logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat układu aktywnego do gitary basowej - poszukiwanie

kolu$ 29 Maj 2005 16:04 2594 5
REKLAMA
  • #1 1533782
    kolu$
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    szukam schematu jakiegoś układu aktywnego do gitary basowej

Przeniosłem z: Schematu/instrukcji... [h]
  • REKLAMA
  • #2 1535025
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Proponuję żebyś podłączył multimetr pod samą gitarę basowa i sprawdził ile daje napięcia. Czego oczekujesz po takim wzmacniaczu?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1535118
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Ciekawe co też taki multimetr pokaże ? I czy się to da odczytać !
  • REKLAMA
  • #4 1535358
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Paweł Es. napisał:
    Ciekawe co też taki multimetr pokaże ? I czy się to da odczytać !

Witam! A czego oczekują po takim wzmacniaczu, że będzie coś lepiej, że czułość podskoczy?, No, bo i podskoczy, ale z tym i wszelkie szumy, sprzężenia, przesterowanie stopni, spadek jakości, przesterowanie końcówki, czy właśnie o to Mu chodzi? Ja na jego miejscu, to bym zrobił wręcz odwrotnie, zmniejszyłbym czułość wejściową wzmacniacza, a wzmocnienie końcówki bym podniósł przez zasilanie, to znaczy podstawiłbym takie zasilanie jak np. do, 300W, ale wysterował bym to przez zmniejszenie czułości, do takich potrzeb, jakie są potrzebne np. do stu wat, praktycznie w tedy mam szumy na poziomie nie słyszalności, gitara nawet przy samym głośniku nie powinna się wzbudzić, końcówka pracowałaby na małym obciążeniu, co dawałoby, że powinna być bez awaryjna, teoretycznie nie do zdarcia, parametry powinny być lepsze, jak przy wyżyłowanym. Jak myślisz, co jest lepsze? A co do miernika, to na pewno pokaże, łaski nie robi.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1536208
    kolu$
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Po przedwzmacniaczu oczekuje żeby zwiększyć troche sygnał z gitary i zmieni trochę brzmienie ponieważ mam na razie tanie i kiepskie przystawki dające słaby sygnał. Jak mam podłączyć multimetr? Podłączam na zakresie 200mv do drugiego końca kabla podłączonego do gitary i pokazuje 0, więc cos chyba źle robie
  • #6 1631879
    swistak69
    Poziom 11  
    NIe jestem elektronikiem (no może trochę) ale basistą. Układ aktywny w basówce, jak i w solowej pozwala na regulację barwy tonu w każdym miejscu na estradzie. Pasywny układ tylko obcina i to niezbyt efektywnie dane pasmo, w aktywnym można obciąć o kilka decybeli więcej, ale można także dołożyć. Jeżeli ktoś gra kawałek w którym na początku sobie jedzie bluesa, a w krótkiej chwili przechodzi na funky (klang,slap czy jak kto nazwie) to aktywny układ jest nieodzowny. Ale jest oczywiście ale, przetworniki muszą być naprwdę dobre, najlepiej humbuckery, bo zwykły badziew przy podbiciu wysokich od razu sie sprzęży z odsłuchami no i pograliśmy. Można też kupić specjalne pasywne przetworniki przystosowane do układów aktywnych (maja podobną czułość na wibrację struny,ale niższą moc), ale raczej cenowo lepiej wychodzą humbuki, a jest 100% pewności że jak podejdziesz nawet przed fronty, to się nic nie wzbudzi.
    Co budowy we własnym zakresie, to niestety ale będzie to dość duże i nie wiem czy tak spokojnie wejdzie w otwór w korpisie. Oryginały są robione na smd pod potencjometrem, a i tak jest mało miejsca. Gdzieś miałem schemat układu aktywnej regulacji barwy, ale musiałbym poszukać. Jeżeli jesteś nadal zainteresowany tym układem i masz jakieś min 600zł na pickupy, to napisz a coś wygrzebię.

Dodano po 33 [minuty]:

w sumie jest tańsze i lepsze rozwiązanie, ale trochę "stacjonarne" , jest to zwykły fuzz equalizer, który kosztuje parę złotych. Ustawiasz sobie na nim parametry do np. klangu i włączasz z buta jak klangujesz. Regulacja tonów jest potrzebna tylko i wyłącznie w tym wypadku, wszystko inne robisz przełączając przetworniki : wyższe tony selektywne - przy mostku, niskie i długi sustain - przy gryfie. Osobiście nigdy nie mieszam w regulacji tonów, tylko przy klangowaniu (utwór z przewagą klangu) przełączam przetwornik na mostkowy (piezo) i przymostkowy i włączam z buta układ presence (mam we wzmaku taki układ włączany z buta - inaczej nazywany jest układem zrozumiałości mowy i był stosowany w starszym sprzęcie nagłaśniającym). Dźwięk jest bardzo selektywny, słychać wyraźnie uderzenia strun o progi, ale za razem dźwięk palców przesuawnych po strunie. Bez przetwornika piezzo gra w sumie tak samo, może trochę mniej "piszczy".
REKLAMA