Witam
Ostatnio chciałem skorzystać ze starego pendriva.
Kingston data travel 4GB.
Ma już pare lat, w windowsie nie mógł się sformatowac.
Więc postanowiłem wyzerować go za pomocą dd w linuxie. Sformatowałem go i działało jakiś czas, ale podczas kopiowania dużych plików skopiował się tylko jeden i koniec.
Postanowiłem wyzerować go jeszcze raz, ale tym razem wyskoczył błąd, input/output error albo request time 0.
Co może być przyczyną, myślę że może kość pamięci na wykończeniu, albo kontroler pamięci, w końcu pendrive ma parę lat już. Ale to są moje przypuszczenia.
Czy pendrive nadaje się do wyrzucenia czy jeszcze coś się z niego wyciśnie?
I jeszcze jedno:
Czy istnieje jakakolwiek możliwość aby złamać szyfrowanie dysku bitlocker z poziomu linuxa?
Czy jest to raczej niemożliwe?
Ostatnio chciałem skorzystać ze starego pendriva.
Kingston data travel 4GB.
Ma już pare lat, w windowsie nie mógł się sformatowac.
Więc postanowiłem wyzerować go za pomocą dd w linuxie. Sformatowałem go i działało jakiś czas, ale podczas kopiowania dużych plików skopiował się tylko jeden i koniec.
Postanowiłem wyzerować go jeszcze raz, ale tym razem wyskoczył błąd, input/output error albo request time 0.
Co może być przyczyną, myślę że może kość pamięci na wykończeniu, albo kontroler pamięci, w końcu pendrive ma parę lat już. Ale to są moje przypuszczenia.
Czy pendrive nadaje się do wyrzucenia czy jeszcze coś się z niego wyciśnie?
I jeszcze jedno:
Czy istnieje jakakolwiek możliwość aby złamać szyfrowanie dysku bitlocker z poziomu linuxa?
Czy jest to raczej niemożliwe?