logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewidzor na ścianie wyłącza sie podczas zapalania światła

maciekcichorek 17 Cze 2015 21:54 5700 30
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego telewizor gaśnie na sekundę przy włączaniu światła lub lodówki i jak sprawdzić, czy winna jest instalacja elektryczna?

Najbardziej prawdopodobna przyczyna to spadki napięcia albo problem w instalacji zasilającej, a nie sam uchwyt telewizora. [#14785831] Włóż do tego samego gniazda lampkę biurkową ze zwykłą żarówką i sprawdź, czy przy włączaniu światła w łazience lub lodówki też przygasa; warto też zmierzyć napięcie w chwili załączania obciążenia. [#14785878][#14785684] Jeśli napięcie spada, trzeba wezwać elektryka, żeby sprawdził całą instalację i połączenia w obwodzie. [#14785831] Dobrze też na próbę postawić telewizor z powrotem na szafce, żeby potwierdzić, czy objaw znika po zdjęciu wieszaka. [#14785765]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 14780348
    maciekcichorek
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam taki problem niedawno powiesiłem telewizor na ścianie Od tej pory zaczął reagować na włącznik światła, a mianowicie jak zapalam światło w łazience wyłącza się na chwile lub jak np. włączy się lodówka również gaśnie na sekundę. Chcę dodać że jak stał na szafce w tym samym miejscu i tak samo podłączony to nic się nie działo. Podłączyłem uziemienie uchwytu telewizora osobnym kablem do futryny drzwi ale bez zmian. Nie wiem co robić BŁAGAM o pomoc...
  • REKLAMA
  • #3 14780418
    maciekcichorek
    Poziom 8  
    sharp aquos około 7 letni i dekoder Polsatu . Ale tak jak pisałem wcześniej jak stał na szafce to było dobrze nic się nie działo a teraz jak wisi to tak zaczęło się dziać.
  • Pomocny post
    #4 14782262
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5496
    maciekcichorek napisał:
    Ale tak jak pisałem wcześniej jak stał na szafce to było dobrze nic się nie działo a teraz jak wisi to tak zaczęło się dziać.

A wiercąc otwory pod wieszak do tego tv, nie "przywaliłeś" czasem w izolację od kabli prądowych, albo nawet w same kable...?.
  • REKLAMA
  • #5 14782834
    maciekcichorek
    Poziom 8  
    Nie na pewno nie jest to ściana z kartongipsu więc użyłem specjalnych krótkich wkrętów, a po drugie na tej ściance nie idą żadne przewody. Wywiercałem otwór koronką i wkładałem lusterko więc jestem pewien na 100 procent, że nic tam nie ma. Może jeszcze jakieś sugestie, będę bardzo wdzięczny. Szukam w necie ale nikt nie pisze o podobnym problemie Dzięki
  • #6 14783045
    KOCUREK1970
    A prąd skąd teraz do niego bierzesz w tym nowym miejscu?.
    Może problemem jest coś z instalacją elektryczną.
  • REKLAMA
  • #7 14783203
    maciekcichorek
    Poziom 8  
    tak jak pisałem wcześniej stał na szafce a teraz wisi nad szafką tylko metr wyżej .Przewody puściłem w ścianie dwie dziury koronką i tyle. Podłączenie prądu i reszty takie samo jak stał na szafce te samo gniazdo i te same kable. doszedł tylko uchwyt metalowy na którym wisi, wiec myśle że on jak by ściąga może jakieś fale nie wiem jak to nazwać. Doprowadziłem osobny kabel od uchwytu do metalowej futryny drzwi niby uziemienie ale dalej reaguje na włacznik światła albo lodówkę. Nie wiem co robić ...
  • #8 14783243
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1030
    Szukaj przyczyny w mocowaniu wieszaka do TV.
    Bzdur nie czytaj, zwarcie w instalacji a bezpieczniki całe. :D :D :D
  • #9 14783632
    KOCUREK1970
    maksar napisał:
    zwarcie w instalacji a bezpieczniki całe

