logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AUDI A4 1.9TDI - Spadek mocy po serwisie, jak sprawdzić przepływomierz?

PiatyElement 27 Maj 2005 16:34 26524 7
REKLAMA
  • #1 1529040
    PiatyElement
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    witam wszystkich, mam pytanko, a4 1.9tdi na dodanie gazu reaguje jak muł i idzie maksymalnie 160 km/h ( choc jeździłem nim już wcześniej około 220km/h ) samochód tak sie "zamulił" po odbiorze z autoryzowanego serwisu gdzie stał na wymianie błotnika. Po wizycie w autoryzowanej stacji,wymieniłem w innej stacji ( byłem przy wymianie osobiście) olej, filtr oleju, filtr paliwa i filtr powietrza. samochód nadal prawie niema przyspieszenia w porównaniu z tym co było wcześniej i nie może pojechać szybciej niż 160km. wiem ze odpowiedzialny może być niejaki przepływomierz powietrza , gdzie tego szukać pod maską , jak to wygląda , jak to sprawdzić??? może jakieś inne sugestie??? będę wdzięczny. z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1529833
    jarecki04
    Poziom 26  
    Ocena: 283
    Zwroć się do tego serwisu i wytłumacz im co się stało po wizycie u nich a im nie będzie ciężko podłączyć Twoje autko pod diagnoskop i napewno wiele sie wyjaśni
  • REKLAMA
  • #3 1530067
    dragon400
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    przeplywomierz powietrza znajduje sie przy filtrze powietrza prawdo podobnie on jest zluzyty starzeje on sie wraz przebiegiem autka trzeba podlaczyc skaner i sprawdzic jego prace ......silnik kanal 0.1 nastepnie 0.8 i wejsc w grupe 0.3 sa tam podane wartosci zadane i wartosci rzeczywiste ktore trzeba porownac najlepiej autko , gaz do dechy i juz po 3000 obr/min bedziesz widzial jak sie on zachowuje pasuje on od Octavi jest tanszy mozna juz go dostac na allegro od 350.00/450.00 zeta Pozdrawiam
  • #4 1530178
    PiatyElement
    Poziom 21  
    Witam ponownie, powrót do stacji (po której moim zdaniem defekt wystąpił) jest bez sensu, ponieważ i tak im nic nie udowodnie, a wręcz mogę spekulować że może specjalnie coś pokręcili np w komputerze abym przyjechał na "naprawę". w końcu zapewne wychodzą z założenia ze co może mały człowiek. samochód jest w 4 roku eksploatacji i ma przejechane około 80.000 km, czy możliwe aby przepływomierz powietrza padł po takim czasie? Znajomy ma adapter i soft do podpięcia się do kompa pokładowego, zobaczymy co on nam powie i się odezwę. pozdrawiam wszystkich i dziękuję za sugestie. Ps. jak wygląda fizycznie ten przepływomierz??? i czy pasuje do A4 jakiś od np passata lub innego WV???? bo audi było w serwisie WV.
  • REKLAMA
  • #5 1530208
    enauto
    Poziom 29  
    Ocena: 381
    Witam
    Jeżeli podejrzewasz pierwszy serwis sprawdź datę produkcji przepływomierza, powinna z grubsza pasować do daty produkcji auta
    Pozdrawiam
  • #6 1530592
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 487
    Na 90% podpier.... Ci przeplywomierz, tzn. podmienili na jakis uszkodzony. Pozniej twoj sprzedadza na lewo .
  • REKLAMA
  • #7 1533803
    jopper
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Zdejmij wtyczke z przepływomierza jeżeli to samo to sprawa jasna jeżeli nie to trzeba szukać w czym innym usterki.
  • #8 1764938
    PiatyElement
    Poziom 21  
    witam, sorry ale zapomniałem zamknąć temat, faktycznie okazało się że uszkodzony jest przepływościomierz. dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Audi A4 1.9 TDI po serwisie wymiany błotnika i filtrów (oleju, paliwa, powietrza) straciło moc, osiągając maksymalnie 160 km/h zamiast wcześniejszych 220 km/h. Podejrzenia padły na przepływomierz powietrza, który znajduje się przy filtrze powietrza i może się zużywać wraz z przebiegiem auta (około 80 000 km). Zalecane jest podłączenie samochodu do skanera diagnostycznego w celu analizy pracy przepływomierza, zwłaszcza kanałów 0.1, 0.3 i 0.8, porównując wartości zadane i rzeczywiste podczas przyspieszania powyżej 3000 obr./min. Przepływomierz może być kompatybilny z modelami VW, np. Octavia, co pozwala na tańszą wymianę. Fizycznie przepływomierz jest elementem montowanym przy filtrze powietrza, posiada wtyczkę elektryczną, którą można odłączyć w celu testu. Po dyskusji i diagnostyce okazało się, że uszkodzony był przepływomierz powietrza, co potwierdziło przyczynę spadku mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA