logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch GBH 11de - Demontaż wirnika z pokrywy, problem z pierścieniem gwintowanym

Matiush 19 Maj 2015 18:10 2787 4
REKLAMA
  • #1 14705457
    Matiush
    Poziom 15  
    Ocena: 54
    Witam.

Mam problem z demontażem wirnika. Wirnik od strony wentylatora jest osadzony w łożysku. Na schemacie jest pierścień łożyska, łożysko, pokrywa łożyska (osłona) i pierścień gwintowany. Na logikę muszę wykręcić Pierścień gwintowany, ale on, kręci się niezależnie od obudowy chyba razem z pierścieniem łożyska. Próbowałem zapierać, siłą bezwładności wybijaniem, podgrzewaniem itd. Ani rusz. Wirnika wydobyć z łożyska też się nie udaje.

Jak to wygląda w tym młocie u was?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14708707
    wituus
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    W pokrywie łożyska jest odlany klin który wchodzi w tuleję łożyska (na schemacie jest to zaznaczone), pewnie właśnie ten klin został ścięty. Jedyny sposób na demontaż, rozciąć pokrywę, przewiercić pierścień gwintowany, założyć ściągacz i wyprasować.
    Czasami zrywa się część gwintu w pierścieniu, ale procedura demontażu jest taka sama.
  • REKLAMA
  • #3 14713104
    Matiush
    Poziom 15  
    Ocena: 54
    Dzięki za odpowiedź. Zrobiłem to trochę inaczej - zrobiłem nacięcie na pierścieniu gwintowanym, za pomocą młotka i wybijaka płaskiego uderzając w rant nacięcia w końcu puściło - znany patent na odkręcenie nakrętki tarczy w szlifierce kątowej, gdy nie mamy klucza lub połączenie gwintów zapieczone. Poszło nawet łatwo, ale kolejna niespodzianka. Wirnika z łożyska też nie wycisnę, za pomocą ściągacza jaki posiadam. Ktoś łożysko chyba wcześniej na porządnym kleju osadził - masakra. Klin faktycznie uszkodzony.
  • REKLAMA
REKLAMA