Kto pisze o zwarciu?.
  • REKLAMA
  • #10 14783663
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1848
    A mi się zdaje kolego, że na dowcipny temat przyszła ci ochota... Telewizor, co reaguje na światło żarówki gdy go podnieść metr wyżej...
  • #11 14785565
    maciekcichorek
    Poziom 8  
    Szczerze życzę ci takiego żartu. Ile mnie to nerwów kosztuje . Myśle że uchwyt na którym wisi telewizor działa cos jak antena ściąga jakieś przebicie nie wiem jak to opisać. Tysiące ludzi wiesza telewizory i nic się nie dzieje a u mnie masakra. zapalasz światło w łazience i trzask telewizor gaśnie za jakiś czas lodówka się włacza i znów trzask i na sekundę TV gaśnie. Myślisz że nie mam co robić tylko szukać godzinami w necie informacji co jest nie tak...
  • #12 14785576
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1030
    maciekcichorek napisał:
    co robić tylko szukać godzinami w necie informacji co jest nie tak..

To w necie jest usterka?
    Brak pojęcia, wezwij specjalistę.
  • #13 14785684
    krzysio61
    Poziom 20  
    Ocena: 84
    Witam.
    Miałem podobny przypadek w momencie włączania dodatkowego odbiornika następował spadek napięcia w gniazdku. Przyczyną takiego zachowania okazało się wypalone gniazdo bezpiecznika topikowego. Proponuję wykonać pomiar napięcia podczas zapalania światła.
  • #14 14785733
    maciekcichorek
    Poziom 8  
    Mieszkanie jest 3 letnie więc nie wydaje mi się żeby winą był bezpiecznik. Tak jak pisałem wszystko było dobrze ale po powieszeniu zaczął tak reagować, myśle że coś z uchwytem jest powiązane bo jak stał to go nie było. Apropo specjalisty z dwoma elektrykami rozmawiałem o moim problemie i nie maja pojęcia dlaczego tak się dzieje. Był też jeden gość od elektroniki i elektryki sprawdził uziemienie gniazdek i mówi że wszystko jest ok. Jestem głupi co mam zrobić i do kogo się zwrócić...uhhh...
  • #15 14785745
    alikatek
    Poziom 29  
    Ocena: 381
    A teraz jak go postawisz usuwając uchwyt to działa prawidłowo?
    Jak chcesz rozwiązać problem to coś rób a nie kłóć się z nami.
  • #16 14785748
    krakarak
    Poziom 42  
    maciekcichorek napisał:
    ...z dwoma elektrykami rozmawiałem o moim problemie i nie maja pojęcia dlaczego tak się dzieje... gość od elektroniki i elektryki sprawdził uziemienie gniazdek i mówi że wszystko jest ok. Jestem głupi...

A w Klewkach wylądowali talibowie...
  • #17 14785749
    maciekcichorek
    Poziom 8  
    Ten gość sprawdził tylko uziemienie gniazdek, może wezmę go jeszcze raz i sprawdzi ten spadek napięcia podczas zapalania światła. Ale w łazience mam zwykła energooszczędną żarówkę i co ona by powodowała spadek napięcia? Rozumiem jakiś piekarnik albo czajnik ale żarówka.

Dodano po 3 [minuty]:

Nie mam zamiaru się z nikim kłócić szukam pomocy, ale widzę że niedowiarków tez nie brakuje no cóż...Nie stawiałem go z powrotem na szafce wiec nie wiem.
  • #18 14785765
    krakarak
    Poziom 42  
    Więc postaw i będziesz wiedział...
  • #19 14785771
    maciekcichorek
    Poziom 8  
    Chyba tak zrobię bo nie mam wyjścia. Jeszcze chwila i TV się zepsuje i będzie tyle ...
  • #20 14785772
    xdiax
    Poziom 22  
    Ocena: 212
    A kabel zasilający TV ma dobre połączenie z gniazdem ? Nie jest jakoś tam wciśnięty pod kątem pomiędzy ścianę a tylny panel ?
  • #21 14785781
    maciekcichorek
    Poziom 8  
    Tak TV ma taką dziurę kwadratową gdzie jest podłaczona wtyczka i się chowa wiec lużno kabel leży przy ścianie
  • #22 14785789
    alikatek
    Poziom 29  
    maciekcichorek napisał:
    ak TV ma taką dziurę kwadratową gdzie jest podłaczona wtyczka i się chowa wiec lużno kabel leży przy ścianie

Więc dociśnij dobrze kabel do gniazda, żeby się nie ruszał.
  • #23 14785796
    maciekcichorek
    Poziom 8  
    Jest bardzo ciasno wciśnięty miałem problem żeby wyjąć z gniazda jak go wieszałem
  • #24 14785806
    alikatek
    Poziom 29  
    maciekcichorek napisał:
    Jest bardzo ciasno wciśnięty miałem problem żeby wyjąć z gniazda jak go wieszałem

To dobrze. Jedyne co jeszcze pozostaje to:
    ->Postaiwnie i podłączenie telewizora tak jak był przed awarią
    ->Pomiar napięcia w sieci.
  • #25 14785812
    Setel
    Poziom 25  
    Ocena: 141
    Moim zdaniem problem leży po stronie odbiorczej antena-konwerter-TV. Trzeba sprawdzić konwerter podmieniając go na inny. Być może reaguje on na impuls elektromagnetyczny powstający w momencie włączania urządzeń.
  • #26 14785816
    igorrr
    Poziom 15  
    Ocena: 136
    Wykręć/ wyjmij żarówkę i zobacz wtedy czy TV reaguje na włącznik oświetlenia, można też podmienić na inny typ tą Twoją żarówkę i zobaczyć co się dzieje.
    Pozwoli to jakoś zawęzić obszar poszukiwań.
  • #27 14785821
    alikatek
    Poziom 29  
    Setel napisał:
    yć może reaguje on na impuls elektromagnetyczny powstający w momencie włączania urządzeń.

U mnie kiedyś był mały telewizor LCD w kuchnii (wtedy nie było jeszcze DVBT) i zawsze jak był włączany mixer to sygnał na chwilę zanikał.
  • #28 14785824
    maciekcichorek
    Poziom 8  
    Aha będę musiał tak zrobić bo nic innego nie wymyślę. Ale tak ciężko mi uwierzyć że na tyle tysięcy ludzi tylko ja mam taki problem. Dzięki za pomoc dam znać jak i co...
  • Pomocny post
    #29 14785831
    KOCUREK1970
    maciekcichorek napisał:
    z dwoma elektrykami rozmawiałem o moim problemie i nie maja pojęcia dlaczego tak się dzieje.

Rozmowa nic nie kosztuje - to i odpowiedź prawidłowa z ich strony.
    Na odległość, nawet recepty nie dostaniesz...

Skoro dzieje się coś "prądowego" to tu musisz szukać usterki - czyli wezwać elektryka, niech posprawdza, porobi pomiary całej instalacji.
  • Pomocny post
    #30 14785878
    Joker.
    Poziom 31  
    Ocena: 130
    Do gniazda telewizora włącz lampkę biurkową ze zwykłą żarówką i zobacz czy normalnie będzie się świeciła przy zaświecaniu łazienki czy włączaniu lodówki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Sharp Aquos, który po zamontowaniu na ścianie wyłącza się na chwilę podczas włączania światła w łazience lub lodówki. Wcześniej, gdy telewizor stał na szafce, nie występowały takie problemy. Użytkownik próbował podłączyć uziemienie uchwytu telewizora, ale to nie pomogło. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia instalacji elektrycznej, pomiaru napięcia oraz ewentualnych problemów z uchwytem, który może działać jak antena. Użytkownik rozważa również sprawdzenie gniazdka oraz wymianę żarówki, aby zawęzić źródło problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA