logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD Caviar Blue 500GB - głośna praca, spadki FPS, wolne działanie systemu

PiotrQ1997 24 Maj 2015 21:38 1365 17
REKLAMA
  • #1 14718252
    PiotrQ1997
    Poziom 8  
    Mam problem, ponieważ 1 dzień temu prawdopodobnie zepsuł mi się dysk jak w temacie. Komputer pracował bez obciążenia, i nagle prawdopodobnie dysk zaczął głośno pracować. Oczywiście szybko odciąłem dopływ prądu. Miałem problem z włączeniem systemu, lecz gdy udało mi się to zrobić, to wszystko działa powoli, i gry które działały mi bez problemu, teraz klatkują, lub mają spadki FPS.
    I tu pytanie czy wymieniać dysk, czy trzeba zrobić coś o czym nie wiem, lub do tego jeszcze nie doszedłem?
    Parametry komputera to:
    -Procesor AMD Fx-4300 x4 3.8Gb
    -Płyta główna ASRock 970 Pro 3
    -RAM Corsair Vengeance 4Gb
    -Zasilacz Aerocool VP-550 (550W) 80+
  • REKLAMA
  • #2 14718285
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 14718292
    frytek217
    Poziom 9  
    Dysk odłączyłeś, ale później znów podłączyłeś i gry zaczęły się zacinać ? czy zacinają się na innym dysku ?
    Sprawdzałeś dysk jakimś programem ? jesli nie to sprawdź np, HD TUNE.
    Zasilacz nie zachowywał się ostatnio jakoś dziwnie ?
    Dysk przed odłączeniem grzał się mocno ?
  • REKLAMA
  • #4 14718688
    PiotrQ1997
    Poziom 8  
    Najpierw nie odłączałem dysku, i nie chciało w ogóle nic ruszyć. Później odłączyłem, popatrzyłem czy nic nie jest spalone, i podłączyłem na nowo.
    Zasilacz działał bez zastrzeżeń cały czas.
    Dysk przed "zepsuciem" działał też bez zastrzeżeń.

ps. Muszę pomyśleć nad użyciem tego MHDD. Ponoć dobry program.
  • REKLAMA
  • #5 14718698
    frytek217
    Poziom 9  
    A jaki wynik w zakładce Health ?
    Prędkość skanowania jak na ten dysk jest jeszcze ok, temperaturą też jest niska.
  • #6 14718778
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Wklej sterylny wykres benchmark. Dysk posiada uszkodzone sektory.
    Najlepiej wykonaj od razu backup danych i wykonaj skan talerza bootowalnym MHDD.
    Przy okazji podaj zaległe parametry SMART - powinny już w 1wszym temacie być....
  • #7 14722378
    PiotrQ1997
    Poziom 8  
    Wykres benchmark z HDTune - od razu po odpaleniu komputera.
    W zakładce Health nic mi nie pokazuje.
    Idę zrobić test tym MHDD i podam jakieś screeny.
  • #8 14722456
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1076
    Wszelkie testy przed podaniem S.M.A.R.T. odradzam, gdyż HDD może być uszkodzony i może wystąpić problem z odzyskaniem danych [chyba, że dysk jest czysty i gotowy nawet na śmierć.]
    O S.M.A.R.T. - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html
  • REKLAMA
  • #9 14722592
    PiotrQ1997
    Poziom 8  

Przestawiłem pewną rzecz w BIOS'ie i działa mi okienko Health.
    Są to chyba te słynne parametry S.M.A.R.T.
    Dra98 napisał:
    Wszelkie testy przed podaniem S.M.A.R.T. odradzam, gdyż HDD może być uszkodzony i może wystąpić problem z odzyskaniem danych [chyba, że dysk jest czysty i gotowy nawet na śmierć.]
    O S.M.A.R.T. - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html

Dysk nie jest czysty. Ma działać, bo pieniądze wydane na nowy dysk to ostatnia rzecz jaką chcę zrobić :D
  • #10 14723926
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 14724092
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8296
    Bardziej miarodajny niż skan pod Windowsem byłby skan dosowym programem MHDD lub Victoria (istnieje wersja pod Windows, ale wersja pod DOS byłaby bardziej pożądana). Oprócz oczywistego jednego sektora niestabilnego widać w kilku miejscach spadki prędkości na wykresie. To oznacza albo słaby stan dysku, albo oznacza to po prostu, że dysk był zajęty czymś innym podczas testów i nie był w stanie odpowiadać ze swoją spodziewaną prędkością. Test pod DOSem jest bardziej miarodajny gdyż pod tym systemem będzie on miał wyłączny dostęp do dysku.

Current Pending Sector na poziomie 1 sztuki to nie tragedia, ale trzeba coś z tym zrobić (gdyż aktualnie dysk nie jest w stanie odczytać tego sektora, co pod Windowsem będzie prowadzić do spowolnienia przez kilka następujących po sobie prób odczytania takiego sektora, bądź też nawet do zawieszenia aplikacji, która próbuje to uczynić (bądź całego systemu).

Możliwości są dwie - można wyzerować cały dysk (zapisać "zero" w każdym sektorze tego dysku - to najczęściej spowoduje remap bądź doprowadzenie wadliwego sektora do stanu użyteczności (jak i też wszystkich pozostałych sektorów mogących mieć taki problem, ale jeszcze nie ujętych w current pending sectors). Drugą metodą byłby skan w trybie odczytu programem MHDD lub Victoria z zaznaczoną opcją REMAP - w momencie znalezienia wadliwego sektora nastąpi próba REMAPu. Jeśli tylko ten jeden sektor jest zły - to metoda powinna być wystarczająco skuteczna. Różnica między metodą 1 a 2 jest taka, że przy metodzie 1 z dysku znikną wszystkie dane, w przypadku metody 2 ruszony zostanie tylko jeden sektor (co nie zwalnia z obowiązku wykonania sobie kopii zapasowej, przynajmniej tych najważniejszych danych).

Po operacji zapisu/remapu atrybut Current Pending Sectors powinien wrócić do wartości zerowej, profilaktycznie warto wtedy przeskanować cały dysk (tylko odczyt, najlepiej znowu dosowym MHDD/Victoria, przy czym zwrócić uwagę na ilość sektorów o poszczególnych czasach opóźnień - idealnie wszystkie powinny być pokolorowane na szaro, ostatecznie pojedyncze "zielone" jeszcze nie są tragedią).

Reszta parametrów dysku wygląda dobrze, więc warto go spróbować naprawić, ma mniej niż 5000 godzin przepracowanych - to nie jest mocno "zużyty" dysk.
  • #12 14725128
    safbot1st
    Poziom 43  
    #6 :D
    safbot1st napisał:
    wykonaj skan talerza bootowalnym MHDD

Na początek ja proponowałem oczywiście backup.
    Sterylne testy można wykonać odpalając system np. z USB.
  • #13 14728504
    PiotrQ1997
    Poziom 8  
    Właśnie robię kopię zapasową na płycie. Później spróbuję zbootować tego MHDD z pendrive'a. Jak nie będzie działało to przywrócę.
  • #14 14733187
    PiotrQ1997
    Poziom 8  
    Słuchajcie ludzie. Mam problem ze zrobieniem bootowalnego pendrive'a i cd z MHDD.
    Próbowałem różnych metod które są podane w necie, ale albo nie działają, albo coś źle robię. :(
  • Pomocny post
    #15 14733682
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8296
    Coś źle robisz. Na pewno przynajmniej jedną rzecz - nie piszesz, co Ci nie wychodzi, a nikt się nie domyśli.

http://hddguru.com/software/2005.10.02-MHDD/ - tu znajdziesz między innymi iso do wypalenia na płycie.
  • #16 14738059
    PiotrQ1997
    Poziom 8  
    No właśnie. Chodzi o sam proces wypalania na płytce. Nie mogę jakoś tego zrobić.
    Lub jak to już rzekomo zrobię, komputer mi nie czyta tej płyty.
    (tak tak przestawiałem w BIOS'ie co ma się BOOT'ować pierwsze) :)
  • #17 14738965
    safbot1st
    Poziom 43  
    Użyj bootmenu. Wklej screen z zawartością płyty.
    EDIT: Opisz dokładnie jak ją wypalasz (+screeny).
  • #18 14740069
    PiotrQ1997
    Poziom 8  
    Ok dzięki dt1 za stronę z MHDD. Wszystko działa. Usunąłem bad sector. Na szczęście był logiczny. Wielkie dzięki za pomoc. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z dyskiem WD Caviar Blue 500GB, który zaczął głośno pracować, co spowodowało spadki FPS w grach oraz wolne działanie systemu. Po odłączeniu i ponownym podłączeniu dysku, użytkownik zauważył dalsze problemy. Uczestnicy dyskusji zalecili przeprowadzenie testów za pomocą programów MHDD i HD Tune, aby sprawdzić stan dysku oraz parametry S.M.A.R.T. Wskazano na obecność uszkodzonych sektorów oraz konieczność wykonania kopii zapasowej danych. Użytkownik ostatecznie zdołał usunąć logiczny bad sector, co poprawiło działanie dysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA