logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kingston DataTraveler 4GB - Błąd formatowania i kopiowania plików, co robić?

Lakondziorex 19 Cze 2015 14:39 1029 7
REKLAMA
  • #1 14784760
    Lakondziorex
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam

Ostatnio chciałem skorzystać ze starego pendriva.
    Kingston data travel 4GB.
    Ma już pare lat, w windowsie nie mógł się sformatowac.
    Więc postanowiłem wyzerować go za pomocą dd w linuxie. Sformatowałem go i działało jakiś czas, ale podczas kopiowania dużych plików skopiował się tylko jeden i koniec.
    Postanowiłem wyzerować go jeszcze raz, ale tym razem wyskoczył błąd, input/output error albo request time 0.
    Co może być przyczyną, myślę że może kość pamięci na wykończeniu, albo kontroler pamięci, w końcu pendrive ma parę lat już. Ale to są moje przypuszczenia.
    Czy pendrive nadaje się do wyrzucenia czy jeszcze coś się z niego wyciśnie?

I jeszcze jedno:
    Czy istnieje jakakolwiek możliwość aby złamać szyfrowanie dysku bitlocker z poziomu linuxa?
    Czy jest to raczej niemożliwe?
  • REKLAMA
  • #2 14785155
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Wstaw obrazek jak widzi pendrive ChipGenius.
  • REKLAMA
  • #3 14785284
    Lakondziorex
    Poziom 12  
    Kingston DataTraveler 4GB - Błąd formatowania i kopiowania plików, co robić?
    Jest
  • #5 14786820
    Lakondziorex
    Poziom 12  
    Pisze że nie znaleziono urządzenia. Próbowałem rownież Gparted oraz polecenie mkfs w linuxie, ale również bez skutku. Rozumiem że to już jego kres żywta bo już swoje przetrwał.
  • REKLAMA
  • #6 14786831
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1154
    Gwarancja na pendrive, to dwa lata tyle wymagana, ostatnio kupiłem ciut droższego i o dziwo gwarancja na pięć lat.
  • REKLAMA
  • #7 14786834
    Lakondziorex
    Poziom 12  
    Mój ma już chyba z 6 lat :)
  • #8 14805753
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 415
    Więc czas na niego i jeśli nie potrzebujesz danych lepiej kup nowy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z formatowaniem i kopiowaniem plików na pendrive Kingston DataTraveler 4GB, który nie mógł być sformatowany w systemie Windows. Po użyciu narzędzia dd w Linuxie, pendrive działał przez krótki czas, ale podczas kopiowania dużych plików wystąpiły błędy, w tym input/output error. Użytkownik zastanawia się, czy pendrive nadaje się do wyrzucenia, czy można jeszcze coś z niego odzyskać. W odpowiedziach sugerowane są narzędzia diagnostyczne, takie jak ChipGenius, oraz informacja o gwarancji na pendrivy, która wynosi zazwyczaj dwa lata. Użytkownicy sugerują, że ze względu na wiek urządzenia (około 6 lat), lepiej rozważyć zakup nowego pendrive'a.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA