logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć akumulator do OGAR 200 z prądnicą 6V bez cewki ładowania?

ogrodowicz 28 Maj 2005 12:49 14350 29
  • #1 1531027
    ogrodowicz
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.
    Mam ochote zamontowac akumulator do mojego ogarka .
    Ma on prądnice 6V ale nie ma cewki ładowania akumulatora.
    Wiem że żeby ładować akumulator musi prtzez niegfo przepływac prąd, więc główkuje sie nad podłączeniem go do instalacji oświtleniowej

Czy podłączyć go szeregowo przed lampka , czy tak jak tu :

a może jaokoś inaczej !??
  • #2 1531746
    czarek18
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Witam ta prądnica daje prąd zmienny musisz zastosować prostownk składający się z jednej diody na przewodzie prądowym od świateł.
  • #3 1532693
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 952
    Witam,

mam propozycję, żeby zrobić to lepiej. Mianowicie: w prądnicy są 2 cewki światła. Należy je rozłączyć. jedna z cewek ma już wyprowadzone 2 konektory do których trzeba podłączyć 2 kable wychodzące na zewnątrz. Z kolei w drugiej cewce należy odłączyć ten koniec, który idzie do masy. Dalej postępujemy jak przy pierwszej cewce. Następnie każdą cewkę dołączamy do oddzielnego mostka prostowniczego, minusy do masy, plusy do akumulatora. Wtedy światła dołącza się do plusa akumulatora. Tak przerobiona prądnica daje nawet ponad 30W, co wystarcza do świateł, kierunkowskazów i "STOPU".
  • #4 1533054
    wueska
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    chwile chwil,e więc tak da suięzrobić też w wsk 125 ta,m prądnica ma 28W ale mogła zawsze by mieć troszke więcej :)
  • #5 1533320
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Witam,

z doświadczenia wiem, że w WSK są słabe koła magnesowe i raczej dużo więcej się nie wyciągnie. O ile pamiętam tam cewki światła łączone są równolegle, tak?? Na pewno nie zaszkodzi założenie akumulatora i prostowników tak jak w jawie. Niemniej jednak dużo lepszym rozwiązaniem byłaby wymiana iskrownika na alternator. WSK "LELEK" bodajże miała właśnie taki alternator 12V 50W
  • #6 1533480
    dasko
    Poziom 20  
    Ocena: 72
    Przeraza mnie troche brak jakiejkolwiek regulacji pradu ładowania akumulatora czy przez to nie bedzie go gotowac a co za tym idzie szbko szlag go trafi? Czy codziennie trzeba bedzie dolewac do niego wody :)
  • #7 1533685
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Witam,

wszystko zależy od pojemności akumulatora. Ale generalnie nie powinno być z tym problemów. W polsce jednoślady cały rok muszą jeździć z włączonymi światłami mijania. Do tego używa się przecież dość często kierunkowskazów i hamulca (a co za tym idzie światła stopu)-szczególnie w ruchu miejskim. Jeśli instalacja jest 6-cio woltowa, to akumulator 10-12Ah nie bedzie zbyt duży. Należy jednocześnie pamiętać, że na wolnych obrotach akumulator nie jest ładowany, a światła pobierają wówczas prąd z akumulatora. Z moich doświadczeń wynika, że akumulator znosi to dobrze. W swoim pojeździe mam prądnicę 75W, światła pobierają około 35, do tego cewka zapłonowa 10. Akumulator jest żelowy (takie są lepsze i tańsze) 6V, 12 Ah. Nawet po dłuższej jeździe, rzędu 50-70km nie przeładowywał mi się akumulator.
  • #9 1534962
    ogrodowicz
    Poziom 11  
    dzięki wszystkim . .

a nie wystarczy że podłącze go równolegle pod kable które wychodza do oświetlenia a z niego dopiero do lampek ??
  • #10 1535165
    Mihó
    Poziom 27  
    Ocena: 204
    nie, bo z tamtych kabli sobie możesz pociągnąć prąd przemienny, a ten się za bardzo nie nadaje...

Dodano po 1 [minuty]:

Sam miałem kwasowy 6V12Ah. Nie był potrzebny żaden regulator. Dodatkowo moałem zapłon bateryjny, wiec był ciągły pobór. Nie ma potrzeby dawać regulatora.
  • #11 1536992
    ogrodowicz
    Poziom 11  
    czyli robie tak :

• #12 1536997
    Mihó
    Poziom 27  
    radzę Ci zerknij na azbest... on miał to najlepiej, a ja sam zrobiłem i działało (później sprzedałem maszynę)

Dodano po 23 [minuty]:

Jak rozumiem, 200 to jest silnik Jawy. Miałem to samo, też kombinowałem z cewkami. Wywalić obie "światłowe" - czyli te co sa połączone szeregowo i w ich miejsce dać te do zapłonu (są do kupienia w sklepie). Ja zrobiłem tak, że wywaliłem dwie "światłowe", w ich miejsce dałem jedną tego typu jak ta zasilająca cewkę WN (czyli miałem już dwie cewki tego samego typu), do każdej z nich podpiąłem mostek graetza i one ładowały wtey aku. Na wolnych obrotach się ładował, podczas jazdy też, chyba że włączyłem światła - wtedy trochę się wyładowywał. Więc wystarczą już dwie sztuki, a nie trzy :)
  • #13 1537503
    ogrodowicz
    Poziom 11  
    a co dokładnie daje wymiana tych cewek ?? i czym one sie różnią ??
  • #14 1537735
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Witam,
    z tego co wiem to cewki zapłonu mają większe napięcie, ale mniejszą moc. Są po prostu nawijane cieńszym drutem. Także moim zdaniem lepiej zostawić te światłowe. I to dokładnie zrobić tak, jak jest na "azbeście". Miałem w jawce dokładnie taki układ, a prądu wystarczało do świateł, kierunków, stopu, wycieraczki, sygnału i nawet zapalniczki:] Oczywiście te odbiorniki oprócz świateł nie były włączane na stałe, ale okresowo. Niemniej jednak przez 2 lata jeżdżenia nie doładowywałem nigdy akumulatora z prostownika.
  • #15 1539105
    ogrodowicz
    Poziom 11  
    NO TO KURDE MAM PROBLEM !!

Ten ogarek został kupiony przez mojego dziadka w '89 . Od tamtego czasu niue był rejestrowany , tylko stał sobie spokojnie w garażu.
    Teraz gdy chce go zarejestrować okazuuje się że zmieniły sie przepisy i do rejestracji potrzebny jest ŚWIADECTWO HOMOLOGACJI !! które w '89 nie było wydawane .
    Teraz nie moge go zarejestrować dopóki nie bede mieć tej homologacji :

i nie wiem gdzie taką zdobyć
  • #16 1539918
    Mihó
    Poziom 27  
    raczej trudno będzie, chyba, ze z fabryki. Ale ja bym próbował pogadać w urzędzie (nie mam na myśli żadnego łajdactwa). Mój był już wyrejestrowany jak go kupiłem. Pokazałem stare kwity i bez problemu. Najpierw czasówka, przegląd i rejestracja :)
  • #17 1540125
    ogrodowicz
    Poziom 11  
    z 2 strony to co z pojazdami "samoróbkami" .Przecież juz nie raz widziałem coś takiego jak zasuwa po asfalcie :P no i skąd to ma homologacje ?? heh .. .. ..
  • #18 1540133
    Mihó
    Poziom 27  
    one mają specjalne przeglądy...
  • #19 1541243
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Witam,

miałem ten sam problem. Dowód rejestracyjny pochodził z '76r. Mimo, że od tego czasu pojazd 3-krotnie zmieniał właścicieli nie był przerejestrowany i opłacony. Musiałem zrobić tzw. przegląd zerowy, który powinien być bardzo szczegółowy i duzo kosztuje. Ja jednak zapłaciłem tylko 40 zł, a przegląd ograniczał się do tego, że diagnosta spisał dane z tabliczki znamionowej i sprawdził w necie, że taki motorower faktycznie istnieje. Wypisał zaświadczenie i już!
  • #20 1545753
    ogrodowicz
    Poziom 11  
    NO to dzisiaj byłem na tym cholernym przeglądzie . . .

Faktycznie robili "zerowy" !!
    Sprawdzali wszystko co do jednej śróbki . .
    Kosztowało to tez fajnie - 120zl !! ale było warto . .

Teraz jeszcze raz do urzędu po "włąsciwe" blaty i bedzie git . .

A tak wogóle to jako WC-MANIAK postanowiłem mu zrobić WC . .
    Teraz zastanawiam się tylko jakij pompki użyć . .? heh
    ktoś ma jakieś sugestie ?? :P
  • #21 1549646
    Mihó
    Poziom 27  
    ogrodowicz napisał:
    NO to dzisiaj byłem na tym cholernym przeglądzie . . .

Faktycznie robili "zerowy" !!
    Sprawdzali wszystko co do jednej śróbki . .
    Kosztowało to tez fajnie - 120zl !! ale było warto . .

