logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] PIONEER VSX-921 - Błąd UE22, brak dźwięku mimo aktualizacji oprogramowania

kaszub13 01 Cze 2015 06:26 42306 63
Najlepsze odpowiedzi

How can I fix the UE22 error on a Pioneer VSX-921 when the firmware is already up to date but the receiver still has no sound for long periods after startup?

This is usually not a simple “software update” problem; the thread points to a failing DSP/HDMI section, often temperature-dependent, and the real fix is reprogramming or repairing that hardware rather than resetting the receiver. Check the DSP firmware in standby with the Tune Up + Power key combo: if the display shows `***`, the SPI/NAND data is likely corrupted and the board needs a good dump / reflash, not just another normal update [#17812554][#17814444][#19758052] Several users report that the root cause is the DSP chip itself, so reballing the DSP or replacing it can restore operation, while simply blowing out dust or heating the chip only gives temporary relief [#16131068][#17850110][#19643312][#19615340] As a practical workaround, one user eliminated UE22 and got sound back by disabling HDMI audio, setting `TV audio` to `normal`, and feeding audio to the amp over optical instead of HDMI [#16926992][#17128468] If you want a permanent repair, the thread suggests an authorized Pioneer/Onkyo service or a shop able to reball/replace the DSP and reprogram the memory [#14736454][#17332019]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 14736391
    kaszub13
    Poziom 1  
    Witam
    Od pewnego czasu wyskakuje mi komunikat na wyświetlaczu UE22 i nie ma dźwięku w tym czasie. Brak dźwięku trwa nawet do godziny od czasu włączenia amplitunera. Po pewnym czasie głos się włącza. Dodam , iż zgodnie z instrukcją obsługi kod UE22 oznacza nieprawidłową aktualizację oprogramowania. Oprogramowanie jest uaktualnione i najnowsze. Reset amplitunera nic nie pomaga. Proszę o pomoc co z tym fantem zrobić, ewentualnie kto jest w stanie naprawić takie coś. Pozdr.
  • REKLAMA
  • #4 16131068
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 16191306
    lofik
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Czy udało się wam rozwiązać problem z błędem UE22 ?

U mnie pojawił się dziś na VSX921 jednak dźwięk działa jak należy (przynajmniej na razie)
    Oczywiście sprzęt po gwarancji gdzie serwisy twierdzą że trzeba wymienić płytę główną.
  • #6 16213372
    lofik
    Poziom 10  
    Zrobiłem jak pisałeś zdjąłem obudowę i wszystko dokładnie przedmuchałem. Po tym wgrałem najnowszy dostępny soft z pendrive bo sam nic nie znajdował w sieci. Dwa dni było spokoju jednak problem wrócił i zaczyna się pogłębiać. Teraz zaczyna także brakować dźwięku. Jedynym wyjściem jest wyłączenie 2-3 razy dekodera. Obawiam się że niebawem i to nie pomoże. Jedyne co jeszcze spróbuje to zrobić reset do ustawień fabrycznych. Inaczej zostanie tylko serwis i załamanie nerwowe po rachunku.
  • REKLAMA
  • #7 16213747
    bbobii
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    Moim skromnym zdaniem to ok90% kondensatorów do wymiany.
  • #8 16221613
    lofik
    Poziom 10  
    Szczerze powiem że płyta wygląda na stan idealny jak by dopiero co z fabryki wyszła. Żaden kondensator nie jest napuchnięty lub uszkodzony (patrząc na oko)
    Soft wgrany najnowszy reset zrobiony jednak problem nadal jest. Teraz jeszcze zaczyna się problem z dźwiękiem którego brakuje po uruchomieniu zimnego dekodera. Wystarczy włączyć i wyłączyć 2-3 razy i wszystko jest ok. Nadal pokazuje błąd jednak dźwięk działa. Co ciekawe kiedy wyłączy się dekoder po np. 30 min działania i od razu włączy to błąd już się nie pokazuje nawet po wielu godzinach działania.
    Dziwnie to wygląda bo wszystko jest ok jeśli dekoder jest dobrze rozgrzany.
    Ja u siebie dekodera używam zawsze z telewizorem a nie sporadycznie jak wiele osób tylko jak puszcza filmy.
  • #9 16221783
    bbobii
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    Wymieniałem już kondensatory które wyglądały niemal idealnie ale miały prawie zero pojemność lub mniej niż połowa wartości.
  • #11 16700109
    lofik
    Poziom 10  
    Ja jak na razie nic nie wymieniałem bo szkoda kasy na domysły. Ale zaciekawiła mnie twoja informacja i w weekend przycisnę moją żonkę aby mi to info przetłumaczyła. Jak dla mnie ten problem z błędem jest ewidentnym błędem wadliwego sprzętu więc logiczne by było aby PIONEER usunął go na własny koszt tym bardziej że chyba już nikt nie ma na niego gwarancji.
    Jeszcze ta ogromna liczba informacji o tym błędzie z całego świata o czymś świadczy.
  • #12 16926992
    lofik
    Poziom 10  
    Jeśli kogoś interesuje to chwilowo sam znalazłem zastępcze rozwiązanie problemu. Po kilku miesiącach wyłączenia a przy okazji przeglądania różnych informacji w necie można się domyślić że problem ten mógł być powiązany z problemami z HDMI
    Spróbowałem i wyłączyłem dostęp dźwięku z HDMI do amplitunera pozostawiając sygnał video, w ustawieniach amplitunera zmieniłem wejście dźwięku na opt1 i oczywiście podłączyłem tv do amplitunera światłowodem. Eureka błędu nie ma a dźwięk wielokanałowy znowu działa jak działał.
    Nie wiem na jak długo to wystarczy bo problem nie jest rozwiązany jednak jest ominięty i działa.

Jak by kogoś interesowało to w USA i kilku innych krajach Pioneer i Onkyo naprawiają tę wadę na własny koszt nawet po gwarancji.

Spróbuje napisać do Pioneer Polska co oni na to jednak obecnie amplituner nie wyświetla mi już błędu co utrudni mediacje :(
  • #13 17123710
    hubsat
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Lofik jak wyłączyłeś wejście audio w hdmi? W jaki sposób też mam na stole z tym problemem , mi osobiście jest zbyteczne hdmi tylko używam nie elektrycznego połączenia po światłowodzie pomożesz bo szkoda sprzętu
  • #14 17128468
    lofik
    Poziom 10  
    Wchodzisz w ustawienia Home menu wybierasz System setup - Hdmi setup i ustawiasz TV audio na normal
    U mnie dekoder nc+ podłączony jest do tv przez hdmi a dźwięk z tv światłowodem do amplitunera, obraz także idzie po hdmi z tv do amplitunera. Ja mam dodatkowo podłączony komp przez dlna i filmy śmigają jak dawniej wielokanałowo różnicy żadnej nie widzę. Trochę to dziwne że tak to działa ale jak działa to mnie to cieszy. Wcześniej na normalnych ustawieniach dźwięk działał do czasu błędu UE22 później przez krótki czas z problemami aż wreszcie zupełnie dźwięk padł. Dodam jeszcze że jak mam ustawiony dźwięk z amplitunera po hdmi jak dawniej to dioda na amplitunerze HDMI się nie świeci. Jednak jak mam teraz podany dźwięk po światłowodzie a obraz po hdmi to dioda świeci i amplituner działa pięknie.
  • #15 17132530
    el farjani abdelaziz
    Poziom 2  
    bbobii napisał:
    Moim skromnym zdaniem to ok90% kondensatorów do wymiany.

avis, c'est environ 90% des condensateurs à remplacer.

Dodano po 39 [sekundy]:

avis, c'est environ 90% des condensateurs à remplacer.
  • #16 17147347
    iwanator
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    krzysztof1 napisał:
    Czy wymiana kondensatorów pomogła?

Zanlazłem następujący wątek na temat błędu UE22:
    http://www.avsforum.com/forum/90-receivers-am...rror-master-thread-pioneer-you-listening.html

Wynika z niego że problem leży w wadliwym układzie DSP Texas Instruments. Ponoć Onkyo/Pioneer prowadzi akcja serwisowa związaną z tą usterką.

