logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego BIOS wydaje zmienne sygnały? MSI N1996.

Exelent25 25 Cze 2015 13:59 4686 18
REKLAMA
  • #1 14802070
    Exelent25
    Poziom 8  
    Witam.

Mam problem ze swoim PC od dłuższego czasu. Gdy go uruchamiam, bios wydaje dźwięki, wcześniej były one 4 lub 5 krótkich, gdy wyjąłem kartę graficzną przeczyściłem co nieco, zrobiły się 3 krótkie lub 1 dłuższy i 3 krótkie.
    Wcześniej po formacie chodził ładnie przez 1 dzień, nagle pojawił się blue screen i od tego się zaczęło.
    Gdy go włączam, czasami ekran startowy z informacją "Press Del to run bios setup" jest po 10 minut zanim coś się innego pojawi, gdy już się to zrobi, wyskakuje A:Drive Error Press F1 to continue.
    Wciskam F1, ładuje się Windows około 5 minut. Pozniej wszystko chodzi, stacja dysków strasznie, jakby co chwilę ociera o coś czy taki dźwięk wydaje jak włożę płytę.
    Nie raz tak chodzi i potrafi sam się zrestartować. On ma już parę latek, ale chyba jeszcze jego czas nie nadszedł. Właśnie robię format, nie wiem czy to coś da, ale spróbuje.
    Wrócę jeszcze co do pikania biosu.
    Gdy wszystko oczyściłem, nie chciał się w ogóle włączyć ekran Windowsa. Później włączałem i wyłączałem, aż nagle piknął raz i się ładował 10 minut Windows, później znowu pikał 3 razy, a pozniej 1 i 3 i tak różnie, jak mu się podoba.
    Ten problem występuje od roku czasu. Wcześniej go nie używałem, bo nie miałem sił by coś z nim robić.

Trudno mi opisać mą sytuację, dlatego wszystko jest napisane niechlujnie.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14802098
    stiv02
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Więc zacznijmy od początku zanim moderator Ci temat skasuje :D
    Podaj pełną specyfikacje swojego komputera to raz.
    Dwa jakie ostatecznie dźwięk wydaje bios przy włączaniu? Wypunktuj wszystko ładnie.
  • REKLAMA
  • #3 14802101
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    @Exelent25 witaj.

Exelent25 napisał:
    Trudno mi opisać mą sytuację, dlatego wszystko jest napisane niechlujnie.

Tak, to prawda, więc skoryguj to, co możliwe.
    Nie stawiaj spacji przed znakami przestankowymi.

Najważniejsze jednak jest to, że w ogóle nie napisałeś co to za PC.
    Uzupełnij konfigurację PC kierując się tym tematem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2996917.html
  • #4 14802118
    like_me
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Jaki masz BIOS? Sprawdz producenta, a pozniej kody błędów i porównaj.
  • #5 14802186
    Exelent25
    Poziom 8  
    Od pkt pierwszego.

Problem jest od ponad roku, nie widziałem co jest przyczyną tego działania pc więc odłożyłem go na bok bo nie był mi potrzebny w tamtym czasie. Ale zwykle było tak że pochodził 2 tygodnie i był potrzebny format, lecz może to wina tego samego systemu xp który i u kolegi zawodził . Włączyłem ten pc parę dni temu, wgl wszystko się włączało 30 minut .. Nie mogłem wejść w nic, w panel sterowania nie dało rady bo nagle cały pulpit znikał, została tapeta i nagle się pojawiał. Gdy włączyłem jedną z gier będących na tym pc, miała równomierne "ścinki". Wszystko wyłączyłem i na 2 dzień zrobiłem format.

Po formacie wszystko fajnie zajebiście, ale nie mogłem zainstalować sterowników do karty sieciowej , dodam , że instalowałem WinDT 09 By Dan Tom (http://torrenty.org/torcache/473726_3.html) Ten windows. I nie mogę tego zrobić nadal, na windowsie xp black edition one działają. To kolejne pytanie, czego może być to wina ? CZy service packa ? CZy może ten WInDT coś w sobie ma co to uniemożliwia ? Xp black Edition również ma sp3 i nic nie staje na przeszkodzie prócz że nie mogę wpisać swego 14 znakowego hasła bo wyskakuje komunikat "hasło sieciowe musi być 44 bitowe ... trololo.." Stąd kolejne pytanie dlaczego nie mogę wpisać normalnie hasła , kiedy na tym samym WinDT na lapku wpisuje normalnie i łączy WiFi .

Co do Tematu

Po formacie Wszystko ładnie działało, ale za każdym uruchomieniem były 4 lub 5 krótkich piknięć BIOSU typu "Pip-Pip- Pip- Pip" około 1.5 sekundy one trwały wszystkie,. Po czym uruchamiał się normalnie system. Nie mogłem zainstalować za nic sterów do karty sieciowej, dlatego przeinstalowałem na xp Black Edition. Wiec tam mi się to udało, piknięcia były dalej te same , ale wszystko chodziło normlanie . Poinstalowałem parę programów niezbędnych typu Winrar czy power iso lub Deep Burner . Wyłączyłem pc, później gdy go włączyłem zaczął się uruchamiać dłużej , wszystko było wolniejsze niż przedtem na WinDT. Byłęm się pytać w sklepie co to może znaczyć , te piknięcia,. Powiedzieli że może wina karty graficznej lub jej pamięci, bym ją dopiął lub przeczyścił sloty. To wróciłem do domu i powyciągałem wszystko co mogłem i co potrafiłem robić pewnie, poszedłem i przeczyściłem sprężonym powietrzem. Podłączyłem, nagle pc nie chciał się włączyć bo zostawał na ekranie startu pc U mnie jest to MSI i statek jak z gwiezdnych wojen :D. Ale przy tym powiem, że są to już 3 piknięcia. Lub jedno dłuższe i 3 krótkie . Ale się zdenerwowałem i zrobiłem format,. Właśnie skończyłem instalować ten WinDT 09 i instaluje sterowniki. Dalej są 3 piknięcia ale wszystko chodzi jak należy .

Problem opisałem podam sprzęt ale mówię z góry że nie znam się na jego rozpoznawaniiu.

Płyta główna: WIem tylko że MSI na Płycie głównej jest napisane "MSI n1996"
    Procesor: Intel Core 2 Duo 2.6 GHz
    Pamięc Ram: 2 gb Good Ram
    Karta graficzna: GeForce 8800 GT 512 mb
    Zasilacz: (O ile się nie mylę) To jest napisane: Qoltec 400 W
    Dysk Twardy: 300 GD HDD Samsung
    System: WinDT 09 By dan tom 32 Bit SP 3

Jesli jeszcze coś do poprawki to proszę pisać.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 14802225
    stiv02
    Poziom 16  
    Po pierwsze to konkretnie. Albo 4 albo 5 sygnałów bo to różnica.
    Co do samej sytuacji twojego pc. Punkt pierwszy to wyrzucenie pirata i kupno legalnego systemu gdyż tylko w ten sposób ustrzeżesz się przez zagrożeniami. I na pewno nie instaluj już xp ani nie kupuj bo ten system nie jest wspierany przez MS. Win7 niedługo też przestaje być supportowany. Polecam kupno jednak 7 lub 8.1, dzięki czemu będziesz mógł bezpłatnie aktualizować go do Win10 29 lipca.
    Punkt drugi, smart z hdd wraz z jego wykresem wydajności oraz skan frst. Załącz dwa logi, zobaczymy co tam siedzi ciekawego.
  • #9 14802241
    Exelent25
    Poziom 8  
    W tej chwili są to 4 sygnały, jeden krótki chwilka przerwy dosłownie ułamki sekundy i kolejne 3 krótkie. Co do systemu. Czy nie jesto to zbyt wymagający system na mój sprzet ? Windows 7 jest bardzo łanie zrobiony, ale czy nie przeciąży on mego PC ?
    Co do pkt 2.
    Mógłbyś mi wytłumaczyć jak to zrobić i mówić troszkę zrozumiałym językkiem dla kogoś zielonego ? :) BYłbym wdzięczny.
  • #11 14802258
    stiv02
    Poziom 16  
    System wstanie, bez zmartwień. Polecam również jak najszybciej wymienić zasilacz. Twój model znajduje się na czarnej liście. Co do smart dysku to wykonasz go programem cristaldisc info. Zmień tylko proszę wartości RAW na dziesiętne, ułatwi to diagnozę.
    Jeżeli chodzi o FRST to Tutaj znajdziesz instrukcję.
    Sygnał z biosu wskazuje na problem z pamięcią RAM. Wygoogluj sobie memtest, zmontuj na pendrive i wykonaj test (minimum godzinę!).
  • #13 14802349
    stiv02
    Poziom 16  
    Co już wiemy to że dysk idzie na zerowanie i remap, jednak nie jestem pewny czy nie lepiej od razu go na śmietnik nie wywalać- umrze i tak.
    W mojej opinii kłopotem jest właśnie ten dysk oraz zasilacz, jednak prosiłbym żeby ktoś inny również wypowiedział się w tym temacie.
  • #14 14802366
    Exelent25
    Poziom 8  
    Grafika? Błędna praca procesora ? RAM ? Czy Dysk ? Bo nie wiem co z tym zrobić ..
  • #15 14802374
    stiv02
    Poziom 16  
    Z dyskiem tak jak mówię- póki co zerowanie i remap. Znajdziesz w google jak to zrobić. Teraz zajmij się jeszcze sprawdzeniem RAM-u. Program memtest, instrukcje również w google znajdziesz.
  • #16 14802388
    Exelent25
    Poziom 8  
    Co mi da zerowanie i remap ? Możesz mi podać jakieś wskazówki, link który będzie właściwie to opisywał ? Co z grafiką ? Zasilaczem ?
  • #17 14802394
    stiv02
    Poziom 16  
    Zasilacz do kosza, grafika raczej sprawna. Instrukcja w sprawie dysku. Ten zabieg powinien usunąć błędy z dysku dzięki czemu pozbędziesz się nieprzyjemnych niespodzianek typu znikające tajemniczym sposobem dane.
  • #18 14802437
    Exelent25
    Poziom 8  
    A czy ten zabieg usunie niepokojące "piski"m BIOS'u ? Właśnie robię memtest , poźniej załącze ss z sfinalizowanego procesu.

EDIT:

Memtest

Interations: 3

AdrsMode: 64bit

Pass: 1

Errors: 0

Ram chyba okej prawda?
  • #19 14815319
    wloczykij78
    Poziom 15  
    Ocena: 104
    Według mnie albo nawala (i to konkretnie) zasilacz i "sieje" zniszczeniem po pozostałych komponentach, albo płyta główna dokonała żywota. Wyrzuciłem niedawno podobną, choć objawy były zupełnie inne. Kondensatory na płycie normalne, tzn płaskie, czy spuchnięte? Dziwne, że siada wszystko na raz - co sugerowałyby opisy błędów. Zacząłbym chyba od sprawdzenia dysku, ramu i karty graficznej na innym sprzęcie (wiem, że bywa mało realne), oraz sprawdzeniu zasilacza - choćby multimetrem, i porównaniu z wzorcowymi napięciami - szczególnie na 12V i 5V.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z komputerem, który wydaje zmienne sygnały BIOS przy uruchamianiu, co wskazuje na potencjalne problemy z pamięcią RAM lub zasilaczem. Po formacie systemu Windows XP, komputer działał poprawnie przez krótki czas, ale pojawiły się błędy, takie jak "A:Drive Error" oraz długie czasy ładowania. Użytkownik został poproszony o podanie specyfikacji sprzętu oraz o sprawdzenie kodów błędów BIOS. Wskazano na konieczność wykonania testów SMART dysku twardego oraz testu pamięci RAM za pomocą programu Memtest. Użytkownik zauważył, że zasilacz może być wadliwy, co może wpływać na inne komponenty. Wskazano również na możliwość wymiany zasilacza oraz na konieczność użycia legalnego systemu operacyjnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA