logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ aktywny do git. basowej- prosze o pomoc przy projekcie

bucowski 12 Gru 2005 21:52 2756 4
REKLAMA
  • #1 2078190
    bucowski
    Poziom 21  
    Ocena: 11
    Witam. Jestem młodym człowiekiem i nie mam duzego doświadczenia w projektowaniu. Chcem zrobić układ aktywny do gitary basowej. Znalazłem schemat na necie - jakiś niemiec go zrobił, ale śmiem wątpic, ze nie jest optymalnie zaprojektowany. Wziełem się za przeróbki. Nie jestem pewien czy wszystko jest dobrze.

Mój schemat wygląda tak:
    Układ aktywny do git. basowej- prosze o pomoc przy projekcie
    Układ ma być zamontowany w gitarze, zasilany z baterii 9V. Są tu dwa wejscia na przetworniki elektroakustyczne z gitary (o rezystancji wewętrznej ok 470ohm). Przed wejsciem na płytkę sygnał jest regulowany za pomocą dwoch potencjometrow 100k log. Potem, za stopniem wejsciowym jest wyjście na potencjometr od tonów i stopien wyjsciowy.

Mam kilka wątpliwości:
    1. Nie bardzo rozumiem po co jest R9.. :| Jest on jakoś związany z "mini-korektorem", czy pracuje w układzie tranzystora T3 ?? Moge go usunąć ?? a jeśli miedzy wyjsciem send out i return in jest zwora (brak ingerencji w brzmienie) to czy jest on potrzebny ??

2. Wiadomo, ze C7 filtrujący zasilanie tak naprawde bedzie na płytce przy tranzystorach. Ale nie o to chodzi - nie jest za duży ?? Wydaje mi sie, że coprawda bedzie znacznie obciążał baterię, ale tylko przy włączeniu zasilania, dopóki się nie naładuje. W kazdym bądź razie nie jestem pewien co do jego wartości. Zależy mi jednak na jak najmniejszych zakłuceniach. Przewód z zasilaniem zrobie ekranowany.

3. A jeśli bede potrzebował tylko jedno wejscie i nie bedzie sekcji tranzystora T2, to czy R3 bedzie potrzebny ?? Wydaje mi sie, ze R3 i R6 pracują jako "mikser", no ale moge się mylić.

4. Jeśli potrzebowałbym zwiększyć wzmocnienie, to czy pomoże zmniejszenie R10 do np. 3.3k - 4.7k ??

5. Bardzo mi zależy, aby szumy były jak najmniejsze.
    Wiem, ze kwestia prewencji szumowej w elektronice tak naprawde jest bardzo poważym i pozornie łatwym tematem. Co powinienem zmienic w schemacie, aby zapewnic jaknajmniejsze szumy ??

Z góry ogromne dzięki za pomoc !!
    Pozdrawiam
    bucowski :)
  • REKLAMA
  • #2 2079591
    bucowski
    Poziom 21  
    Tak, tak - ekranowane zasilanie - może to nie brzmi zbyt logicznie, ale zależy mi na minimalizacji zakłuceń. Jeśli tranzystory "wycinają" sygnał w napięciu stalym 9V, to wszystko jest dobrze, a jeśli w zasilaniu jest skladowa zmienna o amplitudzie nawet kilku mikrowoltow to to wszystko przejdzie przez tranzystory na wyjście.

Zmontowałem juz układ, coprawda działa, ale sygnał wyjściowy jest niższy niż wcześniej - czyli układ zamiast wzmacniac sygnał - tłumi go :lol:

Zaraz obniże R2 i R5 do 1,2kΩ - zobaczymy, czy zwiekszy to wzmocnianie. Program do symulacji - Spice - mówi, ze to może pomóc.

pzdr
  • REKLAMA
  • #3 2082379
    bucowski
    Poziom 21  
    Aha - uklad regulacji barwy zrobilem po swojemu, daje w miare duze mozliwości regulacji barwy, a ptzy tym wystarczy jeden potencjometr. W tym schemacie jest blad - R7 powinien miec wartosc 22k. Bedzie wtedy małe 3-6dB wyciecia w pasmie 300-600 Hz :D - gitara basowa brzmi wtedy bardziej dynamicznie i nie dudni jak karton - hehe - przyjemna kosmetyka barwy:D

Dalej nie znalazłem rozwiązania :|
    Układ wcale nie wzmacnia, tylko jeszcze osłabia sygnał.
    (układ przy zasilaniu +9V pobiera z baterii 3mA prądu)

Prosze o pomoc :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2090192
    szyjaw
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    kiedyś kombinowałem z tym układem, działał lepiej jak zamiast BF245 wmontowałem 2SK30A. W załączniku masz projekt zrobiony na podstawie artykułu Krzysztofa Jarkowskiego w "Gitara i Bas". Załączyłem płytkę i schemat. Płytke robiłem w DXP2004 a kombinowałem z wartościami elementów w Circuit Maker'ze, jeżeli to się przyda to daj info.
    Dodam jeszcze, że ten układzik zamiast 2N5457 ma 2SK30A ( tak było w orginale) - koniecznie zwróć uwagę na nóżki. Po zwarciu styków układ troszkę podbija środek.

Pozdrawiam
    MiliMetR
    Załączniki:
    • preampgib.pdf (99.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #5 2095133
    tajemny
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam, tak się składa, że tydzień temu tez zamierzałem wpakować ten aktywny układzik do mojego basu, zrobiłem go i objeawy były identyczne jak u Ciebie- układ zamiast wzmacniać, osłabiał sygnał. Troszke sie zdenerwowałem bo siedziałem nad tym układem i gitarą dwa dni na darmo;/.
    Do regulacji głośności sygnału z przystawek polecam potencjometry o większej wartości- najlepiej 500k- potki takie mniej obciążą przystawki i nie bedzie występywało zjawisko przytłumienia wysokich tonów z przystawek.
    A tak swoją drogą to muszę powiedzieć że te 3ma prądu pobieranego z 9v bateryjki przez ten układ to troche dużo (zresztą mój tez tyle pobierał)
REKLAMA