Teraz jeszcze raz do urzędu po "włąsciwe" blaty i bedzie git . .

A tak wogóle to jako WC-MANIAK postanowiłem mu zrobić WC . .
    Teraz zastanawiam się tylko jakij pompki użyć . .? heh
    ktoś ma jakieś sugestie ?? :P

Daj se spokój... Jak chcesz lepsze chłodzenie, to weź wyczyść dobrze użebrowanie cylindra. Po zdjęciu głowicy zobaczysz o co dokładnie chodzi. Jeśli motor był troche zapuczony, to zobaczysz ten syf... Wodne chłodzenie samo w sobie może i miałoby sens, ale jak by to zrobić ?? Między zebra powpychać rurki miedziane ?? Odpuść sobie. Za mało wydajne będzie, a do tego się jeszcze pojawi kłopot z chłodnicą...
  • #22 2960146
    thekamis
    Poziom 11  
    Porusze stary temat, azbest niestety nie dziala :/ Ma ktos moze schematy z tego serwisu ? Jaka diode prostownicza nalezy umiescic ? Z gory dzieki ;]
  • #23 2961268
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1447
    witam
    tutaj :http://republika.pl/brezniewmoto/instalacja.htm
  • #24 4132371
    pl bl4ster
    Poziom 11  
    chłopaki dajcie mi prosty schemat do instalacji akumulatora w ogarze i spis wszystkich potrzebnych czesci z góry dziex :)
  • #25 4132770
    Mihó
    Poziom 27  
    Ale do czego chcesz schemat ? Kupujesz dwie cewki do prądnicy, te które są od zapłonu, wstawiasz je w miejsce "oświetleniowych", każda cewka dostaje swój mostek prostowniczy i na końcu plusy do plusów, minusy do minusów i masz wszystko
  • #26 4378412
    jojo1993
    Poziom 2  
    a kaj tam na tych cewkach jest minus bo zabardzo nie jaża z góry fenx:D
  • #27 4378414
    Mihó
    Poziom 27  
    ?? To ma to znaczenie przy przemiennym prądzie ?
  • #28 4378424
    jojo1993
    Poziom 2  
    ale ja bym chciał założyć akumolator i z tego co tam piszom to wywnioskowałem że poczebny jest minus na tych cewkacha a niewjem gdzie on jest z góry dzięki
  • #29 4378531
    Mihó
    Poziom 27  
    nie na cewkach, tylko na moskach są oznaczenia
  • #30 5112290
    omnia2005
    Poziom 1  
    Witam wszystkich jestem nowy
    Trochę wiem na temat ogara 200

Wspominane linki do elektryki na azbest są już nieaktualne

oto resztki z sieci

http://dhost.info/joserodolfo/index.php

Na tej stronce jest niezły schemat - sprawdzony Nie ma problemów z elektryką. Na wszystko jest prąd!!!!

Koleś z Gniezna (wlkp) zmodyfikował nieco projekt. Dodał jedną diodę do instalki - nr 17 na rysunku

http://www.przecinak.republika.pl/aku%20ogar.htm

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia akumulatora 6V do motoroweru Ogar 200 wyposażonego w prądnicę 6V bez cewki ładowania. Prądnica generuje prąd zmienny, dlatego konieczne jest zastosowanie prostownika, najczęściej zbudowanego z diod (np. mostek Graetza) do prostowania napięcia przed ładowaniem akumulatora. Proponowane rozwiązania obejmują rozdzielenie cewek światła prądnicy i podłączenie ich do oddzielnych mostków prostowniczych, z wyprowadzeniem plusa do akumulatora i masy do układu. Wskazane jest użycie cewek światłowych zamiast zapłonowych, gdyż mają większą moc, mimo niższego napięcia. Akumulator 6V o pojemności około 10-12Ah dobrze znosi ładowanie bez regulatora napięcia, zwłaszcza przy stałym używaniu świateł i kierunkowskazów. Na wolnych obrotach akumulator może się rozładowywać, ale ogólnie system działa stabilnie. Wymiana iskrownika na alternator 12V (np. z WSK Lelek) to alternatywne rozwiązanie zwiększające moc ładowania. W sieci dostępne są schematy instalacji, jednak niektóre linki są nieaktualne. Zalecane jest korzystanie z aktualizowanych schematów z dodatkowymi diodami prostowniczymi. Dodatkowo poruszono kwestie homologacji i rejestracji pojazdu, które wymagają przeglądu zerowego i zaświadczenia, co jest istotne przy rejestracji starszych motorowerów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA