logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Faac 414 - Centrala sterująca rozprogramowuje się po zaniku napięcia

grzesio218 01 Cze 2015 21:57 2364 4
REKLAMA
  • #1 14738517
    grzesio218
    Poziom 10  
    Witam.

Proszę o pomoc w sprawie jak z tematu. Tutaj troszkę więcej:
    ustawiłem podstawowe parametry takie jak opóźnienie zamykania drugiego skrzydła itp, oraz zaprogramowałem ruch w trybie podstawowym funkcją "tl" tzn za pomocą pilota ustawiłem zwolnienia i punkty stopu.

Wszystko ładnie pięknie ale dziś przez pół dnia nie było napięcia i automat się rozprogramował. po przyjechaniu do domu i otwarciu, skrzydła nie zwolniły i zatrzymały się na ogranicznikach. Silniki pracowały cały czas. Nacisnąłem przycisk zamykający i znowu to samo, brak zwolnienia i silniki non stop pracują aż do wyłączenia napięcia. Pierwszy raz spotkałem się żeby napęd się rozprogramował po zaniku napięcia. Macie może jakieś doświadczenia z tym napędem i z taką "usterką"?? Może to nie usterka bo szybko zaprogramowałem od nowa i działa wszystko ale czy to jest normalne??
  • REKLAMA
  • #2 14738959
    Setel
    Poziom 25  
    Ocena: 141
    Jeżeli podtrzymanie pamięci ustawień jest zrealizowane za pomocą baterii, trzeba sprawdzić, czy bateria jest sprawna, czyli czy "trzyma"; to samo jeżeli na superkondensatorze - często się zdarza, że te mają pojemność 100 razy mniejszą, niż znamionowa... A poza tym - czy często wyłączają prąd? :-)
  • REKLAMA
  • #3 14739592
    grzesio218
    Poziom 10  
    Na pewno nie ma tam baterii. Dokładnie nie wiem jak jest to realizowane, ale powinno to być raczej coś pasywnego, co nie potrzebuje zasilania. Nie wyłączają często prądu, jednak jest to realny problem, bo jeżeli kolejnym razem w takiej sytuacji znajddzie się żona to prawdopodobnie silniki będą sobie pracowały aż do swojej śmierci:/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14740385
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3614
    Po ustawieniu czasów nie zostawiaj centralki tylko przejdź z tL efem z powrotem na wyświetlanie stanu wejść ( i najlepiej przeleć jeszcze raz przez całe ustawienia podstawowe).
    Jeśli po ustawieniu czasów zostawisz centralkę na tl i zaczniesz używać, na 90% zapomni czasy.

Ps. W żadnej centrali Faaca nie ma baterii tylko ustawienia są zapisywane w eepromie procka.
  • #5 14740892
    grzesio218
    Poziom 10  
    Dzięki "kotbury". Jest dokładnie tak jak mówiłeś. Centralka była zostawiona po programowaniu na tl, teraz wyszedłem z tego i zostawiłem na wyświetlaniu stanów wejść. Sprawdziłem kilka razy dla pewności i działa za każdym razem po pojawieniu się napięcia. Problem rozwiązany.
REKLAMA