logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

passat 1,8 rp 90' benz. problem z rannym zapalaniem sonda?

sojka krzysztof 30 Maj 2005 15:27 1347 6
REKLAMA
  • #1 1536099
    sojka krzysztof
    Poziom 11  
    passat 1'8 cl. benz.
    potrzebuję mechanika z Warszawy który mi zreperuje auto
    po nocy żle odpala dławi się dymi krztusi nie ma mocy jak go 2-3 razy zgaszę to jest ok. [podobno to wina sondy lambda] ale pewien nie jestem
    bardzo proszę o jakiś adres lub telefon

sojka krzysztof(_at_)o2.pl
    warszawa 614 7637 lub 501075112
    z góry serdecznie dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 1536643
    pyznar
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Przy zapalaniu parametry sondy lambda nie sa brane pod uwage, bo ma za niska temperature. Sprobuj odlaczyc czujnik temperatury.
  • REKLAMA
  • #3 1536740
    andy076
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    jaki masz przebieg? .. to moze tez byc kwestia luzu zaworow
  • REKLAMA
  • #4 1537060
    piotrzzz
    Poziom 2  
    jezeli chcesz wyeleminować sonde odłącz ją na kilka dni
    odłącz akumulator na 10 minut(reset)
    jezeli poprawi sie bez sondy musisz ją wymienić
    ale zacznij od czujnika temperatury silnika i czujnika temperatury powietrza(mały termistorek z boku czapki wtryskiwacza)
  • #5 1546862
    sojka krzysztof
    Poziom 11  
    dziękuję za porady ale ja jestem zielony z mechaniki nie wiem nawet gdzie jest ta sonda potrzebuję jakiegoś mechaniora z W -wy
    a nikogo takiego nie znam auto ma już przejechane 300 tys. km.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1557203
    biuroserwis
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Może być identyczna sytuacja jaką miałem ostatnio z moim passat 91` 1,8 cl, tzn:
    sprzwdź czy nie jest porwana guma/kołnierz gumowy/uszczelka gumowa (jak zwał tak zwał) pod zespołem wtrysku (to takie ustrojstwo na końcu węża doprowadzającego powietrze do silnika). Jeżeli jest lekka dziura może pobierać fałszywego powietrza i zapalanie będzie bardzo utrudnione. U mnie tak było dodatkowo oprócz złego zapalania jeszcze szarpał w trakcie jazdy na niskich obrotach na 2 i 3 biegu. Jeżeli u Ciebie też tak jest to napewno to będzie ta guma.
  • #7 2006513
    sojka krzysztof
    Poziom 11  
    niestety wszystkie porady nie zdały się na nic okazało się jednak że to była padnięta sonda lambda .mechanik powiedział że sondę powinno się wymieniać co jakieś 100 tys.(ale ile w tym prawdy?)
    dziękuję wszystkim którzy chcieli mi pomóc
    POZDRAWIAM KRZYSZTOF SOJKA

Podsumowanie tematu

✨ Problemy z uruchamianiem silnika w Volkswagen Passat 1.8 benzyna, objawiające się duszeniem, dymieniem i brakiem mocy po nocy, mogą być spowodowane uszkodzoną sondą lambda. Przy zapalaniu parametry sondy lambda nie są brane pod uwagę ze względu na niską temperaturę pracy, dlatego warto sprawdzić także czujnik temperatury silnika oraz czujnik temperatury powietrza. Możliwe jest również, że problem wynika z luzu zaworów lub nieszczelności w układzie dolotowym, np. uszkodzonej gumowej uszczelki pod zespołem wtrysku, co powoduje pobieranie fałszywego powietrza i utrudnia zapłon. Po odłączeniu sondy lambda i resetowaniu komputera (odłączenie akumulatora) można sprawdzić, czy problem ustępuje – jeśli tak, konieczna jest wymiana sondy. Sonda lambda powinna być wymieniana co około 100 tys. km, co potwierdził mechanik.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA