logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak płynnie ściemniać panel LED 12V 24W z driverem CCD za pomocą Arduino?

klucha21 09 Lip 2015 17:34 1323 10
REKLAMA
  • #1 14835657
    klucha21
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam, nabyłem panel led 12V 24W. Do panelu dołączony jest driver CCD
    Input 100-230V 0,3A
    Output 30-40V DC 590mA

Chcę aby ściemnianie lub rozjaśnianie odbywało się płynnie. Do sterowania chcę użyć arduino.
    Teraz pytanie czy jest sens pakować tranzystor między panel led a driver? Teraz driver stabilizuje napięcie aby uniknąć migotania a tranzystor będzie tworzyć to migotanie ponieważ zastosuję modulacja szerokości impulsu.

Znalazłem taki schemat,

Link

może MOC3021 ? może mosfet? mosfet się ponoć grzeje ze względu na częstotliwość
  • REKLAMA
  • #2 14835689
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6032
    Cytat:
    Teraz pytanie czy jest sens pakować tranzystor między panel led a driver? Teraz driver stabilizuje napięcie aby uniknąć migotania a tranzystor będzie tworzyć to migotanie ponieważ zastosuję modulacja szerokości impulsu.

Driver nie stabilizuje napiecia tylko prąd, jeśli wstawisz mu szeregowy tranzystor którym będziesz przerywał obwód napewno zakłóci to jego prace, bo uniemozliwi utrzymanie stałego prądu.

Dla idealnego źródłą prądowego korzystniejszym rozwiązaniem było by zwieranie, ale driver do LED nie jest takim idealnym źródłem i napiecie na wyjściu powinno się mieścic w zakresie 30V-40V.

Podsumowując nie po to sie daje driver stałoprądowy żeby później prąd zmieniać.

Zostają ci eksperymenty, możesz próbować prąd z drivera przełaczać pomiędzy LED a sztuczne obciążenie.

Cytat:
    Znalazłem taki schemat,

Na nic to do zasilania ze źródła o stałym napieciu.
    Cytat:
    może MOC3021 ?

Zupełnie nieprzydatny
    Cytat:
    może mosfet?

Może sie przydać.
    Cytat:

mosfet się ponoć grzeje ze względu na częstotliwość
    Coś słyszał ale jednym uchem wleciało a drugim wyleciało.
  • #3 14836296
    klucha21
    Poziom 10  
    Cytat:
    Zostają ci eksperymenty, możesz próbować prąd z drivera przełaczać pomiędzy LED a sztuczne obciążenie.

Czyli tak jak pisałem wcześniej? Między driver a led próbować tranzystor?

Cytat:
    Na nic to do zasilania ze źródła o stałym napięciu.

Możesz mnie nakierunkować jak to rozpoznać?

Może zastąpić driver innym zasilaniem? np zasilacz lecz niestabilizowany i tranzystorem regulację na 230AC

Nie mam pojęcia jak za to się zabrać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14836775
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Cytat:
    Czyli tak jak pisałem wcześniej? Między driver a led próbować tranzystor?
    Próbuj ale w czasie przerwy driver będzie podnosił napiecie na maksa próbując stabilizować prąd, to może skutecznie zakłucić stabilizacje prądu

Cytat:
    Cytat:
    Na nic to do zasilania ze źródła o stałym napięciu.

Możesz mnie nakierunkować jak to rozpoznać?

1 nie zasila się źródeł prądowych ze źródeł prądowych

Cytat:
    Może zastąpić driver innym zasilaniem? np zasilacz lecz niestabilizowany i tranzystorem regulację na 230AC
    Regulacji na 230V bym nie dawał ale na 40V to nie jest zły pomysł
  • #5 14839658
    klucha21
    Poziom 10  
    Czyli jednak mogą być problemy z driverem tak jak piszesz. Driver bedzie chciał podnieść napięcie i mogą wystąpić komplikacje .

Jak znaleźć odpowiednik tego drivera? Mam szukać zasilania o stałym prądzie 30v i 590mA ? Czy z 40V ?

Co do mosfetu, wyczytałem że, moze sie znacznie grzać przy niepełnym otwarciu. Aby go w pełni nasycić musiał bym użyć tranzystoru posredniczacego. I jeszcze sprawa częstotliwość .
    Moze zapytam tak. Jaki tranzystor proponujecie ?
  • #6 14840037
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Cytat:
    Czyli jednak mogą być problemy z driverem tak jak piszesz. Driver bedzie chciał podnieść napięcie i mogą wystąpić komplikacje .
    Jak odłaczysz ledy podniesie napiecie, moze zadziałać zabezpieczenie jeśli jest, mozliwe że gdy podłączysz LEDy ponownie dostaną "strzał" z kondensatora i się spalą.
    Jak piszą tu
    I tu

Najlepiej poszukaj drivera z wejściem do regulacji, jak nie znajdziesz to zasilacz stałonapięciowy o napieciu wyższym o 5V od napiecia przewodzenai LEDów zasilanych z drivera wtedy źródło prądowe dorobi sie samemu.

Cytat:
    Co do mosfetu, wyczytałem że, moze sie znacznie grzać przy niepełnym otwarciu.
    Może
    Cytat:
    Aby go w pełni nasycić musiał bym użyć tranzystoru posredniczacego.
    Nie zawsze są mosfety logic level
    Cytat:
    I jeszcze sprawa częstotliwość .
    Led nie musi chodzić powyżej 1kHz a to nie jest trudność.

Cytat:
    Moze zapytam tak. Jaki tranzystor proponujecie ?

Zaden skoro nie wiadomo jeszcze jaką miał by pełnić funkcję i jak miał by działać.
  • REKLAMA
  • #7 14840568
    klucha21
    Poziom 10  
    Cytat:
    Najlepiej poszukaj drivera z wejściem do regulacji, jak nie znajdziesz to zasilacz stałonapięciowy o napieciu wyższym o 5V od napiecia przewodzenai LEDów zasilanych z drivera wtedy źródło prądowe dorobi sie samemu.

Więc driver jest w przedziale 30-40V to zasilacz stałonapięciowy ma mieć 45V i 600mA?

Driver regulowany znalazłem lecz regulacja za pomocą potencjometra jest.

Znalazłem jeszcze "250V 2A 8 Channel OMRON SSR G3MB-202P Solid State Relay Module For Arduino"
  • Pomocny post
    #8 14840646
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Cytat:
    Więc driver jest w przedziale 30-40V to zasilacz stałonapięciowy ma mieć 45V i 600mA?
    Podłącz i zmierz, za dużo to zbedne straty, za mało nie osiągniesz nominalnego prądu, popularne napiecia w zasilaczach to 36V i 48V więc pewnie trzeba będzie wybrać jeden z dwóch.

Cytat:
    Driver regulowany znalazłem lecz regulacja za pomocą potencjometra jest.
    Są takie regulowane PWM
    Cytat:

Znalazłem jeszcze "250V 2A 8 Channel OMRON SSR G3MB-202P Solid State Relay Module For Arduino"
    SSR to tylko do wyłaczania sie może nadać.
  • REKLAMA
  • #9 14844951
    klucha21
    Poziom 10  
    Znalazłem drivery regulowane PWM

Przykładowo:
    Model Number:
    CBUS-110

Input 12-24V DC
    Input& Output channel max 10A
    Output power 12V 120W 24v 240W

Analog signal driver 0-10V dim signal.
    1024 gray lvls chyba chodzi o rozdzielczość.

Teraz mam pytanie, jeżeli podłączę ten driver pod 12 V i do tego lampę LED to nie ulegnie ona uszkodzeniu ? jest napisane że przy 12V mamy 120W , Panel led pobiera 24W i jest zasilany napięciem 30-40V. W opisie nie piszę ile jest wolt. jedynie 10A.
  • Pomocny post
    #10 14845145
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Dopiero teraz skojarzyłem że coś sie nie zgadza.

Cytat:
    Witam, nabyłem panel led 12V 24W. Do panelu dołączony jest driver CCD
    Input 100-230V 0,3A
    Output 30-40V DC 590mA

Te dwie rzeczy do siebie nie pasują, jak to był dołączony, dołączyli niewłaściwy sprzęt, a może błąd w parametrach?

Jeśli panel jest na 12V to zasilisz go z zasilacza stałonapieciowego 12V przez szeregowy tranzystor MOSFET sterowany PWM i wszystko będzie działać.
  • #11 14845171
    klucha21
    Poziom 10  
    z 12V to mój błąd :/ namieszałem już.
    Driver input 100-240V output 30-40V DC 590mA.
    Model HE030-03-040V059A
    Widocznie diody w panelu są połączone szeregowo

Panel led nie ma podanych parametrów, tylko 24W,

Ten driver co podałem wcześniej w poście nie uszkodzi panelu.?

Mam możliwość oddania tego panelu i rozejrzenie się za panelem led na 12V, może i tak łatwiej i taniej będzie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na płynne ściemnianie panelu LED 12V 24W z użyciem Arduino i drivera CCD, który stabilizuje prąd. W dyskusji podkreślono, że wstawienie tranzystora między driver a LED może zakłócić działanie drivera, ponieważ ten nie jest idealnym źródłem prądowym. Użytkownik rozważa różne opcje, w tym zamianę drivera na inny zasilacz oraz użycie tranzystora MOSFET do regulacji. Pojawiły się również pytania o odpowiednie parametry drivera oraz o to, czy nowy driver PWM będzie odpowiedni do zasilania panelu LED. Wskazano, że ważne jest, aby zasilacz miał odpowiednie napięcie i prąd, a także że panel LED może być zasilany z zasilacza stałonapięciowego 12V przez tranzystor MOSFET.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA