logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukarka Samsung ML2010 PR zapchany bufor pamięci ?

tablica24 28 Maj 2015 11:17 1884 8
REKLAMA
  • #1 14727295
    tablica24
    Poziom 14  
    Ocena: 61
    Witam. Mam do zrobienia drukarkę Samsung ML 2010PR.
    Problem polegał na tym iż zacina kartkę zaraz po jej podebraniu z podajnika.
    Poradziłem sobie z tym, wyczyściłem w niej czujnik który znajduję się z tyłu po prawej stronie u dołu.

Żeby nie było za łatwo pojawił się dość dziwny problem, a mianowicie wygląda to tak.
    Po podłączeniu drukarki pod laptopa widzą się urządzenia nawzajem, nowy problem polega na tym iż na jedno włączenie drukarki mogę wydrukować tylko jeden plik / dokument / obrazek itp.

Czyli reasumując po odpaleniu drukarki drukuje sobie losowy dokument ilość kopi 1000x i się wydrukuje, po skończeniu wydruku i wprowadzeniu nowego zadania druku muszę drukarkę wyłączyć i włączyć ją ponownie inaczej drukarka nie ruszy.
    Dopiero po jej restarcie zaczyna drukować wcześniej zadane drukowanie.

Czego może być to wina ?

Z tego co się dowiedziałem mogła wpaść do niej agrafka i po tym zabiegu tak zaczeło się dziać
  • REKLAMA
  • #2 14728203
    Optima-md

Poziom 13  
    Ocena: 37
    Sprawdził bym czy taka sama sytuacja dzieje się na innym komputerze podpiętym za pomocą USB.

Prawdopodobnie problem tkwi w sterowniku drukarki ( zainstalować najnowszy z strony producenta) lub sprawdzić w Windows ustawienia Bufor wydruków

Panel Sterowania - Narzędzia Administracyjne - Usługi - Z listy Bufor wydruków

Ustawienia Buforu wydruków: Automatyczny
    Konto firmowe:
    Optima-md Serwis drukarek - naprawa kserokopiarek
    Faradaya 53, Częstochowa, 42-200 | Tel.: 343XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://www.optima-md.com
  • REKLAMA
  • #3 14728448
    tablica24
    Poziom 14  
    Jest to samo na kilku różnych systemach.
  • REKLAMA
  • #4 14795697
    Optima-md

Poziom 13  
    Jeśli drukarka jest wykrywana można pokusić się najpierw o przywrócenie ustawień fabrycznych a w drugiej kolejności wgranie nowego firmware :) to już ostateczność
    Konto firmowe:
    Faradaya 53, Częstochowa, 42-200 | Tel.: 343XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://www.optima-md.com
  • #5 14795748
    tablica24
    Poziom 14  
    Więc jak to zrobić :) jeśli można wiedzieć :)
    Drukarka jest normalnie wykrywana i można z niej wydrukować
  • #6 14796817
    Optima-md

Poziom 13  
    Nowa instalacja drukarki pod systemem:
    1. Odłączyć drukarkę od PC, w Programy usuwamy sterowniki od drukarki
    2. W panel sterowania/ Urządzenia i drukarki/ - na biały polu gdzie mamy zainstalowane drukarki klikamy prawym klawiszem myszy właściwości serwera / urządzenia - i usuwamy samsung sterowniki.
    3. Uruchomić ponownie kompa , pobrać najnowsze sterowniki z strony samsung
    4. Sprawdzić czy problem nie ustąpił

Firmware:
    1. Z strony oficjalnej samsung pobieramy oprogramowanie
    Upgrade File (Firmware) ver.V1.xx.00.88 - All OS (MULTI LANGUAGE, 5.86 MB) Oct 28, 2011

2. Zgodnie z instalacją firmware krok po kroku wykonujemy polecenia: rozpakować pliki, odpalić program z folderu USBlist wybrać drukarkę i podać wsad firmware plik o nazwie np: ML - jeśli wszystko będzie wykonane prawidłowo program dokończy instalację do 100%. W innym przypadku drukarka może już nie działać lub nie będzie wykrywana przez komputer.

Proszę na stronie Samsung Driver - wybrać Firmware do pana wersji Systemu i modelu drukarki ML 2010

Dodano po 7 [minuty]:

podobny temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2222944.html
    Konto firmowe:
  • REKLAMA
  • #7 14798856
    tablica24
    Poziom 14  
    można prosić o link dokładny co pobrać ?

Pobrałem jakiś soft z chomika i chyba zaczęła działać normalnie
    Właśnie sprawdziłem zmieniłem soft z wersji 1.1.04 na 1.1.05.
    Drukarka zaczęła normalnie pracować. Potestuję ją jeszcze przez jakiś czas i zobaczę jakie będą efekty.
  • Pomocny post
    #8 14800110
    Optima-md

Poziom 13  
    Myślę, że już będzie dobrze - Uwaga tylko z nieoryginalnymi tonerami !!! - Do niektórych tonerów wkładano za duży bezpiecznik i drukarki mogły się uszkodzić :)
    Konto firmowe:
  • #9 14816269
    tablica24
    Poziom 14  
    Witam. Po oddaniu drukarki klientowi stwierdził iż działa poprawnie a nawet drukuje i reaguje szybciej niż wcześniej :). Twoja porada pomogła jak najbardziej :)
    Panie jesteś MEGA :) pozdrawiam temat do zamknięcia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką Samsung ML-2010PR, która po podłączeniu do laptopa drukuje tylko jeden dokument na włączenie, a następnie wymaga restartu, aby kontynuować drukowanie. Po czyszczeniu czujnika zacięcia kartki, problem się nasilił. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie sterowników, ustawień buforu wydruków oraz przywrócenie ustawień fabrycznych. Po zainstalowaniu nowego oprogramowania firmware, drukarka zaczęła działać poprawnie. Użytkownik zauważył, że zmiana oprogramowania z wersji 1.1.04 na 1.1.05 przyniosła pozytywne efekty, a drukarka działa szybciej niż wcześniej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA