Witam,
Leży u mnie na stole APC Smart-UPS 3000VA RM 2U S/N JS0513017857. Po drugiej wymianie akumulatorów zaczął wywalać bezpieczniki, a dokładniej po uruchomieniu w chwili załączania testu przetwornicy. Jak zdążyłem się zorientować uszkodzenie typowe spowodowane opóźnieniem w działaniu przekaźników. Zatem wymieniłem przekaźniki zaznaczone na zdjęciu czerwonymi kółkami. Nie wymieniłem stycznika zaznaczonego na zielono. Jest sprawny ale nie mam pewności czy nie dorobił się zwłoki w działaniu lub czy ma przypalone styki. Mimo wszystko UPS wielokrotnie był załączany przed wymianą czterech przekaźników i za każdym razem powodował zwarcie co mogło zniszczyć styki tego stycznika. Nie wymieniałem go ze względu na spory koszt i problemy z dostępnością.
Po włączeniu UPS-a w chwili załączenia testu przetwornicy tym razem mrugają wszystkie diody LED z prawej strony panelu jak na załączonym filmie
i na wszelki wypadek na zdjęciu (przepraszam za słabą jakość, ale wiadomo o co chodzi).
Jeśli chodzi o akumulatory, to:
- napięcie na baterii bez obciążenia: 54.8V
- w stanie podładowywania (UPS wyłączony): 55.1V
- w stanie "mrugania" jak na filmie: 54.3V
- typ akumulatorów: CSB HR1221W F2 12V 21W/cell 5.3Ah (8 sztuk)
Oczywiście w stanie "mrugania" napięcie nie jest podawane na wyjście i stan ten trwa bez końca.
Niestety nie udało mi się dokopać do dokumentacji serwisowej, która by wyjaśniała przyczynę tej dziwnej sygnalizacji. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki Kolegów, którzy mają doświadczenie w naprawie takich "potworów"