logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampa do paznokci - szukam nazwy pękniętego elementu

szaztag 26 Cze 2015 16:49 987 6
REKLAMA
  • #1 14805117
    szaztag
    Poziom 2  
    Witam wszystkich!
    Potrzebuje pomocy, szukam co to za element elektroniczny i gdzie go mogę kupić? Szukałem po oznaczeniach i nie mogę nic znaleźć. Płytka pochodzi z lampy do paznokci mojej dziewczyny ;-) Podjąłem się naprawy, rezystory już wymieniłem bo tak jak widać popaliły się i jeszcze szukam tego czegoś na 3 nóżkach bo pęknięte jest i chyba przez to dalej lampa nie działa. W lampie są 3 świetlówki 9wat. Z góry dziękuje za pomoc ;-)
    Załączniki:
    • Lampa do paznokci - szukam nazwy pękniętego elementu DSC_0898.JPG (4.65 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampa do paznokci - szukam nazwy pękniętego elementu DSC_0900.JPG (4.01 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14805155
    xdaro83x
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Życzę powodzenia w naprawie tej lampy:), natomiast ten pekniety element to tranzystor wysokonapieciowy EB203D, ciężko będzie takie coś dostać bo to pewnie jakiś chiński wynalazek. Zamienniki raczej nie wchodzą w grę, gdyż dobrze jest jak te tranzystory są jednakowe i mają zbliżone parametry, chodzi głownie o czasy przełączania, chociaż można próbować coś wsadzić w zamian, w najgorszym przypadku znowu wystrzeli:)
  • REKLAMA
  • #3 14805154
    plumbum22
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Jeśli chodzi o to co jest na drugim zdj na pierwszym planie to są to tranzystory i takich raczej nie kupisz ale mozesz dobrac podobne poszukaj datasheeta tych tranzystorów.
  • REKLAMA
  • #4 14805160
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 14805421
    Alemucha
    Poziom 28  
    Ocena: 216
    Zmienić tranzystor nie problem. W starszych lampkach chodziły http://www.aphelektra.com/p/pl/bux86c/bux86c+tranzystor+si-n+800v-0-5a++to92.html a nawet http://www.aphelektra.com/p/pl/mje13003/mje13003+tranzystor+si-n+400v-+1-5a-+40w-+to126.html ale najprościej gdy nie znajdziesz usterki zapuścić to na sprawnej elektronice z dowolnych świetlówek kompaktowych. Można z nich pobrać również zdatne organy do przeszczepu. Uwielbiam takie operacje nieboszczyków!
  • #7 14836374
    szaztag
    Poziom 2  
    Wielkie dzięki za pomoc! W poniedziałek zacznę grzebać ;-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w identyfikacji uszkodzonego elementu elektronicznego w lampie do paznokci, który ma trzy nóżki i jest pęknięty. W odpowiedziach zasugerowano, że może to być tranzystor EB203D, który można kupić w sklepie elektronicznym. Wskazano również na możliwość uszkodzenia innych komponentów, co może prowadzić do ponownego spalania wymienionych elementów. Użytkownik otrzymał link do datasheetu oraz propozycje zamienników tranzystorów, takich jak BUX86C i MJE13003, a także sugestię, aby wykorzystać sprawne elementy z innych świetlówek kompaktowych.
REKLAMA