logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus C-330 - wymiana osi dźwigienki WOM, spuszczanie oleju, odpowietrzanie hydrauliki

pdarek_30 10 Cze 2015 02:10 3711 4
REKLAMA
  • #1 14759475
    pdarek_30
    Poziom 2  
    Witam,

Musze wymienić oś dźwigienki od załączania WOM-u:
    Ursus C-330 - wymiana osi dźwigienki WOM, spuszczanie oleju, odpowietrzanie hydrauliki

Zamierzam to zrobić nastepująco:
    1: odpinam ciegla podnośnika
    2. odłączam i wyjmuje akumulatory
    3. zdejmuje siedzienie
    4. odkręcam korpus podnośnika hydraulicznego

Mam tylko pare wątpliwości:
    - czy musze spuszczać olej z tylnego mostu i/lub skrzynki przekładniowej
    - czy przy takiej operacji 1-4 i spuszczeniu oleju nie zapowietrzy mi się układ hydrauliczny
    -Jeśli się zapowietrzy to jak go odpowietrzyć najlepiej

Z góry dziękuje...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14759534
    jasiek1122
    Poziom 21  
    Ocena: 366
    Akumulatorów nie musisz odłączać, nie musisz spuszczać oleju z mostu, jest go mniej dostaniesz się bez problemu. Układ nie zapowietrzy się, najlepiej niech ktoś ci pomoże zdjąć plecak (ciążki jest). I przy okazji wymień oring uszczelniający na króćcu ssawnym od pompy, jest w tylnym moście. I uszczelka, silikon jak będziesz skręcał, żeby nic tam ci się nie pociło. Resztę będziesz widział będziesz musiał odbezpieczyć tam taką śrubkę na końcu tej dźwigienki...
    Jeśli dźwigienka się ci oberwała nie prościej ją przyspawać. :D
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 14759982
    pdarek_30
    Poziom 2  
    Na początku dziękuje BARDZO za odpowiedź i wskazówki :)

Dźwigienka się nie oberwałą, tylko ma straszne luzy - jest chyba wyrobiona w srodku na tej dziurce, bądź ten drut-sworzen zabezpieczający jest tez wyrobiony...

Luzy są takie ze jak zalączam WOM, to koniec dźwigienki(rękojeść) dochodzi do mocowania pochwy...
  • REKLAMA
  • #4 14760109
    jasiek1122
    Poziom 21  
    Ocena: 366
    No to już sam musisz sprawdzić co jest do wymiany, można dać podkładkę od środka i potem zakręcić tą śrubkę zabezpieczającą jak tak zrobiłem kiedyś dawno. Sprawdź też zużycie widełek te co przesuwają koło zębate. :D Pewnie śrubka się ci wyrobiła i dlatego takie luzy. :D Chodzi mi o to :Ursus C-330 - wymiana osi dźwigienki WOM, spuszczanie oleju, odpowietrzanie hydrauliki
  • #5 14760159
    pdarek_30
    Poziom 2  
    Jak rozbiore to zobaczę i może porobie pare fotek, to jeszcze wrzuce do tematu..

Dzięki Raz jeszcze
REKLAMA