugiej stronie - nóżki też się odbijają w lustrze. Nie rozumiem w czym problem.

Dodano po 7 [minuty]:

Po lewej domyślne ułożenie elementu na warstwie TOP, po prawej masz ten sam element po użyciu polecenia "Mirror" - jak widać element jest w lustrzanym odbiciu.
  • #11 14705900
    czlapik
    Poziom 2  
    dziecinny błąd, jednak mieliście racje, płytkę wykonałem poprawnie, w odwrotną stronę liczyłem nóżki scalaka co z odbiciem spowodowało błąd, dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaprojektował dwustronną płytkę PCB w programie Eagle, wykorzystując elementy SMD, jednak napotkał problem z odbiciem lustrzanym pinów mikrokontrolera na warstwie dolnej, co utrudnia prawidłowe lutowanie. W odpowiedziach podano, że elementy SMD można projektować zarówno na warstwie górnej, jak i dolnej, a do odbicia elementów służy funkcja "Mirror". Użytkownik wyjaśnił, że problem wynikał z błędnego przypisania pinów scalaka, co zostało ostatecznie rozwiązane. Wskazano również, że przy drukowaniu warstwy dolnej należy ustawić drukarkę na tryb lustrzany, aby uniknąć problemów z montażem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA