logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowanie akumulatora 6V w motorze. Jak to zrobić?

sexbik 21 Wrz 2006 08:06 4982 11
  • #1 3041559
    sexbik
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam

Dodaje post tutaj bo najbardziej pasuje.

Chodzi mi o ładowanie akumulatora w motorze 6v

Dostarczana energia jest niestabilna tzn. zwiększa się lub zmniejsza w zależności od obrotów.

Jak by poszło zrobić takie ładowanie?

z góry dzięki za pomoc bo teraz mogę jeździć aż mi się akumulator nie wyczerpie, a ostatnio jak pchałem 50km to postanowiłem to naprawić.
  • #2 3041568
    zdzislaw2
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    ale generalnie co jest przyczyną złego stanu aku, jego niedoładowanie czy przeładowanie? A może jedno i drugie? Napisz pomyślimy.
  • #3 3041608
    nyquist
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    Przeważnie w motorze akumulator ładowany jest przez prądnicę lub w nowszych modelach - alternator. Sprawdź, czy jest sprawny. Często zdarza się w alternatorze, że "padają" diody prostownicze, trzeba je wymienić.
    Prawdopodobnie masz tam gdzieś także zamontowany regulator napięcia - też go sprawdź.
    Wogóle co to za sprzęt, mało szczegółów podałeś.
    Pozdr.:D
  • #4 3041638
    Wiju 81
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Witam i przepraszam że wcinam się w temat ale to sprawa niecierpiaca zwłoki na schemacie oto link http://marcek20.ovh.org/zaplon.html (schemat zapłonu tyrystorowego ) są kondensatory 1u i 0,22u jak one są wpięte bo wg schematu szeregowo ale to bez sensu bo kondensator w szeregu w układzie pradu stałego nie przewodzi ,może źle czytam schemat ?

Moderowany przez CameR:

Link nieaktywny
    Reg. 3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

• #5 3041728
    Wlodek83
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Przeciez cewka WN jest zasilana zmiennym a nie stalym. Jakby byla stalym zasilana to by sie w niej nic nie zaindukowalo. Wiec ten uklad ma prawo dzialac.
  • #6 3042250
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2102
    a tak w ogóle to o co chodzi co to za motor ładowanie jest czy go nie ma.
    napięcie niestabilne jak piszesz a co tam siedzi alternator czy prądnica jak prądnica to jaka ze szczotkami (np. jawa) czy koło magnesowe (np. simson)
  • #7 3042389
    Wiju 81
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Jest to motorower komar prądnica prądu zmiennego ,nie ma ładowania bo to iskrownik prądnica ,układ złożyłem wg schematu (link we wcześniejszym poscie) i nie działa ,czego moze być to przyczyną ,może przerwę na przerywaczu zmniejszyć ??? Z góry dzięki za pomoc

Dodano po 2 [minuty]:

Do Włodek cewka zasilana jest stałym !!! Wiesz jak w bateryjnym podłączyć cewkę ??? jeden zacisk do akumulatora drugi do przerywacza !!!
  • #8 3042442
    sexbik
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Wiju wcisłeś mi sie do tematu :[

Co do mnie to chodzi w ogóle jak poprowadzić ładowanie go mam CHART -a no i zepsuł mi sie iskrownik koszt 150zł wiec wsadziłem iskrownik z ogara koszt 10zł i nie mam wiadomo ładowania bo nie mam podłączonego nawet i ciekawi mnie jak by tu zrobić te ładowanie. A z tym że sie zmienia to chodziło o te kabelki co wychodzą np. do świateł itp

pozdrawiam ps. w ogarze tylko 2 z iskrownika chyba wychodzą.
  • #9 3042574
    Wlodek83
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Wiju 81 napisał:

Do Włodek cewka zasilana jest stałym !!! Wiesz jak w bateryjnym podłączyć cewkę ??? jeden zacisk do akumulatora drugi do przerywacza !!!

I wlasnie ten przerywacz rozlacza obwod i zalacza. I wtedy prad plynacy przez cewke nie jest staly tylko zmienny - raz jest a raz go nie ma. I dlatego indukuje sie WN w cewce. Jak podlaczysz cewke bezposrednio do aku to nic ci sie nie zaindukuje.
  • #10 3042725
    goldwinger
    a co ci się zepsuło w tym iskrowniku jak padła cewka (no bo co innego) to wymień podłącz ładowanie i po robocie
    ile cewek jest w charcie a ile w ogarze bo się nie orientuje?
  • #12 3074198
    goldwinger
    nie wiem czy tam nie idą dwie cewki na światła (gdzieś jest taki patent)
    jak masz schemat to sprawdź a wtedy to prosta sprawa jedna cewka zapłon druga światła i trzecia ładowanie tak jak np. w simsonie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu ładowania akumulatora 6V w motorowerze Komar wyposażonym w prądnicę prądu zmiennego i iskrownik. Użytkownik zauważa niestabilne napięcie ładowania zależne od obrotów silnika oraz brak skutecznego ładowania po wymianie iskrownika z oryginalnego na tańszy zamiennik z Ogar. Wskazano, że w motorach z prądnicą lub alternatorem istotne jest sprawdzenie stanu diod prostowniczych i regulatora napięcia. Podkreślono, że cewka wysokiego napięcia (WN) jest zasilana prądem zmiennym, a przerywacz powoduje okresowe rozłączanie obwodu, co indukuje napięcie w cewce. Wskazano również, że w układzie ładowania mogą występować osobne cewki do zapłonu, świateł i ładowania, co wymaga weryfikacji schematu elektrycznego. Użytkownik posiada motor Komar i CHART, a także porównuje układy z Ogar i Simsonem. Problemem jest brak ładowania po zastosowaniu iskrownika z Ogar, co może wynikać z różnic w układzie lub braku podłączenia odpowiednich cewek. Zalecane jest sprawdzenie schematu, stanu cewek, regulatora i diod prostowniczych oraz prawidłowego podłączenia układu ładowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA