logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego Toshiba e-STUDIO 182 brudzi kopie?

green_crown 08 Cze 2015 11:45 1164 7
REKLAMA
  • #1 14753933
    green_crown
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam.

Toshiba e-Studio 182. Licznik 102.000.
    Wymieniony developer bo już robiła białe pasy. Przed i po wymianie występują brudy na kopiach, nieregularnie tj raz na jakiś czas (mniej więcej co 50-100 kopii). Elektrody transferowe, ładująca i grid czyszczone. Nie zauważyłem żeby ładująca była uszkodzona. Jakiś pomysł co to może być?

Dlaczego Toshiba e-STUDIO 182 brudzi kopie?
  • REKLAMA
  • #2 14754856
    tato56
    Poziom 30  
    Ocena: 176
    Wszystkie wtyki podłączone? czy czujesz pod palcami czy to jest deweloper czy nie jak wygląda utrwalanie w tych maszynkach oryginalny teflon niestety nie wytrzymuje zalecanych przebiegów oczywiście ATS wykonany? białe pasy mogły być od "nagaru" na listwie pokręć wałkiem magnetycznym i sprawdź czy jest równo pokryty sprawdź też rolki dystansowe czy któraś nie jest pęknięta
  • REKLAMA
  • #3 14756055
    Bitels85
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    razem z developerem bęben z listwą wymienione?
    inicjaliza dewelopera zrobiona?
  • #4 14756501
    green_crown
    Poziom 11  
    Wymieniony sam developer. Inicjalizacja developera zrobiona. Wartości po inicjalizacji wg serwisówki ok. Pod palcami nie czuje developera. Przed wymianą developera kręcone było wałkiem - pomogło na chwilę, ale wróciło zaraz nie tylko na środku ale i z boku kartki białe przebłyski. Wtyki podłączone, ale sprawdzę jeszcze połączenia i kontakty przy bębnie.
  • #5 14756584
    tato56
    Poziom 30  
    Ocena: 176
    Jak pisałem te "białe przebłyski" to wina nagaru na listwie wałka magnetycznego najlepiej zdemontować oczyścić(używam papier ścierny) zmontować(szczelina 0,45) i znikną "białe przebłyski" przed wymianą dewelopera moduł odkurzyłeś na mieszakach mogą zbierać się paprochy
  • REKLAMA
  • #6 14756622
    green_crown
    Poziom 11  
    Odkurzyłem wszystko. Jak przebłyski się pojawią to będę szukać pod listwą. Teraz jeszcze muszę ustalić co to za brudy wychodzą.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 14763209
    Bitels85
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    green_crown napisał:
    Odkurzyłem wszystko. Jak przebłyski się pojawią to będę szukać pod listwą. Teraz jeszcze muszę ustalić co to za brudy wychodzą.

tzn co odkurzyłeś konkretnie?

zdjąłeś listwę czyszczącą oraz blade recovery i odkurzyłeś zużyty toner?

jeśli nie wymieniałeś listwy czyszczącej to ona przepuszcza, bęben też najpewniej jest już wytarty na powłoce więc osobiście wymieniłbym do kompletu te elementy.
  • #8 14863886
    green_crown
    Poziom 11  
    Finalnie wymieniłem jeszcze bęben i listwę bębna, dodatkowo wszystko na około zespołu bębna odkurzone i już 2 tygodnie czyste kopie. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z kopiami z urządzenia Toshiba e-STUDIO 182, które brudzą się nieregularnie, mimo wymiany dewelopera i czyszczenia elektrod. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie stanu listwy czyszczącej, bębna oraz wałka magnetycznego, a także konieczność ich wymiany, jeśli są zużyte. Po dalszym czyszczeniu i wymianie bębna oraz listwy bębna, problem został rozwiązany, a kopie stały się czyste.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA