logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

INT_IORS samoczynne załączanie się wyjść expandera

maciejMK 08 Cze 2015 10:03 1095 10
  • #1 14753721
    maciejMK
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam problem z samoczynnym załączaniem się wyjść expandera INT-IORS.Dom w budowie 30 km od obecnego miejsca zamieszkania.Centrala satel integra 128WRL + INT-TSI +15 INT_IORS.
    Codziennie loguje sie przez Satel KPD-2 do centrali aby otworzyc okna i wchodząc do wyjść widzę że są uruchomione niektóre wyjścia centrali do których mam podłączone odbiorniki (żarówki) a więc świecą się światła w całym domu. Nie wiem kiedy się załączają i jak długo świecą.

Jak to możliwe by wyjścia same się załączały?
    Czy ktoś może mi napisać jak ustawić w centrali by dostawać sms o każdym uruchomionym wyjściu (tak sprawdzę kiedy się załączają światła)
  • #3 14753912
    maciejMK
    Poziom 11  
    nierozumiem, możesz jaśniej. Jeśli chodzi o listę zdarzeń to nie mam żadnych komunikatów odnośnie expanderów oraz we/wy
  • #6 14756059
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Może jeszcze to - bardzo często tworząc wyjście "24. Przełącznik MONO", zapomina się o odznaczeniu Timerów, które sterują tym wyjściem.

maciejMK napisał:
    Czy ktoś może mi napisać jak ustawić w centrali by dostawać sms o każdym uruchomionym wyjściu (tak sprawdzę kiedy się załączają światła)

W oknie "Powiadomienie" jest zakładka "Wyjścia".
  • #7 14756463
    maciejMK
    Poziom 11  
    Przepraszam ale nie dopisałem że pod wyjścia które się załączają podpięty jest przycisk ścienny typu open collector i on powodował załączanie się wyjść. Podejrzewam że kabelki gdzieś nie stykają i w momwncie impulsu włącza wyjścia przypisane do przycisku
  • #9 14756841
    maciejMK
    Poziom 11  
    Dotykowe włączniki ścienne z odpowiednim typem wyjścia.
    TYP wyjścia wyłącznika zależy od tego czym bedzie sterował - czy to załączanie bezpośrednio oświetlenia czy podawanie sygnału na sterownik czy centralę alarmową

Do wyboru mamy wyjścia typu:
    - monostabilne (chwilowe, typu "dzwonkowego" - aktywne tylko w momencie dotyku sensora
    - bistabilne (działające jak zwykły wyłącznik światła- pierwsze dotkniecie załącza wyjście, drugie wyłącza)

Kazdy z tych typów moze byc w wersji :
    - tranzystorowej typu OC (open collector - stanem aktywującym jest stan niski - zwarcia do masy. Polecane do współpracy ze sterownikami PLC czy centralami alarmowymi
    - przekaźnikowej - (do bezpośredniego sterowania oświetleniem itp)
  • #10 14756878
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1497
    maciejMK napisał:
    Przepraszam ale nie dopisałem że pod wyjścia które się załączają podpięty jest przycisk ścienny typu open collector i on powodował załączanie się wyjść.

No to powiedz mi kolego w jakim celu podłączyłeś przyciski pod WYJŚCIA centrali ?
  • #11 14756893
    maciejMK
    Poziom 11  
    oczywiście przyciski podłączone są pod wejścia expanderów. chodziło mi o to że wyjścia które są podłączone zapalają się bo pod nie (pod wejscia) podlaczony jest przycisk scienny i on może tu mieszac

zle sformułowałem zdanie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z samoczynnym załączaniem się wyjść expandera INT-IORS w systemie alarmowym Satel Integra 128WRL. Po zalogowaniu się do centrali zauważa, że niektóre wyjścia, do których podłączone są odbiorniki (żarówki), są aktywne bez jego interwencji. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogą być błędne ustawienia programowe lub problemy z podłączeniem przycisków ściennych typu open collector, które mogą powodować niezamierzone załączenia. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie rejestru zdarzeń, ustawień timerów oraz poprawności podłączeń, aby zidentyfikować źródło problemu. Użytkownik prosi również o instrukcje dotyczące ustawienia powiadomień SMS o aktywacji wyjść.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA