logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowa karta graficzna ATI Radeon HD 4800, gry się nie uruchamiają, błędy BSOD

CNski 20 Cze 2015 17:42 1137 13
REKLAMA
  • #1 14787643
    CNski
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Cześć - nie tak dawno wymieniłem kartę graficzną z AMD Radeon HD 6800 Series na ATI Radeon HD 4800 Series. Po pobycie w serwisie komputerowym, mój komputer zaczął mi wyświetlać blue screeny (miałem już takie problemy wcześniej, ale jak się pobawiłem kościami pamięci tzn pozamienialem miejsca, to bylo ok). Problem niby ustąpił jak zmieniłem położenie kości, które pozmieniał serwisant (chyba na takie jak były bo nie pamiętam), ale blue screen dalej mi się wyświetla, tzn są to takie sporadyczne, a błędem np dzisiaj był 0x00...160 albo 116. Mam Windows 7 Ultimate.

Co do gier. To gry takie jak np. Assassin's Creed IV/Rogue,NFS The Run, przy próbie odpalnie wyskakuje, że program przestał działać. Poczytałem i mam pytania:

1) Kilka osób pisało, żebym wyłączył całą zaporę. Czy zapora jest wgl. potrzebna?
    2) Czy pomoże włączanie jako administrator oraz w trybie zgodności z Win 7?
    3) Czy serwisant mógł mi coś skopać, przez co nie wykrywa mi np. pamięci, bo pisali, że to też może być problem, chociaż cały czas miałem 4GB RAM (teraz też mi tak pokazuje w systemie).

Karta poprzednia mi się spaliła, ta podobno jest lepsza, zresztą Tomb Raider działa mi teraz na wysokich, a wcześniej tylko na normalnych. Po zmianie karty usunąłem dosłownie wszystko z AMD tzn z rejestru, dysku C oraz za pomocą Driver Sweeper, potem ściągnąłem sterowniki 11-12 Catalyst i 13-9.
    Teraz wszystko działa jak wcześniej, ale gry dalej się nie włączają.
    Co do kości RAM, to jak każdy ma 4 wejścia, to te dwa przednie mi działają, ale jak podpinam pod 3 lub 4 następną kość, to wywala blue screena.

Mój komputer:

AMD Radeon 6800 Series

Intel Core 2Quad 8300 2,50 GHz(podkręcony do 2,80.Chciałbym się od was dowiedzieć, jak sprawdzić, czy komputer rzeczywiście został podkręcony, gdzieś w BIOS'ie ? )

4GB Ram

Win 7 Ultimate 64 bit SP 1

Zasilacz to MUSTIFF 500 Model 500SX

500W (580W Peak)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14787727
    CNski
    Poziom 8  
    Tak mi się wydaje, tzn opisałem co ze sterownikami karty graficznej. Istnieje jakiś program, żeby sprawdzić do wszystkiego sterowniki?
  • #5 14787833
    CNski
    Poziom 8  
    Ściągam ten Memtest, ale nie ma tam nic do odpalenia - jak wrzucę płytę do Alcohol'a to nic się nie dzieje.
  • REKLAMA
  • #7 14787852
    CNski
    Poziom 8  
    Tak, odpalam przez Alcohol 120% i po otwarciu płyty, nie ma żadnego *.exe.
  • #9 14787955
    CNski
    Poziom 8  
    Jeszcze spytam.Kupiłem tą kartę za 300zł.Podobno nie jest warta takiej ceny.
  • REKLAMA
  • #11 14787988
    CNski
    Poziom 8  
    Używana jak najbardziej.I czy bardzo się różni od poprzedniej AMD Radeon HD 6870.

Tamta mi się spaliła.Podobno tą co ja miałem mogę kupić używaną za 300zł,a ta ma 8 lat i za 100 a nawet mniej bym kupił.Więc nie wiem czy iść prosić o zwrot pieniędzy, czy jednak mnie oszukują.
  • #13 14788007
    CNski
    Poziom 8  
    Tzn. ile mniej więcej? Jak coś to pójdę zażądać zwrotu pieniędzy. Zresztą podobno za 300zł, będę miał tą samą co miałem, tylko używaną.

Co do tego Memtesta, to wgram na pendrive, zostawię na noc, bo się podobno długo to ładuje i napiszę co wyszło rankiem.
  • #14 14788022
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    CNski napisał:
    Tamta mi się spaliła

CNski napisał:
    Karta poprzednia mi się spaliła

Nie dało Ci to do myślenia?

Kupiłeś bardzo wymagającą kartę graficzną, zatem osobiście zacząłbym od sprawdzenia, czy PC ma wystarczająco dużo mocy, by stabilnie działać.
    Zacznij od pomiarów napięć zasilacza:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił kartę graficzną z AMD Radeon HD 6800 na ATI Radeon HD 4800, co spowodowało problemy z niebieskimi ekranami (BSOD) oraz błędy przy uruchamianiu gier, takich jak Assassin's Creed IV i NFS The Run. Pojawiły się pytania dotyczące wyłączenia zapory, uruchamiania gier jako administrator oraz możliwości uszkodzenia pamięci przez serwisanta. Użytkownik został zasugerowany do przeprowadzenia testów pamięci za pomocą Memtest86 oraz sprawdzenia SMART dysku. Pojawiły się również wątpliwości co do wartości używanej karty graficznej, która została zakupiona za 300 zł, oraz porównania jej z AMD Radeon HD 6870. Użytkownik został również poinformowany o konieczności sprawdzenia zasilacza, aby upewnić się, że dostarcza wystarczającą moc.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA