logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus 3512 - Tłok podnośnika z uszczelniaczami jak włożyć?

hvelektronik 19 Maj 2015 21:39 11178 9
REKLAMA
  • #1 14706114
    hvelektronik
    Poziom 21  
    Ocena: 207
    Witam przerobiłem tłok podnośnika i wstawiłem zamiast dwóch pierścieni stalowych, dwa uszczelniacze podobne do tych stosowanych w podnośniku c-360. Mam problem z włożeniem do tulei, w odwrotna stronę wchodzi bez problemu. Uszczelniacze są dobrze zrobione. Teraz zastanawiam się jaki przyrząd sobie zrobić żeby włożyć tłoka i nie uszkodzić tych uszczelniaczy (robione były na zamówienie) próbowałem wielu sposobów i na razie nic.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14706219
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    Smaruje się i tłom i tuleję smarem/gęstym olejem i wkręca tłok, układając obrzeża uszczelniaczy tępym nożem z wąskim, okrągławo zakończonym ostrzem. Ponadto przeróbka na plasticzany uszczelniacz zamiast stalowego jest błędem, uwierz. Zaglądałeś do wnętrza cylindra, czy przypadkiem nie jest ostro porysowany?
  • REKLAMA
  • #3 14706312
    hvelektronik
    Poziom 21  
    Dziękuję za radę, smarem nie próbowałem. Nowy cylinder zakładany z 8 miesięcy temu i nie ma rys w razie czego mam kupiony drugi nowy.
  • REKLAMA
  • #4 14722351
    donrafał
    Poziom 11  
    Ocena: 49
    Ale wy sypiecie do nich kasę .
    A co do sensu to zależny jakie dał te uszczelniacze .
  • #5 14735060
    hvelektronik
    Poziom 21  
    Witam ciągnik złożony puki co działa dobrze.
    nożyk do wkłdania taki jak poniżej

Uszczelniacze robione na zamówienie w firmie kedarix nie wiem z czego są zrobione kosztowały 50zł szt.

donrafał napisał:
    Ale wy sypiecie do nich kasę .
    A co do sensu to zależny jakie dał te uszczelniacze .

To co miałem zrobić jak nowe części nie działały tak jak trzeba a rozbierać i składać żadna przyjemność. Ciągnik z 94 roku ale pracować jeszcze musi bo na nowy nas nie stać a kupić używany to loteria.

Chciałem jeszcze ustawić regulacje pozycyjną i siłową ale nie mam przyrządów wymienionych w instrukcji napraw zresztą w pom tomczym i serwis w limanowej też nie mają.
  • REKLAMA
  • #6 16972918
    glapa 79
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Jak się sprawują te uszczelniacze bo też mnie kusi przeróbka.
  • #7 16978709
    hvelektronik
    Poziom 21  
    Powiem szczerze że jakieś pól roku temu podnośnik zaczął puszczać nie opada co prawda nagle ale jak się go zostawi z pługiem 2 skibowym obrotowym to po dłuższym casie opadnie nie mierzyłem czasu. Tak myślę że problem może być w tłoku który podtaczałem pod uszczelniacze sam i czy zrobiłem to dostatecznie dobrze to nie wiem. Druga sprawa czy uszczelniacze nie powinny być szersze to temat do przemyśleń (u mnie są podobne do tych w c-360)
  • #8 19943592
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 572
    Ja mam pytanie mimo wykopaliska. Pierścień metalowy w tłoku do podnośnika U-360 ma faskę od strony napisu TOP. W którą stronę ma być założony? Od strony ciśnienia oleju ma być napis TOP czy odwrotnie i ma spełniać bardziej funkcję zgarniającą olej ? Już zgłupiałem :/
  • #9 19944260
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1148
    psooya napisał:
    Ja mam pytanie mimo wykopaliska. Pierścień metalowy w tłoku do podnośnika U-360 ma faskę od strony napisu TOP. W którą stronę ma być założony? Od strony ciśnienia oleju ma być napis TOP czy odwrotnie i ma spełniać bardziej funkcję zgarniającą olej ? Już zgłupiałem :/

Uważam, że napisem TOP w stronę ciśnienia oleju.
  • #10 19944264
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 572
    Tak założyłem, choć poprzedni pierścień nie miał faski co przekonuje mnie, że był to tak jakby pierścień kurzowo zgarniajacy albo rysujący gładź cylindra bo chodzi niemal na sucho. Dzieki za pomoc, zobaczymy czy bedzie działać wiecej niz 1 raz :-D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przerobił tłok podnośnika Ursus 3512, zastępując stalowe pierścienie uszczelniaczami podobnymi do tych w podnośniku C-360. Napotkał trudności przy włożeniu tłoka do tulei, pomimo że uszczelniacze były dobrze wykonane. Otrzymał porady dotyczące smarowania tłoka i tulei oraz użycia tępym nożem do ułożenia uszczelniaczy. Użytkownik potwierdził, że cylinder jest nowy i nie ma rys. Po pewnym czasie podnośnik zaczął puszczać, co może być związane z jakością przeróbki tłoka. Inni uczestnicy dyskusji poruszyli również kwestie dotyczące montażu pierścienia metalowego w tłoku U-360, wskazując, że napis "TOP" powinien być skierowany w stronę ciśnienia oleju.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA