logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować przetwornicę DC-DC 5V na 100V z UC3843 i maks. prądem 10mA?

brzozetti 27 Maj 2005 00:02 12555 37
REKLAMA
  • #1 1527684
    brzozetti
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Jakby ktoś mógł mi odpowiedzieć na moje pytania bym był niesamowicie wdzięczny....a więc jest to przetwornica DC-DC z 5V na 100V o maksymalnym prądzie obciążenia 10mA. Schemat przedstawia ten linkAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany .

Opis układu
    Sercem przetwornicy jest specjalizowany sterownik typu UC3843. W tym niewielkim, 8-nóżkowym układzie
    znajduje się wszystko co jest niezbędne do zbudowania zasilacza impulsowego: oscylator, źródło napięcia
    odniesienia, wzmacniacz błędu, komparator zabezpieczenia nadprądowego, bufor sterujący zewnętrznym
    tranzystorem MOSFET a nawet układ wykrywający spadek napięcia zasilającego.
    Przetwornica pracuje w konfiguracji podwyższającej napięcie. Po każdym impulsie z oscylatora, którego
    częstotliwość określają elementy R6/C3 zostaje załączony tranzystor T1. Prąd w cewce LA/LB narasta, wzrasta też
    energia zgromadzona w cewce. W pewnym momencie tranzystor T1 jest wyłączany a energia zgromadzona w
    cewce LA/LB jest przekazywana do kondensatora C5 przez diodę D1. Napięcie na kondensatorze C5 poprzez
    dzielnik R4/R3 jest porównywane z wewnętrznym napięciem odniesienia 2.5V. Elementy R7/C1 zapewniają
    kompensację częstotliwościową wzmacniacza błędu. Spadek napięcia na rezystorze R1 jest miarą prądu płynącego
    przez tranzystor T1. Po odfiltrowaniu impulsów szpilkowych w układzie całkującym R2/C2 napięcie to jest podane
    na wejście komparatora w układzie U1. Na tej podstawie sterownik U1 wyłącza tranzystor kluczujący po
    przekroczeniu bezpiecznej wartości prądu drenu.
    Napięcie wyjściowe można zmieniać w niewielkich granicach: Uwy = Uref * (R3 + R4) / R3.

Moje pytania
    - co to jest ta kompensacja częstotliwościowa wzmacniacza błędu? (ale tak na prosty chłopski rozum)
    - jak dobrać ten tranzystor T1? (jakie parametry katalogowe brać pod uwagę)
    - czy ktoś wie gdzie można ściągnąć biblioteki UC3843 do pspice ?
    - do czego służy kondensator C4?

Za diodą chce dołączyć bezpiecznik elektroniczny na 10mA oto jego schematAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany . Rezystor R określa graniczny prąd według wzoru R=0,6/Iwymax. Bezpiecznik jest opisany na stronie.

Moje pytania
    - Czy to wszystko ma szanse zadziałać?
    - Jakimi parametrami mam się kierować przy doborze tranzystorów w bezpieczniku?

Za wszelakie pomocne informacje z góry wielkie dzięki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1527897
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #3 1529453
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    brzozetti napisał:
    Jakby ktoś mógł mi odpowiedzieć na moje pytania bym był niesamowicie wdzięczny....a więc jest to przetwornica DC-DC z 5V na 100V o maksymalnym prądzie obciążenia 10mA. Schemat przedstawia ten linkAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany .
    Opis układu
    Sercem przetwornicy jest specjalizowany sterownik typu UC3843.

Tak, jak już napisano - daj sobie spokój z tym kontrolerem. Idealny do takiego zastosowania jest zwykły MC34063 + tranzystor NPN o napięciu Ucbo rzędu 200V i prądzie max rzędu 0.5A.

Pytanie podstawowe: do czego chcesz to użyć?

RoMan
  • #4 1532128
    brzozetti
    Poziom 11  
    Tak więc to ma być teoretyczny projekt na papierze ;) i ma zasilać wszystko co pobiera mniej prądu niż 10mA bo wtedy ma się wyłączyć.

W poniższym linku znajduje się układ z nowym sterownikiem i wszystkie obliczenia jakie umiałem wykonaćAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Po pierwsze czy ten układ jest poprawnie zrealizowany i czy ma szanse zadziałać. Prosiłbym o poprawienie wszelkich moich błędów :) , bo mam kilka niejasności w tym układzie.

Nie wiem następujących rzeczy:
    - Kondensator C1 jak wcześniej było napisane blokuje zasilanie dla wysokich częstotliwości…Czy jest on potrzebny w moim schemacie, jeżeli tak to jak się wylicza jego wartość?
    - Nie wiem czy dobrze zrozumiałem z angielskiego ale ten scalak również może zabezpieczyć przetwornice przed nadmiernym prądem obciążenia?
    - Czy te tranzystory co są w środku scalaka wytrzymają moje napięcie wyjściowe??....czy może dać tan na emiter tranzystora rezystor??
    - Czy czegoś może brakuje w tym schemacie?

Za wszelka pomoc z góry wielkie dzięki :)

Dodano po 1 [godziny] 56 [minuty]:

a wogole gdzie można dopaść jakiś spis układów scalonych wraz opisami co one robią (jakiś taki dokladniejszy spis) :)....dzięki za pomoc :)
  • Pomocny post
    #5 1532505
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #6 1532752
    -RoMan-
    Poziom 42  
    brzozetti napisał:
    Tak więc to ma być teoretyczny projekt na papierze ;) i ma zasilać wszystko co pobiera mniej prądu niż 10mA bo wtedy ma się wyłączyć.

W poniższym linku znajduje się układ z nowym sterownikiem i wszystkie obliczenia jakie umiałem wykonaćAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

1. Musisz zastosować zewnętrzny tranzystor NPN - wewnętrzny nie wytrzyma 100V - schemat podłączenia znajdziesz bez problemu w PDFie.

2. Dzielnik napięcia obciąża niepotrzebnie cała przetwornice prądem 10 mA - w zupełneści wystarczy, gdy zastosujesz prąd 20-krotnie mniejszy.

3. Musiałeś się rąbnąć przy liczeniu kondensatora wyjściowego - 190 nF to zdecydowanie za mało.

4. Dioda 1N5819 nie wytrzyma 100V napięcia wstecznego.

5. Jak na kompletnego laika poradziłeś sobie zaskakująco dobrze z obliczeniami.

Co do zabezpieczeń - niestety ale step-up nie da się zabezpieczyć przed zwarciem wyjścia - przy zwarciu oberwie rezystor Rsc, dławik i dioda.
    Nie da się również w łatwy sposób zrealizować jakiegokolwiek automagicznego wyłącznika. W mierę wzrostu obciążenia (ponad znamionowe) będzie po porstu spadać napięcie. Ale jeśli nastąpi pełne zwarcie, to pomóc może jedynie szybki bezpiecznik na wejściu przetwornicy.

Kondensator blokujący na wejściu liczy się identycznie jak kondensator wyjsciowy - musisz założyć dopuszczalne tętnienia a prąd szyczoty i czas znasz. Dla tętnień 0.1V wychodzi (najbliższa produkowana wartość) 220 uF. Oczywiście wszelkie elektrolity blokujesz ceramicznymi np. 100 nF.

RoMan

Dodano po 5 [minuty]:

nemo07 napisał:
    Co do obliczeń, Ct=760pF zdaje się być niepoprawne, gdyż dla tej samej częstotliwości w załączonych app notes wyliczono 220pF.

Ct jest policzony poprawnie. To jest układ PFM a nie PWM i kondensator Ct liczy się trochę inaczej.
    Jedyny - drobny zresztą - błąd, to założenie ton/toff = 19 a maksymalnie może być 6.5 ale nie ma to większego znaczenia. Wystarczy odrobinę zwiększyć indukcyjność i zostanie to skompensowane.

RoMan
  • REKLAMA
  • #7 1534349
    brzozetti
    Poziom 11  
    Poprawiłem trochę schemat według waszych zaleceń i wygląda on tak:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Oblicza się to zwiększenie indukcyjności przy moim błędnych założeniu ton/toff=19 ? Jeżeli tak to w jaki sposób ;) ?

Odnośnie tego Co to liczę według wzoru i biorę tętnienia 0,1% Vin czyli 0,1 V i wychodzi jak wychodzi :/....

Czy teraz wszystko gra w układzie??.....Prosiłbym o czepianie się nawet szczegółów :)

A może za diodą dołączyć taki schemacik bezpiecznika

Co o tym sądzicie??

Dzięki z góry za wszelką pomoc :)

Dodano po 2 [godziny] 4 [minuty]:

a może znacie jakiś inny układ scalony z zabezpieczeniem zwarciowym?? to wtedy bym zmienił scalaka :)...pozdro
  • Pomocny post
    #8 1534908
    -RoMan-
    Poziom 42  
    No i uparłeś się - pisałem wyraźnie - zewnętrzny tranzystor NPN a nie PNP. To, co teraz wymalowałeś to jest jakieś 'niewiadomoco' a nie przetwornica step-up/boost.

Co do indukcyjności: policzyłes ton = 19 us i kondensator 760 pF. Jednak dla tego kondensatora minimalny toff wynosi ok. 3 us a nie założone przez Ciebie 1 us. W związku z tym minimalnie spada częstotliwośc pracy przetwornicy.
    Jak policzyć najprościej? Korzystając z bardzo uproszczonych metod, czyli wzoru na energię zgromadzoną w cewce: W = Ipk^2*L/2 i moc przetwornicy: P = W * f. Teraz to wszystko wywrócić do góry nogami i mamy:
    fmin = 1/(ton+toff) = 1 /22*10^-6 = 10^6/22 czyli ok 45 kHz.
    Moc Uwy*Iwy/sprawność czyli 100V * 10 mA/0.8 = 1.25W.
    W = P/f = ok. 0.028 mJ
    Lmin = 2*W/Ipk^2 = 350 uH

Bardzo ważne - taka metoda liczenia jest bardzo mocnym uproszczeniem i sprawdza się tylko i wyłącznie przy przetwornicach step-up o dużym stosunku napięcia wyjściowego do wejściowego oraz liczenia indukcyjności uzwojenia pierwotnego przetwornicy flyback.

Układ MC34063 ma jedną, bardzo ciekawą ale również bardzo utrudniającą życie własciwość - skracanie ton po osiągnięciu założonego Ipk. Koszmarnie utrudnia to liczenie przetwornicy w klasyczny sposób, natomiast doskonale 'załatwia' problem nasycania dlawika - po prostu nie dopuszczając do niego. I w miarę wzrostu obciążenia lub spadku napięcia zasilania przetwornica automagicznie zmienia tryb pracy z DCM i bang-bang na CCM dając bardzo ładną przeciążalność.

RoMan
  • Pomocny post
    #9 1535144
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 1536052
    brzozetti
    Poziom 11  
    OK chłopaki ten schemacik ma tak wyglądać??

Jeżeli schemacik jest dobry to wtedy wszystko bede robił małymi kroczkami i będę tutaj opisywał dokładnie co robię a jakbyście byli tak mili i byście mi pomogli nadzorując moją prace to byście byli Wielcy :)...

Teraz czekam na potwierdzenie poprawności schematu i po zatwierdzeniu przez was tego schematu biorę się za obliczenia:)....

P.S. Faktycznie kichę zrobiłem z tym tranzystorem i wogole z tym schematem :/ (zawsze miałem problemy w odróżnianiu prawo-lewo, wschód-zachód i npn-pnp) poczytałem sobie troche zgodnie z zaleceniami troche teori ;)...Dzięki Wielkie chłopaki za pomoc :)

Pozdro :)

Dodano po 2 [minuty]:

aha...a co z tym bezpiecznikiemAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany ??:)...można go machnąć na wyjście??
  • Pomocny post
    #11 1536490
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #12 1537468
    -RoMan-
    Poziom 42  
    -> brzozetti

Nie rób układu z dzieloną indukcyjnością - nie przy tych napięciach. Podłącz ten R (policz go poprawnie) do + zasilania a nie do odczepu. A jeszcze prościej - połącz nóżki 1 i 8 i odpowiednio dobierz rezystor pomiędzy 8 a + zasilania.

RoMan
  • #13 1546976
    brzozetti
    Poziom 11  
    A teraz chłopaki jest dobry schemat??Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Wiem, że czujecie sie jakbyście pomagali jakiemuś niepelnosprawnemu bo właściwie w elektronice to jestem nie wpełni spranwy :)

Podłączylem również bezpiecznik do układu i co o tym sądzicie??Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

z góry wielkie podziękowania

Dodano po 1 [minuty]:

aha...Obliczenia będę dopiero robil jak będę wiedział, że mam dobry schemat :)

Dodano po 1 [minuty]:

tam chyba w bezpieczniku baza z emiterem powinna być zamieniona w tranzystorze T1??
  • Pomocny post
    #14 1547050
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #15 1547719
    -RoMan-
    Poziom 42  
    W przetwornicy brakuje rezystora (może być 100 om) pomiędzy emiterem a bazą zewnętrznego tranzystora - bez tego rezystora tranzystor będzie sie bardzo grzał i przetwornica osiągnie niską sprawność.

RoMan
  • #16 1551488
    brzozetti
    Poziom 11  
    Witam was :)

Teraz ten schemat podstawowy bez bezpiecznika wygląda tak Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Ten rezystor Rsc ogranicza prąd, który może pochodzić z cewki i może uszkodzić kontroler?

Częstotliwość z jaką ma pracować przetwornica jest dowolną częstotliwością wybraną prezemnie....Jakie częstotliwości byście proponowali aby układ był możliwie najmniej skomplikowany w obliczeniach?

Ten wzór na Lmin co pisał Roman to to Lmin mam dodać do Lmina wyliczonego z dokumentacji czy to jest juz załatwiona sprawa raz na zawsze z Lmin i wystarczy oblicyć tak jak podał Roman?

z góy dzięki za odpowiedzi :)

Dodano po 4 [minuty]:

Mam się bawić w taki bezpiecznik Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany (Nie jest on jeszcze do końca dobrze podłączony)
    czy poporstu dać zwykły jakiś bezpiecznik na 10mA ??

Pozdrawiam :)

Dodano po 45 [minuty]:

Ten bezpiecznik jest już dobrze podłączony :)....Macie tutaj jakieś zastrzeżenia do układu??

Pozdrawiam ;)
  • Pomocny post
    #17 1551759
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Rezystor Rsc zapewnia poprawną pracę układu MC34063 oraz zabezpiecza przed nasycaniem dławika. Bez niego układ nie dość, że będzie za wszelką cenę próbował pracować w dziwnych zakresach prądów, to jeszcze istnieje ryzyko przegrzania tranzystora kluczującego.

Częstotliwość masz już 'dobraną' (bo w przypadku PFM trudno pisać o dobieraniu częstotliwości) i nie a sensu jej podnosić.

Podana przeze mnie Lmin jest wartością ostateczną. Oczywiście można dać większą ale po co przepłacać?
    W tym, konkretnym przypadku spróbowałbym wręcz zwiększyć Ipk do 0.5A (czyli Rsc = 0.68 oma) i wstawiłbym standardowy dławik 330 uH i Ipk 0.5A lub wyższym - poszukaj w ofercie TME dławików DPU.

RoMan
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #18 1551928
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 1552127
    brzozetti
    Poziom 11  
    Wybacz mi nemo ale przez przypadek skopiowałem ten stary układ z dzieloną indukcyjnością....teraz juz poprawiłem :)

Sorki chłopaki, ze taki ciemny jestem ale musze machnąć ten projekt i do tego w piatek musze go oddać :/...mam doła na maksa i wszystko jest po angielsku a mój angielski jest średnio cienki....Nemo musisz do mnie pisać jak do przedszkolaka :/.... przeniosłem ten bezpiecznik na drugą stronęAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Może być czy nie bardzo??

Dzięki Roman i Nemo za wskazówki dzięki Wam nauczyłem się wiecej z elektroniki niz przez całe życie:)
  • #20 1554165
    brzozetti
    Poziom 11  
    Roman a jak policzyłeś tą sprawnośc, że wyszło Ci 0,8??
  • Pomocny post
    #21 1554258
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 1554311
    brzozetti
    Poziom 11  
    hmm.....jak będę sobie liczył w projekcie założoną sprawność pesymistyczną to mam sobie na oko zalożyć czy jakoś to sie wylicza??

a te rezystorki w bezpieczniku wylicze (jakies przypadkowe wartości mi sie skopiowały) chodzilo mi o to czy moze tak być :)

bo jak będzie wszystko grało to wtedy zostaną mi obliczenia i dobór elementów :)

Dzieki za info i pozdro :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #23 1554364
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 1556229
    brzozetti
    Poziom 11  
    WItam

oto moje obliczenia i dobór elementów rzeczywistych

Stan pracy bardzo surowy ale jakbyście mogli sprawdzić czy dobrym tokiem myślenia ide i czy dobre wzory zastosowałem byłbym niesamowicie wdzięczny .... a wogóle jak mam obliczyć prąd bazy tranzystora T1?? Prosiłbym o wszlekie poprawienie nawet najdrobniejszych błędów...

Mój schematAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Błagam o pomoc, tymbardziej, ze zostały mi tylko 3 dni do ukończenia projektu:/

Jak obliczyć moc dla tranzystora T1??

z góry potężne dzięki :)

Pozdrawiam:)
  • #25 1559184
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 1559290
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Cóż... Dałem ciała i nie poszedłem dalej za ciosem tylko liczyłem tak, jakby przetwornica mogła wejść w tryb CCM i nadrobić indukcyjnością straty. Niestety - nie tędy droga :-(

Wracamy do początku, czyli wyliczonej energii równej 0.028 mJ.

Z wzrorów: W = Ipk^2 * L/2 oraz L = U * ton/Ipk przy założeniu bezwzględnym (ze względu na ton/toff) pracy w trybie DCM można wyprowadzić ciekawy wzór:
    Ipk = (2 * W)/(U * ton)
    po podstawieniu wychodzi nam 0.589A co po podstawiniu do wzoru na indukcyjność daje nam 161 uH.

I to jest rzeczywiście wartość nominalna dławika - zmiana w którąkolwiek stronę powoduje zmniejszenie mocy. Oczywiście zwiększając załozony Ipk mozna zmniejszyć indukcyjność uzyskując w ten sposób zapas mocy.
    Zmniejszanie indukcyjności bez równoczesnego zwiększania założonego Ipk powoduje skracanie przez MC34063 czasu ton i zwiększanie częstotliwości pracy przetwornicy. Jednak wzrost częstotliwości nie kompensuje wystarczająco spadku ilości energii w dławiku i moc przetwornicy powoli ale jednak spada. Swoją drogą ciekawie wygląda wykres zależności mocy od indukcyjności przy stałym Ipk i otwartej petli sprzężenia. Po tym wszystkim przyjdzie mi chyba napisać procedurkę do liczenia step-up na MC34063 o współczynniku większym niż 7.5 :-)

RoMan
  • #27 1559595
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 1561521
    brzozetti
    Poziom 11  
    Masz racje, ze jestem początkujący i to mocno początkujący...punkty daje każdemu kto mi odpowie i wyraża choć odrobinę woli pomocy i nie miałęm wogóle zamiaru kokietować....Przepraszam was chłopaki, że chcecie pomagać komuś kto jest cienki w te klocki ale ja nie mam czasu teraz dogłębnie wjechać w temat bo mam inne rzeczy do nauki :/...Oto co udało mi się do tej chwili stworzyć

Jeżeli byście powiedzieli gdzie są błędy to było by super....projekt musze zanieść w piątek rano także mniej więcej tak on będzie wyglądał bo mam mało czasu na poprawki.

Nie użyłęm tego kondensatora na wyjściu bezpiecznika bo nie chcialem komplikować sobie jeszcze bardziej i tak już dla mnie potężnie skopmlikowanego ukłądu

Pozdrawiam
  • #29 1562290
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 1563903
    brzozetti
    Poziom 11  
    Kurcze przeoczyłem ten rezytsor, tak to jest jak się siedzi po nocach :/...ale juz go dołaczyłem i ide oddać prace jutro rano....wygląda ona tak:

później napisze czy to wystarczyło aby zaliczyć semestr (jakby to kogoś interesowało :))

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu przetwornicy DC-DC podwyższającej napięcie z 5V do 100V przy maksymalnym prądzie obciążenia 10mA, opartej na układzie sterującym UC3843 oraz alternatywnie MC34063. Omówiono ograniczenia UC3843, takie jak minimalne napięcie zasilania (UVLO) oraz maksymalne napięcie tranzystora wewnętrznego (40V), co wymusza zastosowanie zewnętrznego tranzystora MOSFET lub bipolarnego NPN o odpowiednich parametrach (np. 150V, 0,5A). Zwrócono uwagę na konieczność poprawnego doboru elementów pasywnych, takich jak rezystory (Rsc do ograniczenia prądu), kondensatory (C1 do filtracji zasilania, Ct do ustawienia częstotliwości oscylatora), dławiki (indukcyjność około 150-350 µH) oraz diody szybkiego przełączania (np. BA157 lub 1N5819, ale o odpowiednim napięciu wstecznym). Podkreślono, że układ wymaga pracy w trybie DCM ze względu na duży współczynnik podwyższenia napięcia (ton/toff ≈ 19), co wpływa na częstotliwość pracy (~45 kHz) i parametry indukcyjności. Omówiono również kwestie zabezpieczeń: układ UC3843 i MC34063 posiadają zabezpieczenie nadprądowe realizowane przez pomiar napięcia na rezystorze Rsc, jednak zabezpieczenie przed zwarciem wyjścia jest trudne do zrealizowania i wymaga dodatkowego bezpiecznika na wejściu lub wyjściu. Wskazano błędy w początkowych schematach, takie jak niewłaściwe podłączenie cewek, brak rezystora między emiterem a bazą tranzystora zewnętrznego, czy użycie niewłaściwych diod i kondensatorów. Projektant otrzymał wskazówki dotyczące poprawnego doboru i obliczeń elementów, w tym wzory na prąd szczytowy Ipk, indukcyjność L oraz częstotliwość pracy. Po licznych poprawkach i konsultacjach projekt został zaakceptowany i zaliczony na ocenę 3,5. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące alternatywnych kontrolerów PWM, takich jak LM2524 czy LM3524, oraz uwagi o konieczności lepszego zrozumienia teorii działania przetwornic impulsowych. Autor planuje dalsze projekty elektroniczne, m.in. układ wykrywający nadchodzącą burzę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA