logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wpływ sondy lambda na silnik Suzuki Swift 1.3 8V '92 z jednopunktowym wtryskiem

mkos1 30 Maj 2005 08:16 4439 13
REKLAMA
  • #1 1535191
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Witam !
    Mam takie może trochę lamerskie pytanie ale ....
    Silnik z jednopunktowym wtryskiem benzyny (bez LPG), autko Suzuki Swift 1.3 8V '92r
    Jaki wpływ na pracę silnika ma działajaca (lub nie) sonda lambda ?
    Dawkowanie paliwa i tak jest ciągłe i regulowane jedynie poprzez wielkość podciśnienia w kolektorze dolotowym (pomijam hamowanie silnikiem).
    Więc przy ciągłym podawaniu paliwa to ...sonda czym ew. reguluje ?
    Czyżby tylko miała wpływac na zmianę punktu zapłonu ?

Pozdrawiam !
    Marek
  • REKLAMA
  • #2 1535316
    AAnnddrrzzeejj
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Witam.
    Jeżeli masz silnik z wtryskiem,to masz i komputer.Komputer steruje dawką(ilością wtryśniętego paliwa.Komputer ustala skład mieszanki na podstawie zebranych danych o temperaturze silnika,powietrza,aktualnego
    składu mieszanki na wydechu.W niektórych przypadkach jest jeszcze sygnał ze skrzyni biegów na którym biegu porusza się w danej chwili
    pojazd.Momentem zapłonu steruje podciśnienie.
    To tak w skrócie.Pozdrawiam.Andrzej.
  • #3 1535350
    mkos1
    Poziom 30  
    Po częsci masz rację ale ... wydaje mi sie, że wtryskiwacz dawkuje ciągle paliwo a nie impulsowo.
    ECU autka owszem zbiera sygnały o prędkości obrotowej, temperaturze powietrza i płynu chłodzącego, TPS ale .... nie widze tutaj jakos możliwości zbytniej ingerencji w pracę układu zasilania.
    Jedynie na biegu jałowym jest sterowany popularnie zwany "silnik krokowy". Stabilizuje on nam wolne obroty zarówno w czasie nagrzewania jak i już goracego silnika. W tym momencie widzę jakotaką potrzebę korzystania z sondy ale podczas pracy z obciążeniem juz raczej czyba ona nie wpływa na pracę.
    Co ciekawsze ECU moze wyświetlić kod błędu, ze lambda jest uszkodzona ale ... nawet jej odpięcie nie zaświeciło mi kontrolki CHECK'a (sprawdzone także w innym "świstaku").
    Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #4 1535475
    andi34
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Witam raczej sonda lambda to działa dopiero po zgaszeniu silnika, przecież ona niema wpływu na pracę silnika, ani na spalanie paliwa. Porzebna jest do pacy katalizatorowi. Przynajmniej tak wygląda w polonezie, czy podłącze czynie to silnik jednakowo pracuje i jednakowo spala paliwo. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1535548
    arek13
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Sonda lambda ma wpływ na dawkowanie paliwa. Dokonuje ona pomiaru składu spalin i gdy jest ona nieodpowiednia reguluje skład mieszanki paliwowej. Na oko może wydawać się że nic nie dzieje ale całkiem inaczej jest przy naprawdę obciążonym silniku. Prawidłowy skład mieszanki to napięcie generowane na sondzie coś ok. 0.5V (ale sprawdźcie bo mogła mi się wartść pomylić z czymś innym). A tak na marginesie to przez jakiś czas jeździłem Polonezem z uszkodzoną sonda lambda i doszło do tego, że musiałem wymienić katalizator na nowy (ok.600zł).
  • #6 1535563
    mkos1
    Poziom 30  
    andi34 napisał:
    Witam raczej sonda lambda to działa dopiero po zgaszeniu silnika, przecież ona niema wpływu na pracę silnika, ani na spalanie paliwa. Porzebna jest do pacy katalizatorowi. Przynajmniej tak wygląda w polonezie, czy podłącze czynie to silnik jednakowo pracuje i jednakowo spala paliwo. Pozdrawiam

Sory - bez przesady !
    Co sonda może zrobić jak silnik masz unieruchomiony ?
    :lol:
    :arrow: arek13 - przy wtrysku wielopunktowym to i owszem ECU na jej podstawie może skorygowac mieszankę ale przy jednopunkcie :?:
  • #7 1535878
    kamihen
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Sorry Mkos1 jesteś w błędzie.
  • #8 1535935
    mkos1
    Poziom 30  
    kamihen napisał:

Czy możesz powiedzieć dlaczego ?
  • Pomocny post
    #9 1536049
    autoel
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Witam.
    Napisałeś
    Cytat:
    Dawkowanie paliwa i tak jest ciągłe i regulowane jedynie poprzez wielkość podciśnienia w kolektorze dolotowym

i to by się zgadzało ale w przypadku gażnika (może być też z sondą, a zwłaszcza w starszawych suzuki), natomiast przy wtrysku nie ma innej możliwości jak tylko sterowanie ilością paliwa poprzez długość impulsu elektrycznego (pomijając oczywiście wtryski mechaniczne), na który nie ma bezpośredniego wpływu podciśnienie w kolektorze (ma wpływ ale pośredni po przetworzeniu na wielkości elektr. i obróbce przez ECU), a o ilości paliwa podawanego przez wtryskiwacz decyduje ECU na podstawie informacji z sondy, pomijając oczywiście sytuację kiedy sonda "leży" a komp chodzi na wartości zadanej jako awaryjna.
  • #10 1537340
    kamihen
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    mkos1 napisał:
    kamihen napisał:

Czy możesz powiedzieć dlaczego ?

Zgodzę się z wypowiedzią Autoel wyjaśnił sprawę.
  • #11 1537844
    mkos1
    Poziom 30  
    Witam !
    Tekst odnośnie tego ciągłego dawkowania paliwa bez jakiejkolwiek modulacji we wtrysku jednopunktowym gdzieś kiedyś znalazłem na jakimś Forum.
    Była tam tez dyskusja na ten temat poświęcona i osoby sie właśnie tak wypowiedziały a skoro nikt nie zgłaszał "sprzeciwów" więc uznałem to za prawdziwe stwierdzenie.
    Jedynym chyba wyjściem bedzie mi obejzeć na oscyloskopie kształt napiecia zasilającego wtrysk - wówczas ew. wrócimy do tematu.

Pozdrawiam Wszystkich i dziękuje za wypowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 1538249
    reja19
    Poziom 11  
    Witam.
    Sonda lambda jest jednym z najwarzniejszych elementów tworzenia dawki paliwa i na rozgrzanym silniku ona decyduje czasem wtrysku.
    Więc jeżeli nieprawidłowo działa to auto albo dużo pali albo niema mocy.
  • Pomocny post
    #13 1538316
    magir
    Poziom 29  
    Ocena: 379
    Sonda lambda nie analizuje spalin tylko jest miernikiem zawartości tlenu w spalinach (wykorzystywana do tego jest powłoka dwutlenku cyrkonu bardzo czuła na tzw zatrucie przez składnik benzyny ołowiowej ) a sygnałem tego jest wartość napięcia w przedziale 0.2 do 0.8 V .
    Na tej podstawie komputer sterujący dobiera optymalnie do obciążenia silnika czas otwarcia zaworu wtryskiwacza i dzieje się to zasadniczo tak samo w jednopunkcie jak i w wielopunkcie. Jeżeli sygnał z sondy jest nieprawidłowy to komputer ten sygnał odrzuca i przechodzi na nazwijmy stan pracy awaryjnej a objawia się to zazwyczaj zwiększonym zużyciem paliwa i zmniejszeniem mocy silnika. Przerabiałem takie uszkodzenie osobiście objawiało się to szarpaniem silnika i no i duuuużym popycie na paliwo.
    Poczaątkowo chciano mi wymienić komputer ( jak zwykle ) dopiero w którymś z kolei warsztacie prawidłowo zdjagnozowano usterkę i samochód zupełnie inaczej przyspieszał no jeszcze zaczoł być ekonomiczny.
    Pozdro MAGIR
  • #14 1977396
    mkos1
    Poziom 30  
    Wszystko mamy juz wyjaśnione.

Pozdrawiam Wszystkich i dziękuję za odpowiedzi.

Temat uważam za zamkniety.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wpływu sondy lambda na pracę silnika Suzuki Swift 1.3 8V z 1992 roku wyposażonego w jednopunktowy wtrysk paliwa. Uczestnicy wyjaśniają, że mimo ciągłego dawkowania paliwa w jednopunktowym wtrysku, sonda lambda odgrywa istotną rolę w regulacji składu mieszanki paliwowo-powietrznej poprzez pomiar zawartości tlenu w spalinach. Sygnał sondy lambda (napięcie w zakresie około 0,2–0,8 V) jest wykorzystywany przez komputer sterujący (ECU) do korekty czasu otwarcia wtryskiwacza, co wpływa na optymalizację spalania i osiągi silnika. W przypadku uszkodzenia sondy lambda komputer przechodzi w tryb awaryjny, co skutkuje zwiększonym zużyciem paliwa, spadkiem mocy i możliwym uszkodzeniem katalizatora. Dyskusja podkreśla, że sonda lambda ma znaczenie zarówno w układach wielopunktowego, jak i jednopunktowego wtrysku, a jej prawidłowe działanie jest kluczowe dla efektywnej pracy silnika i ochrony układu wydechowego. Wątpliwości dotyczące ciągłości dawkowania paliwa w jednopunktowym wtrysku zostały rozwiane, wskazując na modulację impulsową sterowaną przez ECU na podstawie sygnału sondy lambda. Ostatecznie temat uznano za wyjaśniony po potwierdzeniu roli sondy lambda w regulacji mieszanki i pracy silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA