logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

angielskie uprawnienia elektryczne w polsce

0007ttom 15 Mar 2012 10:13 9286 7
  • #1 10679617
    0007ttom
    Poziom 2  
    witam wszystkich
    niestety nigdzie nie znalazłem takiej informacji wiec krótko wyjaśnię
    byłem w Anglii kilka lat pracowałem jako elektryk na własnej działalności
    posiadam Angielskie uprawnienia odpowiednik uprawnień jak w Polsce E ,D i UB
    tzn mogę projektować instalacje(tu nie wymagają rysunku jeśli chodzi o nową instalacje w starym budynku) montować ją od początku do końca robić pomiary i na koniec wystawić certyfikat który rejestruję w urzędzie miasta
    ponieważ moje plany się teraz zmieniły i chce wrócić do Polski na stałe jak również otworzyć firmę elektryczną w PL chciałbym się dowiedzieć czy moje uprawnienia mają jakąś wartość w PL tzn rozumiem ze będę musiał zrobić też Polskie uprawnienia ale czy moje lata pracy (doświadczenie) będą się liczyły w uzyskaniu Polskich uprawnień
    Porównywałem Polskie i Angielskie instalacje to nie ma większych różnic
  • #2 10680062
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 744
    E + D zdajesz w godzinę, łącznie z oczekiwaniem na swoją kolejkę na egzamin, więc to nie jest problem.
    Pozostaje UB, najlepiej jak zadzwonisz do swojej terenowej Izby.
    Konrad.
  • #3 10680512
    Miniax
    Specjalista elektryk
    Ocena: 290
    Jeżeli nie są to unijne uprawnienia (ważne na terenie całej unii) a na pewno nie są, to praktycznie na 90% w Polsce nie będą nic warte, choćby z powodu tego, że świadectwo D i Uprawnienia budowlane wymagają w głównej mierze znajomości Polskich przepisów i norm.
  • #4 10681471
    e-sparks
    Specjalista elektryk
    Ocena: 216
    0007ttom napisał:
    posiadam Angielskie uprawnienia odpowiednik uprawnień jak w Polsce E ,D i UB
    A może coś więcej na temat? Może chociaż ich angielskie określenie? Np. City&Guilds 2381, albo 2382, do tego City&Guilds 2391?
    Nie są to uprawnienia do wykonywania zawodu regulowanego, więc w Polsce są tyle samo warte, co polskie E i D w Wielkiej Brytanii.

Pozdrawiam, Wiesław
  • #5 10681917
    0007ttom
    Poziom 2  
    tak mam level1 and 2, 17th edition (city&guilds 2382) i City&Guilds 2391
    oczywiście nie spodziewam sie zaakceptowania tych uprawnień w PL jedynie to co wyczytałem to aby w Pl zrobić uprawnienia elektryczne potrzebne jest też potwierdzenie praktyki w zawodzie , której w polsce nie mam a mam ją w Anglii
  • #6 10681969
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 10682341
    e-sparks
    Specjalista elektryk
    Ocena: 216
    0007ttom napisał:
    tak mam level1 and 2, 17th edition (city&guilds 2382) i City&Guilds 2391
    C&G 2382 level 3, C&G 2391 level 3, a czego dotyczą level 1 i 2? Wykształcenia akademickiego z dyplomem wyższej uczelni?

Należy przede wszystkim pamiętać, że te brytyjskie świadectwa kwalifikacji nie są w żaden sposób tożsame z polskimi UB. Tam też mają uprawnienia budowlane, a tych nasz kolega nie posiada, czego zresztą byłem pewien zadając mu swoje pytanie o bliższe informacje o C&G.
    15kVmaciej napisał:
    jak napomknął Wiesław, niektóre brytyjskie świadectwa kwalifikacji to mało co warty papierek. Twoje są dobre. Nie musisz zdawać w kraju, chyba nawet póki Twoje są bezterminowe
    Oczywiście, że nie musisz, ale za każdym razem legitymując się tymi papierami będziesz musiał długo tłumaczyć co to jest i do czego uprawnia, a i tak nikt Ci nie uwierzy. Znacznie lepiej jest zdać polskie egzaminy i mieć polski papierek, bo na nim "stoi" do czego Cię uprawnia, a na brytyjskim jest tylko że posiadasz wiedzę popartą egzaminem. Nic o tej wiedzy, nic o egzaminie i nic o zakresie "uprawnień".

Powyższe poparte własnym doświadczeniem.

Pozdrawiam, Wiesław

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z Anglii, posiadający uprawnienia elektryczne (City&Guilds 2381, 2382, 2391), pyta o ich uznanie w Polsce. Odpowiedzi wskazują, że brytyjskie uprawnienia nie są równoważne polskim, a ich wartość w Polsce jest ograniczona, ponieważ wymagają znajomości lokalnych przepisów. Użytkownik musi uzyskać polskie uprawnienia, a jego doświadczenie z Anglii może być pomocne, ale nie wystarczy do uzyskania pełnych kwalifikacji. Wskazano również na konieczność potwierdzenia praktyki zawodowej w Polsce.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA