logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż napędu przedniego w Ursusie C-330 - gdzie podpiąć reduktor i jaka oś?

Dann96 28 Cze 2015 11:50 63183 14
REKLAMA
  • #1 14808692
    Dann96
    Poziom 7  
    Ocena: 19
    Mam w planach zamontowania przedniego napędu do Ursusa C-330 tylko gdzie trzeba podpiąć reduktor i trzy trzeba coś przerabiać albo wycinać i jaka przednia oś była by dobra
  • REKLAMA
  • #2 14808794
    elele
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Szanowny Kolego.

Przy takim stanie Twojej wiedzy proponuję sobie odpuścić. Przecież były produkowane do tego modelu ciągnika oryginalne zestawy do napędu przedniej osi, wystarczy tylko popytać w bywszych Agromach gdyż robiąc to samodzielnie od podstaw możesz tylko zepsuć całkiem fajny traktor. Nie wyobrażasz sobie ile parametrów w takiej przeróbce należy dopasować, łącznie z rozmiarem montowanych na tych kołach opon.
  • #3 14809429
    jasiek1122
    Poziom 21  
    Ocena: 365
    Co wy głupoty piszecie, kto z was widział oryginalny przedni napęd do c-330. Widziałem na forum Agrofoto, taką modyfikację. dużo roboty z tą przystawką. Musisz wycinać otwór w tylnym moście tu gdzie masz napęd od pompy hydraulicznej.
    Coś jeszcze obiło mi się o uszy, że c-335 wersje z ulepszonym podnośnikiem, miały taki otwór fabryczny tak jak w c-360. Dużo roboty z dobraniem przełożeń będziesz miał. :D
    Ciekawe informacje http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76020-c-330-m-4x4-%C5%82adowacz/page-2
  • #4 14809467
    Piotr032
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Do skrzyni powinien być podłączony wał. Dużo przerabiania.
  • REKLAMA
  • #5 14810276
    elele
    Poziom 17  
    Koledzy mało widzieliście. Była opracowana i nawet produkowana w niewielkiej ilości przystawka wraz z przednią osią do przedniego napędu która brała napęd z wałka przekaźnika mocy więc troszkę szacunku dla starszych. Prawdopodobnie na Podhalu takie przystawki są nadal w użyciu gdyż ich głównym przeznaczeniem miały być właśnie tereny górzyste i podgórskie.
  • #6 14812671
    janekwzk
    Poziom 13  
    Ocena: 77
    Witam.Przede wszystkim wytnij w użebrowanym wytrzymałościowo odlewie skrzyni albo mostu otwór jak piszą poprzednicy,i co narobisz?,jeśli jasiek1122,albo elele to zrobią to im powierz robotę,ale 30-ki już nie będziesz miał,4X4w 30-ce?, a gdzie moc silnika?Jak to robili,to chyba z książki Adama Słodowego,niech nie podważają wypowiedzi wcześniejszych.(Jak za tą podpowiedź dostanę ostrzeżenie od MODERATORA tego forum,to przyjmę),ale takie pomysły to chyba nikomu się nie śniły i nie przydadzą.Na podhalu to nie mają 30-tek,tylko inne sprzęty(riksze),a to już inna konstrukcja.
  • #7 14812723
    jasiek1122
    Poziom 21  
    Ale nie ma tu co dyskutować, na temat czy się przyda czy nie przyda. Pewnie ,że się przyda, teraz wszystkie ciągniki typu Kubota mają napęd na przód, a moc pewnie taka sama ,albo i mniejsza. Jeżeli nie użytkowałeś 30 bez i z napędem to co się chłopie wypowiadasz, jak nie masz pojęcia.
    Moc jest wystarczająca, co do kolegi elele, ja nie podważam twoich kompetencji. Przykładowo

Montaż napędu przedniego w Ursusie C-330 - gdzie podpiąć reduktor i jaka oś?
    Widziałem takie przystawki zakładane na wałek WOM, i jasne działało to bez zarzutu ale problem wtedy powstał, że masz napęd ,ale nie masz wałka WOM no i nie jest to za dobre rozwiązanie. :D
  • REKLAMA
  • #9 14820984
    hazet
    Poziom 26  
    Ocena: 509
    C-330 i napęd 4X4 to pikuś Montaż napędu przedniego w Ursusie C-330 - gdzie podpiąć reduktor i jaka oś? W sieci ogłaszają się producenci
    takich przystawek.Ale jak zobaczyłem zamontowany silnik 3p do c330 to mi szczęka opadła :crazyeyes: Montaż napędu przedniego w Ursusie C-330 - gdzie podpiąć reduktor i jaka oś?
    Albo dodana turbosprężarka Montaż napędu przedniego w Ursusie C-330 - gdzie podpiąć reduktor i jaka oś?
  • #10 14820999
    jasiek1122
    Poziom 21  
    3p w c-330 też nie jest zbytnio dużym problemem, masz gotową przystawkę spajającą skrzynię z mostem (obudową sprzędła). I praktycznie to wszystko. :D :arrow:
  • #11 14822924
    lakomicki9
    Poziom 15  
    Ocena: 210
    Tak naprawdę do mija się to z celem gdyż sprzedając omawianą 30 dokładając 3-4 tysiące możemy kupić renówke z przednim napędem, większą mocą a o komforcie i rewersie nie wspomnę
  • #12 14823162
    elele
    Poziom 17  
    Wszystko fajnie a co z żywotnością ? Popracuje 20 lat jak trzydziestka ? Wątpię. A koszt eksploatacji ? 30-tka " chodziła " na wszystkim, w swoim czasie mieszałem nawet do ON olej rzepakowy i szła, a francuzik niestety jest na takie numery za delikatny.
  • REKLAMA
  • #13 14823301
    lakomicki9
    Poziom 15  
    Ocena: 210
    wybacz ale naprawiam maszyny rolnicze wiec trochę wiem o żywotności odpowiednio eksploatowany MWM 3krotnie przeżyje 30 ok spali wiecej ale nie porównujmy komfortu i czasu pracy
  • #14 14839414
    Marcin EU07
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Witam, ten c 328 z przystawką na wałku wom to nasz, jest to całkiem ok rozwiązanie. Używamy to głównie w lesie gdy trzeba gdzieś cofnąć to włączasz przedni napęd, bo do przodu to i tak niewiele daje. tak więc mi to nie przeskadza że nie ma woma gdy przód jest włączony.
  • #15 14999441
    andrzej23231
    Poziom 2  
    Ocena: 21
    A jaki jest koszt calkowity dorobienia takiego napedu?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat montażu przedniego napędu w ciągniku Ursus C-330. Użytkownicy wskazują, że istnieją oryginalne zestawy do tego modelu, które można nabyć, co jest bardziej sensowne niż samodzielne przeróbki. Wskazano na konieczność wycinania otworów w tylnej osi oraz podłączenia wału do skrzyni biegów, co wiąże się z dużą ilością pracy i ryzykiem uszkodzenia ciągnika. Niektórzy uczestnicy podkreślają, że istnieją przystawki, które mogą być używane w terenie górzystym, a także porównują żywotność i koszty eksploatacji Ursusa z innymi modelami, takimi jak francuskie ciągniki. Wspomniano również o modyfikacjach, takich jak montaż silnika 3P oraz turbosprężarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA