logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować nowy EEprom 24C02 w TV-LIFETEC LT3795VT?

jugasa123 22 Mar 2003 18:48 2522 17
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 144341
    Michał2
    Poziom 26  
    Ocena: 7
    Czy to jest chassis 11AK20 ? Jaki masz procesor ?
  • REKLAMA
  • #4 145617
    Michał2
    Poziom 26  
    CTV322 to zwykły PCA... i on nie ma trybu serwisowego . Wszystkie wstępne nastawy , do nowej pamięci , wpisuje sobie sam , automatycznie . Nie spotkałem jeszcze wersji chassis , która wymagała przy PCA84... wsadu do eeproma.
    Może inni coś wiedzą na ten temat.
  • #5 145766
    ando
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Potwierdzam. Musi ruszyć na czystej pamięci.

Pzdrawiam.
  • #6 145810
    eugene
    Poziom 26  
    Ocena: 23
    Wystarczy wlaczyc , wykonac nastawy i OK. Napisz cos wiecej o objawach i ew. problemach
  • REKLAMA
  • #7 145844
    jugasa123
    Poziom 32  
    Ocena: 80
    hallo!!!
    jak juz podalem EEprom=sda i scl ma
    polaczenie z tymi procesorami
    po zalaczeniu telewizora ma problemy
    (obraz jest najpierw mleczny)z szukaniem kanalow
    musze pare razy zal. i wyl. zanim wejdzie
    w aut. szukanie
    jak juz znajdzie jakis program
    nie moge go zaprogramowac
    ;;z tego co wiem" trzeba opowiednimi
    kombinacjami(np.taste + program i jeszcze cos innego nacisnac ) zeby EEprom przejal ten program do pamieci
    nie mam do niego pilota
  • REKLAMA
  • #8 147274
    Michał2
    Poziom 26  
    Mieszasz przy eepromie , a obsługa się kłania ...
    Naciśnij na klawiaturze przycisk , po którym pojawi się czerwony napis STORE
    Wpisz szybko numer programu na którym chcesz to mieć.
    Naciśnij drugi raz ten sam przycisk - napis zmieni się na zielony i wszystko gra.
    Gorsza sprawa z resztą. Nic nie piszesz o napięciach zasilania .
    Zacznij od wymiany elektrolitów w zasilaczu. Ustal to chassis.
  • #9 147883
    eugene
    Poziom 26  
    Ocena: 23
    Co znaczy "musze pare razy zal. i wyl. zanim wejdzie
    w aut. szukanie "-zaden mi znany TV sam w nic nie wchodzi chyba ,ze ma usterke!
    U Ciebie jest to uwalony najprawdopodobniej zasilacz(filtracja napiec,uklad startowy itp) ,a EEPROM-a to raczej zostaw w spokoju. Zajmij sie napieciem +5V idacym na mikrokontroler a w dalszej kolejnosci pozostalymi.
  • #10 147896
    benchmarek
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    jorg g napisał:
    :?:
    TV-LIFETEC LT3795VT
    w tym telewizorze jest zepsuty EEprom 24C02
    wbudowalem nowy(pusty)
    co zrobic aby wpisac dane z procesora?

musisz uruchomic tryb serwiswowy w telewizorze i wtedy bedzie mozliwe zapisanie danych na nowym epromie
  • #11 148296
    jugasa123
    Poziom 32  
    HALLO !
    cos niegra z linimi SDA i SCL
    linie sa w stanie wysokim ale po wyslaniu( rozkazu )linia SDA jest stale
    w stanieniskim
    odzielilem od lini CTV322S
    linie sa znwu poprawne
    nie mam schematu i niewiem jakie to chassis
    moze mozna cos znalesc w internecie ale na jakij stronie
    pozdrawim jorg g
  • #12 148924
    benchmarek
    Poziom 22  
    sprawdź czy jest poprawne podciaganie magistarli I2C do plusa sa to rezystory od 100om do 1.2 k jesli ktorys z nich bedzie uszk. to moze to byc przyczyna nie powracania lini do zasadniczych stanow wysokich. Jesli podciaganie jest prawidlowe świadczy to o uszkodzeniu ktoregoś elementu pracującego na I2C. Pozdr.
  • #13 148964
    benchmarek
    Poziom 22  
    straciłem rozeznanie, jaki jest układ procesora w twoim telewizorze?
  • #15 149268
    benchmarek
    Poziom 22  
    ok cos mi nie pasowalo ten scalaczek o ktorym mi napisales jest procesorem teletextu a mi chodzi o procesor ktory steruje caloscia televizora
  • #16 149894
    jugasa123
    Poziom 32  
    You don't have enough points! You have now 0 points. You need 2.62675857544 points. Please upload files or post messages!
    Nie masz wystarczajacej ilosci punktow! Wyslij wiadomosci na forum lub zaladuj przydatne pliki!

przy download wyswitla ta wiadomosc
    co mi brakuj do sciagniecia tego plik

jest tam jescze OM8361-
  • #17 149897
    jugasa123
    Poziom 32  
    You don't have enough points! You have now 0 points. You need 2.62675857544 points. Please upload files or post messages!
    Nie masz wystarczajacej ilosci punktow! Wyslij wiadomosci na forum lub zaladuj przydatne pliki!

przy download wyswitla ta wiadomosc
    co mi brakuj do sciagniecia tego plik

jest tam jescze OM8361-
  • #18 152730
    benchmarek
    Poziom 22  
    sama nazwa tv lub chassis nic mi nie mówi procesor sterujący będzie miał oznaczenia w stylu PCA cos tam cos tam wtedy nie potrzebujesz trybu serwisowego, lub sda itd. wtedy jest konieczny. bez tego nie ruszysz. scalak w obudowie 40 pin lub 42 pin

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze TV-LIFETEC LT3795VT uszkodzony został układ EEPROM 24C02, który został wymieniony na nowy, pusty. Problem polega na tym, jak zaprogramować nową pamięć danymi z procesora. Telewizor wykorzystuje procesory SAA5254P, CTV322S oraz TC8172.1. Procesor CTV322 to typowy układ PCA bez trybu serwisowego, który automatycznie wpisuje wstępne nastawy do nowej pamięci EEPROM. W praktyce wystarczy włączyć telewizor i wykonać podstawowe nastawy, aby pamięć została zaprogramowana. Jednak pojawiają się problemy z liniami I2C (SDA i SCL), które mogą być spowodowane uszkodzonymi rezystorami podciągającymi magistralę lub innymi elementami układu I2C. Objawy to m.in. mleczny obraz i trudności z automatycznym wyszukiwaniem kanałów, co może wskazywać na problemy z zasilaniem, zwłaszcza napięciem +5V oraz kondensatorami elektrolitycznymi w zasilaczu. Aby zapisać programy w EEPROM, należy użyć odpowiednich kombinacji klawiszy na pilocie lub klawiaturze telewizora, które wywołują tryb zapisu (np. pojawienie się napisu STORE). Brak pilota utrudnia ten proces. Wskazane jest sprawdzenie poprawności podciągnięć linii I2C oraz stabilności napięć zasilających mikrokontroler. Chassis telewizora nie jest znane, co utrudnia znalezienie schematów i dokładnych instrukcji serwisowych. Wymiana elektrolitów w zasilaczu i kontrola napięć to podstawowe kroki diagnostyczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA