Cytat: Serwo jest mocy 200W Napisałem na początku postu o wydajności 10-20A, wartość ta nie jest stała tylko w impulsie dał rade przenieść bez spalenia tranzystorów.
Tylko że ja nie wiem co ty nazywasz serwem, dla automatyków serwo to serwo, ja elektronik rozróżniam rózne rodzaje silników i układów sterujących serwami.
I tak sie zastanawiam jeśli to współczesne serwo to silnik jest BLDC albo PMSM i nie potrzeba regulowanego zasilacza bo regulację załatwi sterownik, a jeśli to silnik DC i wywaliłeś elektronike sterującą to nie wymaga on stabilizacji napiecia i regulator moze być prostszy.
Cytat:
Zasilacz musi wytrzymywać stałe obciążenie bez uszkodzenia 80V 5A. Zmontowałem ten układ z AVT i jak na razie zmieniłem tranzystor wyj na 2szt 2sa1186 (mam nastanie parę sztuk firmy PMC! nieznanej mi więc jak znalazł do testów). Do zasilania TL użyłem stabilizator 12V i jak na razie tyle poczyniłem w tym projekcie - na razie nie mam zbyt dużo wolnego czasu by w tym pogrzebać
Szybko ci to poszło (:
Ale ten układ będzie wymagał więcej przeróbek, te tranzystory wymagały by prądu bazy ok 1A, puszczenie ok 100W na straty w samym tylko obwodzie sterowania to nie jest dobry pomysł, trzeba im dołozyć trzeciego na darlingtona, taki klucz nie będzie miał małego napiecia nasycenia i będzie wymagał sporego radiatora.
TL494 nie wytrzyma tak dużego napiecia na kolektorach, trzeba będzie mu dodać stopień NPN jako kaskodę, reszta to banał, wymiana kondensatorów elektrolitycznych diody i dławików.