Czy w pomieszczeniach mieszkalnych w domu (w pokojach) należy stosować gniazda z bolcem ?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamekmir napisał:Czy w pomieszczeniach mieszkalnych w domu (w pokojach) należy stosować gniazda z bolcem ?
Moderowany przez retrofood:Proszę nie zabierać głosu, nie znając realiów!
BILGO napisał:karolark napisał:Się rozpędzamy a taki drobiazg jak rodzaj sieci moze byśmy uwzględnili?
Czy obecne przepisy pozwalają wykonywać instalacje dwuprzewodowe ?
karolark napisał:ekmir napisał:Czy w pomieszczeniach mieszkalnych w domu (w pokojach) należy stosować gniazda z bolcem ?
Się rozpędzamy a taki drobiazg jak rodzaj sieci moze byśmy uwzględnili?
karolark napisał:nadinterpretacja twoja i moja![]()
BILGO napisał:
Pytanie autora dla człowieka o zdrowym rozsądku jest trochę nie normalne... Jaki myślący człowiek chciałby się pozbawić ochrony p.porażeniowej ?
BILGO napisał:Nie mówiąc o producentach wszelakiego sprzętu domowego którzy wymagają przewodu ochronnego, ba niektórzy producenci nie uwzględnią gwarancji jeśli urządzenie było zasilanie z gniazda bez przewodu ochronnego
retrofood napisał:Obowiązuje Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r..... Gdzie tu jest "tylko kuchnia i łazienka"? Gdzie jest "typ sieci"?
Czas byłoby wiedzieć, trochę lat już minęło.
vodiczka napisał:
A jak ma się do tego rozporządzenia postępowanie przy przeglądach okresowych gdzie instalacje dwuprzewodowe uznaje się za poprawne i tylko brak bolca w gniazdkach w łazience i kuchni podlega negatywnej ocenie jeżeli inne parametry są w normie.
vodiczka napisał:
Powoływanie się na to, że prawo nie działa wstecz nie ma w tym przypadku sensu.
retrofood napisał:Bo nowemu prawu podlegają instalacje wykonywane po wejściu tego prawa w życie. Gdyby stare prawo już nie obowiązywało wykonanych wcześniej instalacji to one nie podlegałyby żadnemu prawu.Jednak te uwagi i tak nie mają zastosowania do instalacji obecnie wykonywanej.
vodiczka napisał:aby poprawnie odpowiedzieć na pytanie autora należy znać typ sieci, mój błąd że odpowiedziałem "z marszu" bez głębszego zastanowienia
jann111 napisał:Autor sam doszedł to takiego wniosku w poście 10 ale zakładając temat nic nie wspomniał czy instalacja jest stara, nowa czy dopiero projektowana co słusznie zauważył karolark w poście 6.Autor pisze o swojej nowej instalacji więc odpowiedź jest jedna, należy stosować gniazda ze stykiem ochronnym.
jann111 napisał:Ani przymus ani przywilej. Pytanie do kolegi - czy to jest przekładanie dbania o kieszeń użytkownika ponad dbanie o jego bezpieczeństwo czy uznanie, że minimum bezpieczeństwa spełniają obie instalacje.ale nie jest to przymus ale tylko przywilej
BILGO napisał:Jeżeli określony sprzęt wymaga przewodu ochronnego to należy ten wymóg spełnić albo zrezygnować z zakupu i poszukać innego.Nie mówiąc o producentach wszelakiego sprzętu domowego którzy wymagają przewodu ochronnego