Mi w onkyo wymienili po gwarancji rok za free
  • #17 17186489
    uniat
    Poziom 1  
    iwanator
    proszę o informację jak i gdzie wykonałeś naprawę w serwisie
    ja dzisiaj dostałem odpowiedź, że akcja serwisowa dotyczy tylko usa
    ratunku!!!
  • #18 17332019
    iwanator
    Poziom 2  
    Hej sory że odpisuje dopiero teraz ale dzisiaj przeczytałem twoją wiadomość, wymienili mi w Warszawie w autoryzowanym serwisie Onkyo

Dodano po 9 [minuty]:

To ta firma mi robiła ,nie było żadnych problemów
    http://www.onkyo.pl/pl/Serwis
  • REKLAMA
  • #19 17446165
    tweety22
    Poziom 2  
    Wiadomo jak wygląda teraz sprawa w serwisie. Właśnie wyskoczył mi ten sam błąd i tak samo jak piszecie, brak dźwięku. Dodam, że jestem zielony jeśli chodzi o elektronikę (sam nic nie zrobię). Jak na razie to tylko był reset, ale nic to nie pomaga
  • #20 17669120
    cichy lis
    Poziom 28  
    Ocena: 94
    Dobry :) Więc mam ten sam error, i czy ktoś coś już okiełznał ?
  • #21 17669570
    tweety22
    Poziom 2  
    Witam
    cena za naprawę to kosmos, serwis w Gdyni - 1000 zł za część + robocizna około 200 zł. Taka sama odpowiedź z serwisu w Warszawie. Ktoś pisał, że serwis Onkyo naprawiło za free, niestety serwis Onkyo nic z tym też nie zrobi, w ogóle nie zajmują się Pionierem. Pioneer Polska na maila przekierowuje do serwisu, serwis 1200 zł... Podziękowałem i kupiłem nowy.
  • #22 17687303
    cichy lis
    Poziom 28  
    No to pozamiatane- a zamówienie nowego chipa z Chajna ? Ktoś przerabiał ?
  • #23 17731200
    neo95s
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Na początek firmware DSP do sprawdzenia
  • #24 17753158
    cichy lis
    Poziom 28  
    Ktoś w posiadaniu takiego wsadu ?
  • #25 17753160
    neo95s
    Poziom 13  
    Do jakiego modelu poszukujesz ?
  • #26 17754016
    cichy lis
    Poziom 28  
    PIONEER VSX-921
  • #27 17756789
    neo95s
    Poziom 13  
    Sprawdź na tym wsadzie
    Załączniki:
    • 921_MX25L1605.bin (2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 17812536
    mush2room
    Poziom 10  
    Witam,

Mi także ukazał się wspomniany błąd. Założyłem konto na Twitterze i próbuję pchnąć Pioneer'a do jakiegoś działania, jeżeli ktoś jest w stanie retweetnąc to zaprasza, może wspólnie uda się coś zrobić.

Nie mogłem załączyć linka bezpośrednio więc dodałem go w pliku.

Jeżeli uzyskam jakąś informację to na pewno się nią tu podzielę.
    Załączniki:
    • twitter.txt (57 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 17812554
    neo95s
    Poziom 13  
    Pioneer zakończył akcje serwisowa w grudniu 2018r, jedyne co możesz zrobić to sprawdzić czy wyświetla Ci wersje firmware DSP (Tune Up + Power) na wyłączonym amplitunerze w trybie standby. Jeśli masz *** to zacznij od wgrania wsadu
  • #30 17812566
    mush2room
    Poziom 10  
    Masz na myśli akcję w USA? Tak ogłosili, ale ponoć dalej przyjmują tam zgłoszenia.

Spróbuję Twojej metody, dzięki wielkie.

Dodano po 13 [minuty]:

neo95s napisał:
    Pioneer zakończył akcje serwisowa w grudniu 2018r, jedyne co możesz zrobić to sprawdzić czy wyświetla Ci wersje firmware DSP (Tune Up + Power) na wyłączonym amplitunerze w trybie standby. Jeśli masz *** to zacznij od wgrania wsadu

Jesteś w stanie podzielić się instrukcją jak wgrać ten wsad? Plik pobrałem z posta powyżej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy amplitunera Pioneer VSX-921 zgłaszają problem z błędem UE22, który objawia się brakiem dźwięku, mimo aktualizacji oprogramowania. Wiele osób próbowało różnych rozwiązań, takich jak resetowanie urządzenia, czyszczenie wnętrza, a także wymiana kondensatorów. Niektórzy zauważyli, że problem może być związany z uszkodzeniem układu DSP Texas Instruments, co prowadzi do braku dźwięku. Wskazówki obejmują również wyłączenie dźwięku HDMI i korzystanie z połączenia optycznego. Użytkownicy dzielą się informacjami o serwisach, które mogą naprawić urządzenie, oraz o akcjach serwisowych prowadzonych przez Pioneer i Onkyo. Wiele osób rozważa samodzielne naprawy, takie jak reballing układu DSP lub wymiana na nowe komponenty z Aliexpress.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA