logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch GBH 5/40 DCE - demontaż sworznia tłoka bez uszkodzenia uszczelniacza

Prezydentrp 26 Paź 2012 00:11 4218 5
  • #1 11451349
    Prezydentrp
    Poziom 18  
    Ocena: 44
    Witam, znajomy dał mi do naprawy młot jak w temacie w którym uszkodzony jest korbowód. Niestety nie mogę rozebrać go tak żeby możliwe było wysunięcie sworznia z tłoka. Wszystko co się dało wymontowałem ale tłok ma dosłownie 2-3mm za mało miejsca żeby wysunąć się na tyle by można wyciągnąć ten sworzeń. W jaki sposób wydobyć cały mechanizm z obudowy? Według schematu jaki znalazłem w sieci powinien go trzymać pierścień, który chyba kryje się za uszczelniaczem. Czy jest jakiś sposób żeby do niego się dobrać i nie niszczyć uszczelniacza? Jeśli jednak trzeba go siłowo usunąć to gdzie mogę taki dostać? Bo korbowód wyfrezuje mi znajomy z dobrego materiału więc nie muszę go kupować
  • Pomocny post
    #2 11451868
    adamkol45
    Poziom 17  
    Ocena: 61
    Tutaj masz link do rozkładówki na stronie Boscha:

Link

Simmerning musisz podważyć i wyciągnąć, pod nim jest pierścień nr 96. Po jego zdjęciu powinien Ci się wysunąć cylinder. Simmering nawet gdyby Ci się zniszczył przy próbie wyciągnięcia to w dokumentacji masz jego wymiary więc dokupisz w sklepie z uszczelnieniami technicznymi :)
  • #3 11452947
    Prezydentrp
    Poziom 18  
    Wielkie dzięki, wieczorem spróbuję i dam znać
  • #4 11454860
    Prezydentrp
    Poziom 18  
    Udało się :) Niestety simmering zniszczony ale rzeczywiście to dość popularny rozmiar 55x40x7. Jeszcze tylko jedno pytanie, jakim smarem i w jakiej ilości napełnić przekładnię?
  • Pomocny post
    #5 11455075
    adamkol45
    Poziom 17  
    Ocena: 61
    Właściwie żeby było "jak trzeba" to powinieneś użyć smaru Boscha ale ja o-ringi bijaka i tłoka, a ostatnio też nawet przekładnie młotów smaruję smarem pneumatycznym z firmy ROTOR CENTRUM - nie miałem przez 2 lata przypadku żeby coś wróciło z powodu złego smarowania

PS. Aktywnie działam na forum od niedawna, jeśli pomogłem, kliknij "Pomógł" ;)
  • #6 11538303
    Prezydentrp
    Poziom 18  
    Kupiłem dwie tubki smaru makita bo taki mieli w sklepie z elektronarzędziami - twierdzili że sami takiego używają przy naprawach młotów. Nowy korbowód z brązu wstawiony i maszyna działa jak nowa. Dziękuję za pomoc!
REKLAMA