logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja dwóch podsieci z DHCP i Traffic Control na TP-Link TD-W8960N i TL-WR740N

Destructo 27 Maj 2015 01:12 1608 6
REKLAMA
  • #1 14724096
    Destructo
    Poziom 9  
    Witam,

Mój problem polega na tym, że chciałbym korzystać na moich 2 routerach z funkcji "Traffic control", z tym że ta opcja nie działa jeżeli router nie ma włączonej funkcji DHCP. Niestety nie wiem jak zrobić żeby włączyć DHCP w mojej sieci.

Sytuacja na tą chwilę wygląda tak:
    Konfiguracja dwóch podsieci z DHCP i Traffic Control na TP-Link TD-W8960N i TL-WR740N

Czyli: kabel telefoniczny wchodzi do Orange FunBoxa, tam jest włączone DHCP, do funboxa jest połączony 1 komputer po LANie oraz 2 routery z wyłączonym DHCP. Routery są to dwa Tp-linki - TD-W8960N oraz Model TL-WR740N

Z tego co wyczytałem trzeba zrobić dwie podsieci, niestety nie mam pojęcia jak i potrzebowałbym łopatologicznego napisania jakie ip routerom nadać, maskę podsieci i te inne bajery.

Chciałbym żeby było coś w tym stylu:

Da się jakoś mi pomóc? :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14724196
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    Routery masz zapewne spięte portami LAN (a nie WAN) z Funbox-em. Tak naprawdę, to działają teraz jako zwykłe switche/AP-ki. Funkcjonalność nie działa dlatego, że jest wyłączony DHCP, a dlatego, że ruch nie przechodzi przez router. Nie oczekuj cudów po standardowym "traffic control" w tych modelach, ale jak koniecznie chcesz tego używać, to zepnij routery z Funboxem portami WAN, zmień na ich LAN-ach podsieć IP na taką, żeby nie kolidowała z siecią Funboxa, włącz DHCP, skonfiguruj traffic control. Licz się jednak z tym, że stracisz połączenie po LAN pomiędzy komputerami z routerów podrzędnych i pomiędzy komputerami a LAN-u Funboxa i TP-Linkami (nawiązywane z LAN-u Funboxa).
  • REKLAMA
  • #3 14726152
    Destructo
    Poziom 9  
    korzystałem długo z traffic control w tym W8960N i jak na moje potrzeby działało super, tylko wtedy korzystałem tylko i wyłacznie z jednego routera i wszystko było cacy :) Ok postaram się zrobić tak jak powiedziałeś, faktycznie teraz mam lan-lan więc przepnę na lan -> wan

jeżeli chodzi o połączenia między komputerami i tak nie używam, więc nie ma płaczu.

obecnie obojętnie z jakim routerem się połączę to mogę konfigurować każdy router, rozumiem że po zmianach będę musiał być połączony konkretnie z tym który chce konfigurować tak?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14726179
    salmon
    Destructo napisał:
    rozumiem że po zmianach będę musiał być połączony konkretnie z tym który chce konfigurować tak?

Tak, lub uruchomić na nich zdalną administrację i ustawić statycznie/przypisać w nadrzędnym DHCP statyczną dzierżawę do WAN routerów.
  • REKLAMA
  • #5 14726199
    Destructo
    Poziom 9  
    ok dzięki, postaram się zrobić przed weekendem i dam znać co i jak ;) myślę że sobie poradzę, jedynie nie jestem pewien co do nadania Ip tak żeby ze sobą nie kolidowały
  • Pomocny post
    #6 14726218
    salmon
    Przykładowo, na LAN Funboxa masz adres IP 192.168.1.1 i maskę 255.255.255.0, więc nie możesz tej podsieci użyć na LAN-ach TP-Linków. Ustawiasz np. 192.168.2.1. Ze względu na wbudowany NAT mogą być takie same adresy na obydwu TP-Linkach, ale lepiej ustaw sobie na każdym inną podsieć.
  • #7 14735939
    Destructo
    Poziom 9  
    ok zrobiłem, wszystko działa, traffic control też. Miałem trochę problem z ustawieniem żeby port LAN w W8960N działał jako WAN ale pogooglowałem i działa, mam nadzieję że nie będzie jakichś konfliktów ;) Wielkie dzięki za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konfiguracją dwóch routerów TP-Link (TD-W8960N i TL-WR740N) w sieci z włączonym DHCP, aby móc korzystać z funkcji "Traffic control". Obecnie routery są połączone z FunBoxem przez porty LAN, co uniemożliwia prawidłowe działanie tej funkcji. Aby to naprawić, zaleca się podłączenie routerów do FunBoxa przez porty WAN, zmianę adresów IP na różne podsieci (np. 192.168.2.1 dla TP-Linków) oraz włączenie DHCP na routerach. Użytkownik potwierdził, że po wprowadzeniu tych zmian, funkcja "Traffic control" działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA