logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop Toshiba C660 - problem z bootowaniem i formatowaniem systemu Windows

Ro3aK 08 Cze 2015 12:58 1110 8
REKLAMA
  • #1 14754099
    Ro3aK
    Poziom 8  
    Witam. Mam problem odnośnie laptopa Toshiba C660, mianowicie chodzi o to, że wczoraj włożyłem płytę do napędu i komputer się wyłączył. Chciałem go uruchomić ponownie, ale wyskakiwał napis "boot failed Toshiba" następnie "boot failed cd/dvd". Komputer uruchamiał się ponownie i nie można było nic zrobić. Przy starcie próbowałem naciskać też F8 by przejśc w tryb awaryjny, jednak gdy załadowało pliki i chciał się włączyć wyskakiwał niebieski ekran dosłownie na sekunde po czym znowu sie restartował. Dziś przy ponownej próbie włączenia o dziwo nie wyskakiwał ten napis boot failed, ale gdy dochodziło do momentu gdzie miałem do wyboru dwie opcje, tj. uruchomic system windows normalnie badz go naprawic, to przy wyborze pierwszej jak i drugiej opcji dochodzi do momentu gdzie jest napis, że trwa przygotowanie do uruchomienia systemu windows i dalej nic sie nie dzieje.. Probowalem bootowac z pendrive i z plyty, ale wyskakuje zielony pasek ladowania, pod nim napis "Microsoft Corporation" i koniec.. Zależy mi na danych na tym dysku i nawet poszedłem do sklepu kupic specjalna obudowe, by moc podlaczyc uszkodzony dysk zewnetrznie pod drugiego laptopa, ale wcale go nie wykrywa.. Bardzo proszę wszystkich, którzy mogliby mi jakoś pomoc. Pozdrawiam..
  • REKLAMA
  • #2 14754118
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1604
    Napisz jaki system i czy masz płytę z konsolą odzyskiwania.
  • REKLAMA
  • #3 14754119
    Ro3aK
    Poziom 8  
    System windows 7, nie mam takiej płyty.
  • REKLAMA
  • #5 14756123
    Ro3aK
    Poziom 8  
    Oto S.M.A.R.T dysku: Laptop Toshiba C660 - problem z bootowaniem i formatowaniem systemu Windows
  • REKLAMA
  • #7 14760460
    Ro3aK
    Poziom 8  
    Nie da się już z nim nic zrobić?
  • #8 14760579
    ziomus90210
    Poziom 35  
    Ocena: 559
    Jeśli udało Ci się wykonać kopie posektorową na inny dysk to z niego możesz próbować odzyskiwać dane.Obecny dysk to niestety ale złom. Niestety nie pomogę za bardzo w odzyskiwaniu danych. Jeśli masz kopię napisz w odpowiednim dziale koledzy na pewno pomogą.
  • #9 14760620
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Ro3aK napisał:
    Zależy mi na danych na tym dysku i nawet poszedłem do sklepu kupic specjalna obudowe, by moc podlaczyc uszkodzony dysk zewnetrznie pod drugiego laptopa, ale wcale go nie wykrywa.. Bardzo proszę wszystkich, którzy mogliby mi jakoś pomoc. Pozdrawiam..

Dyski powinny być w miarę możliwości podłączone bez pośrednictwa przejściówek. W ostateczności sprawny dysk do przejściówki, uszkodzony koniecznie bezpośrednio do płyty głównej (jeśli nie masz dostępu do komputera stacjonarnego) - ale obserwuj, bo USB jest na tyle niestabilne, że przy dłuższej pracy może po prostu zgubić dysk :-)
    Program do wykonania kopii posektorowej możesz uruchomić:
    1. Albo z drugiego, sprawnego dysku (wtedy kopia tylko do pliku, na dysku systemowym musisz mieć pratycję, która ma wolnego miejsca conajmniej tyle, ile cala pojemność uszkodzonego dysku).
    2. Albo z jeszcze innego, sprawnego nośnika (3 dysk - jako dysk systemowy - jeśli to komputer stacjonarny, płyta startowa z odpowiednim programem, bootowalny pendrive z odpowiednim programem). Wtedy kopię możesz robić z dysku na dysk (drugi, sprawny dysk nie może być mniejszy niż uszkodzony, dane na sprawnym dysku zostaną usunięte - nadpisane kopią dysku uszkodzonego) albo dysk do pliku (zasada jak w p. 1 czyli na sprawnym dysku partycja z ilością pustego miejsca nie mniejszą, niż cały uszkodzony dysk).

Tematy odnośnie robienia kopii posektorowej znajdziesz m. in. na elektrodzie - przeczytaj dokładnie, w razie wątpliwości pytaj.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Toshiba C660 zgłasza problemy z bootowaniem po włożeniu płyty do napędu, co skutkuje komunikatami "boot failed Toshiba" oraz "boot failed cd/dvd". Próby uruchomienia systemu Windows 7 kończą się niebieskim ekranem i restartem. Użytkownik nie posiada płyty z konsolą odzyskiwania. W odpowiedziach sugerowane jest wykonanie kopii posektorowej dysku oraz sprawdzenie stanu S.M.A.R.T. Dysk twardy został oceniony jako uszkodzony, co uniemożliwia dalsze próby naprawy systemu. Zaleca się odzyskiwanie danych z innego sprawnego dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA