logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż siłownika do bramy przy małym prześwicie i wąskim słupku.

Markos85 07 Mar 2026 15:51 504 13
  • #1 21856570
    Markos85
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Cześć,
    Jak mogę to przerobić, żeby siłownik się zmieścił? Prześwit jest i tak mały także bardzo nie chciałbym zwężać bardziej niż to absolutnie niezbędne. Rozważam zrobienie okna na siłownik w bramie, czy to realne? Siłownik swoją drogą też raczej powinien być z tych wąskich. Bardzo proszę o pomysły/porady
    Zbliżenie na zawias i słupek metalowej furtki przy ogrodzeniu z siatki, z wąskim prześwitem.
  • #2 21856578
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1016
    Ja widzę wyjście ze zrobieniem "okna" w siatce, wtedy bez problemu zamontujesz siłownik napędu, u mnie jest tak zrobione.

Siłownik bramy przy słupku; zaznaczone na czerwono wycięcie w drewnianym płocie obok
  • #3 21856689
    Markos85
    Poziom 18  
    Niestety siatka nie jest moja, także to odpada.
  • #4 21856701
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3608
    Jeśli w ogóle nie mozesz ingerować w słupek - pozostaje bardzo drogi napęd podziemny i mnóstwo roboty przy jego instalacji i odwodnieniu.
    Albo dojść do porozumienia z sąsiadem n/t lekkiego przerobienia mocowania siatki i użyc wąskiego napędu ramieniowego mocowanego u góry słupka - np Nice Walky (lub tańsze marketowe Nice Home Alto) jeśli ramię może wyjeżdzać za linię siatki albo mocno kosztowne Came Flex z ramieniem suwakowym które nie wyłazi za linię sąsiada. Rzuć okiem na opisy obu wymienionych
  • #5 21856731
    rokbok
    Poziom 40  
    Markos85 napisał:
    Niestety siatka nie jest moja, także to odpada.

Pytałeś sąsiada, może sąsiad z empatią i zrozumie, to jest najprostsze rozwiązanie, które pozwoli Ci zaoszczędzić kasę.
  • #6 21857326
    Markos85
    Poziom 18  
    >>21856731 Mogę zmodyfikować słupek, właściwie to nie widzę innej opcji. Mam spawarkę, mogę poszerzyć w moją stronę i jakiś napęd wejdzie. Pytanie tylko jakie są najwęższe napędy? Podstawa montażowa Nice Walky ma 135mm szerokości, to za dużo. Na napędy podziemne mnie nie stać.
  • #7 21857368
    rokbok
    Poziom 40  
    Markos85 napisał:
    Mogę zmodyfikować słupek, właściwie to nie widzę innej opcji. Mam spawarkę, mogę poszerzyć w moją stronę i jakiś napęd wejdzie.

Dziwi mnie tylko że sąsiad korzysta z mocowania siatki do Twojego słupka, a odmawia Ci małej jej modyfikacji, ale pomijając to, jeżeli jesteś w stanie przesunąć słupek o 8 do 10 cm w stronę skrzydła to w zasadzie większość napędów przypasuje.
  • #8 21857396
    Markos85
    Poziom 18  
    Nic nie będę przesuwał, naspawam ceownik.
  • #9 21857415
    rokbok
    Poziom 40  
    Markos85 napisał:
    Nic nie będę przesuwał, naspawam ceownik

Wiadomo że nie ma sensu wykopywać słupka tylko dołożyć drugi, pewnie w grę wchodzi też modyfikacja skrzydła/skrzydeł, postaraj się o wymiary w/g poniższego foto.

Schemat montażu siłownika bramy z wymiarami A, B, C, długością D700 mm i wykresem kątów otwarcia
  • #10 21857720
    kotbury
    Cytat:
    nie chciałbym zwężać bardziej niż to absolutnie niezbędne.

Cytat:
    Nic nie będę przesuwał, naspawam ceownik.

Cóż, jednak zwęzisz. Niezniszczalne Nice Wingo mają szerokość 108 mm. Możesz zamontować zestaw Somfy Essential lub 201 z Leroya/Castoramy. Siłowniki tego zestawu mają szerokość 78mm. Możesz też rzucić okiem na siłowniki planetarne ETM od Elektrobim - są jeszcze węższe.
  • #12 21858128
    sheepi
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Może szalony pomysł, ale... przedłuż słupek i zamontuj siłownik nad siatką. Pytanie tylko, czy brama nie będzie się krzywiła, jak siłownik będzie ponad zawiasami.
  • #13 21866960
    Markos85
    Poziom 18  
    >>21858128 Tak, to jest plan B, ale wolałbym uniknąć.
    >>21857720 Te ETM01 Light od Elektrobimu są naprawdę chyba najwęższe. Dzięki. Nie wiesz jak z niezawodnością?
  • Pomocny post
    #14 21867142
    kotbury
    Nie wiem, najlepiej jakby wypowiedzieli się ci, co mają. Poszukaj w tematach o tych siłownikach.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy montażu siłownika do bramy przy ograniczonym prześwicie i wąskim słupku. Rozważano wykonanie "okna" w bramie lub siatce, jednak ingerencja w siatkę jest niemożliwa ze względu na jej własność. Propozycje obejmują zastosowanie wąskich siłowników ramieniowych montowanych u góry słupka, takich jak Nice Walky lub tańszy Nice Home Alto, a także kosztowny Came Flex z ramieniem suwakowym, który nie wychodzi poza linię sąsiada. Autor planuje modyfikację słupka poprzez poszerzenie go własnoręcznie, co umożliwi montaż napędu. Najwęższe dostępne siłowniki to Nice Wingo (108 mm szerokości) oraz zestawy Somfy Essential lub 201 (78 mm szerokości). Wspomniano także o siłownikach planetarnych ETM od Elektrobim, które są jeszcze węższe, jednak pojawiły się pytania o ich niezawodność. Inne rozwiązanie to montaż siłownika ponad siatką, co może jednak wpłynąć na stabilność bramy. Jeden z użytkowników podzielił się doświadczeniem z montażem siłowników aprimatic rider, które udało się zamontować po precyzyjnej modyfikacji mocowania na skrzydle bramy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA