logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy brytyjskie kwalifikacje elektryka są uznawane w Polsce?

25 Maj 2015 00:21 3114 13
REKLAMA
  • #1 14718715
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14718777
    Adam_Bandit
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Co musisz mieć? Przede wszystkim wiedzę, doświadczenie i chęci! Jeśli chodzi o "papiery" to w zależności od tego co będzie wchodziło w zakres Twoich obowiązków potrzebne będzie świadectwo kwalifikacji SEP "E" lub "D", jeśli będziesz chciał wykonywać pomiary i podpisywać protokół to "E"+"D" z odpowiednim wpisem (punktem) dotyczącym pomiarów. Jeśli chodzi o wyżej wymienione uprawnienia to w Polsce nie ma ograniczeń w dostępie do nich tzn. każdy kto przejdzie kurs i pozytywnie zda egzamin otrzyma świadectwo, nie wymaga się jakiegokolwiek wykształcenia, praktyki itp. Z reguły "E" jest łatwo zdobyć, prawdę mówiąc to wystarczy zapłacić, pójść na kurs, posłuchać i raczej przy odrobinie podstaw egzamin zaliczony. Z "D" już bywa trochę trudniej, ale to też zależy od nastawienia komisji i egzaminatora na jakiego się trafi.
    Nie mam pojęcia natomiast jak w Polsce honorowane są świadectwa z UK, ale chyba łatwiej i pewniej będzie zrobić przynajmniej "E", a jak pisałem dla chcącego to żaden problem.
  • #3 14718781
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 14718784
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Nie ma kursów 'sep'. Świadectwo kwalifikacji to świadectwo kwalifikacji - koniec kropka. Uzyskać je możesz po zdaniu egzaminu nie tylko przy komisjach SEP.
  • REKLAMA
  • #5 14718789
    Adam_Bandit
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    SEP, SPE, SIMP. Możliwości identycznie takie same.

Dodano po 2 [minuty]:

Krycha97 napisał:
    Tylko jak mi wiadomo to samo swiadectwo kwalifikacyjne sep nie czyni nikogo elektrykiem. Wazne jest dla mnie to bym byl traktowany jako wykwalifikowany elektryk a nie ktos (kucharz) co ma kura sep do 1kv np w "e" i uwaza sie za elektryka. A wiedze uwazam ze mam ale potrzeba mi pracy w zawodzie i dlatego pytam o moje kwalifilacje.

Jak udowodnisz swoją wartość i wiedzę "na robocie" to na pewno będziesz wyżej cenionym specjalistą niż taki "kucharz-elektryk". Choć i Ty i on będziecie mieli to samo świadectwo kwalifikacji.
  • REKLAMA
  • #6 14719016
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 818
    A może kolega autor ma na myśli uprawnienia budowlane?
  • #7 14719304
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 14719511
    kosmos99
    Poziom 38  
    Do odbioru instalacji, bez nich nie możesz oddać instalacji w domu do użytku, dodatkowo trzeba być wpisanym do izby inżynierów.
  • #9 14719563
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 510
    Krycha97 napisał:
    A do czego takie uprawnienia są potrzebne? Czyli na co takie uprawnienia pozwalają.
    Art. 12 ustawy Prawo Budowlane określa, do czego są potrzebne uprawnienia budowlane.
  • #10 14719689
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 14719747
    kosmos99
    Poziom 38  
    Tak to wygląda.
  • REKLAMA
  • #12 14719894
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #13 14720024
    kosmos99
    Poziom 38  
    Wejdź na stronę lokalnego oddziału SEP to się dowiesz o ceny i terminy kursów i egzaminów. Tak jak było napisane wcześniej, zdasz egzamin na E to możesz pracować jako elektryk.
    Krycha97 napisał:
    a wie ktoś może co z moimi kwalifikacjami?

Na pewno przyda się wiedza podczas egzaminu.
  • #14 14720065
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię uznawania brytyjskich kwalifikacji elektryka w Polsce. Użytkownik, który ukończył szkołę elektryczną w Anglii i posiada dyplom kwalifikacyjny poziomu trzeciego w instalacjach elektrycznych, zastanawia się, czy jego kwalifikacje będą wystarczające do pracy w Polsce. Odpowiedzi wskazują, że w Polsce wymagane jest posiadanie świadectwa kwalifikacji SEP "E" lub "D", które można uzyskać po zdaniu egzaminu. Użytkownik dowiaduje się, że jego brytyjskie kwalifikacje mogą nie być automatycznie uznawane, ale zdanie egzaminu SEP pozwoli mu na legalne wykonywanie zawodu elektryka. Dodatkowo, aby odbierać instalacje, potrzebne są uprawnienia budowlane, które mogą wymagać wpisu do izby inżynierów. Użytkownik zostaje również poinformowany o konieczności sprawdzenia lokalnych oddziałów SEP w celu uzyskania informacji o kosztach i terminach kursów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA