Witam. Dostałem ostatnio od znajomego 2 kolumny estradowe Unitry. Na tabliczce znamionowej, która jest bardzo zdarta jest napisane Eltron 100 więc możliwe, że to ich nazwa (nie wiem, nie znam się).
Wyglądają tak:
Głośniki niestety sędziwe, kopułki wgięte do środka i membrana widać, że ma już swoje lata. Niestety grają jak tanie chińczyki po podłączeniu do wzmacniacza Sansui. Możliwe, że wzmacniacz jest zbyt słaby lecz otworzyłem je w środku i było tam takie coś:
Chyba było tu coś grzebane
Otóż sprawa wygląda tak, że chciałbym je odnowić i tu moje pytanie: co bym do nich potrzebował? czy tak jak je ktoś połączył to dobrze zrobił? Jaka tam w nich może być zwrotnica?
Oczywiście wszystkie głośniki są oryginalne Tonsila.
A co myślicie o zrobieniu zwrotnicy 3-way i daniu niskich tonów na jeden głośnik GD 30/50, średnich na drugi, a wysokie na te dwa małe?
Pozdrawiam,
Yggas.
Wyglądają tak:
Głośniki niestety sędziwe, kopułki wgięte do środka i membrana widać, że ma już swoje lata. Niestety grają jak tanie chińczyki po podłączeniu do wzmacniacza Sansui. Możliwe, że wzmacniacz jest zbyt słaby lecz otworzyłem je w środku i było tam takie coś:
Chyba było tu coś grzebane
Oczywiście wszystkie głośniki są oryginalne Tonsila.
A co myślicie o zrobieniu zwrotnicy 3-way i daniu niskich tonów na jeden głośnik GD 30/50, średnich na drugi, a wysokie na te dwa małe?
Pozdrawiam,
Yggas.