logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwa routery połączone razem - Funbox 3.0 + TP LINK TL-WR740N

Nick-on 11 Wrz 2020 12:01 1287 3
REKLAMA
  • #1 18918133
    Nick-on
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witajcie,
    Tematów jest sporo natomiast w kwestii dokładnia routera (po kablu) w roli AP - tematu nie znalazłem :(

Mam router Funbox 3.0 z Orange. Generalnie dostęp do niego mam więc to połowa sukcesu.

Router stoi w jedym krańcu mieszkania przez co WIFI nie sięga do ostatniego pokoju. Ustawiłem tam drugi router. Co prawda starszy model ale tylko taki mam TP LINK TL-WR740N. Oba routery mam spięte kablem sieciowym po portach LAN.
    GEneralnie chcę aby w obu pokojach stał router i rozgłaszał sygnał WIFI tej samej sieci. UWAGA - nie chcę ich "parować" po wifi, chcę aby pozostały połączone kablem i oba działały jako access pointy.
    Aktualnie zrobiłem tak, że oba mają włączone DHCP, każdy z nich ma swój osobny zakres puli adresowej. Oba routery są w tej samej sieci. Adresy LAN routerów oczywiście są wyłączone z pul DHCP każdego routera. Router Funbox jest podłączony do internetu światłowodem i jego adres podałem jako bramę w drugim routerze TP-LINK.

Wszystko niby działa, routery przypisują IP urządzeniom w taki sposób, że w zależności do którego jest bliżej, wówczas ten router "rozdaje" IP ze swojej puli.
    Problem polega na tym, że jak połączę się raz do sieci stojąc obok jednego routera (dostanę IP jego puli DHCP), a potem przejdę do drugiego pokoju i zbliżę się do drugiego routera to telefon nadal pozostaje połączony jakby do tego pierwszego. W sensie, nie przełącza się na korzystanie z anteny drugiego routera po mimo, że stoję koło tego drugiego o znacząco mocniejszym sygnale.
    Czy mogę coś z tym zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 18918148
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5821
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18918179
    Nick-on
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    dzięki piękne za link.
    Wygląda na to, że zrobiłem tak jak w artykule. Z jedną różnicą - pozostałem DHCP włączone na drugim routerze. Nie widzę aby to przeszkadzało ale OK, wyłączę.

Artykuł jednak nie odpowiada na moje pytanie o sekwencję połączeń. Mam na myśli przełączanie się między routerami w zależności od fizycznej odległości od jednego lub drugiego. Czy raz połączony z "anteną" routera pierwszego pozostaję w jego zasięgu po mimo, że przejdę bliżej drugiego? Czy telefon z którym wędruje po mieszkaniu nie może "przeskakiwać" między nadajnikami automatycznie?
  • #4 18918256
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5821
    Nie ta klasa sprzetu, roaming w sieci WiFi wymaga bardziej zaawansowanych i drozszych rozwiązań.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA