logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha HTR-3063 - Amplituner nie włącza się (martwy)

Cressida 11 Lip 2015 12:40 5115 9
REKLAMA
  • #1 14839929
    Cressida
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam serdecznie. Dostałem od znajomego amplituner taki jak w temacie. Niestety nie włącza się.
    I teraz nasuwa się moje pytanie czy w tych dwóch przewodach idących do transformatora zaznaczonych w zdjęciach na czerwono powinno być 230V ?
    Jeżeli tak to go nie ma.

• REKLAMA
  • #2 14839982
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1257
    Prawdopodobnie masz uszkodzony układ standby który ma za zadanie właśnie załączyć to napięcie i zasilić pozostałe układy.
  • #3 14840001
    Cressida
    Poziom 12  
    Hmm. Tak właśnie myślałem powiedz mi od czego zacząć aby stwierdzić go na pewno. Pomierzyć ten mały trafo? jeżli tak to na których nóżkach ma być napięcie?
    A jeżeli podałbym na duże trafo prąd wzmacniacz załączy się w ogóle. Czy nie?

Dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #4 14840017
    niewolno2
    Poziom 40  
    Nie polecam eksperymentować bo nie wiemy jakie mogą być skutki.
    Na początek musisz zaopatrzyć się w schemat aby dokładnie prześledzić gdzie powinno pojawić się napięcie sieci na ww transformatorze chodzi mi o ten mały transformator.
  • REKLAMA
  • #5 14840021
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9434
    Cressida napisał:
    na których nóżkach ma być napięcie?
    Masz miernik? Masz, bo chcez mierzyć ( i zresztą już mierzyłeś). A masz oczki? Też masz (?) wymontuj płytkę st-by i sprawdź - do których nóżek transformatora są podłączone ścieżki 230V~, a potem czy na pozostałych - podłączonych do układu, występuje napięcie. Najprawdopodobniej nie będzie (o ile będzie) więcej niż 10V~.

A tak poza konkursem - skoro sam nie mogłeś na to wpaść - czy nie lepiej (dla Ciebie i sprzętu) byłoby oddać sprzęt do serwisu?
  • #6 14840030
    Cressida
    Poziom 12  
    Myślę że nie lepiej gdyż nic na razie z nim nie robię. Po prostu chcę pomierzyć napięcia i dojść do tego czy to aby na pewno trafo jest winne. Od pomierzenia napięć jeszcze żaden sprzęt w moich rękach się nie rozleciał. Myślę że z waszą pomocą do tego dojdę a jeżeli okaże się że to trafo to je wymienię. Lutować potrafię. Stosuję zasadę że lepiej zapytać się 5 razy o błahostkę niż trwać w niepewności :) Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Dodano po 4 [minuty]:

Na małym trafo nie ma nigdzie napięcia. Dochodzi 230V a nie wychodzi już nic.
    Więc mam rozumieć że trafo do wymiany ?

Dodano po 6 [minuty]:

Czy to będzie na pewno uszkodzone trafo gdyż nowe jest dość drogie i nie chciałbym zamawiać w ciemno.
  • #7 14840057
    niewolno2
    Poziom 40  
    Musisz dokładnie sprawdzić omomierzem które uzwojenie jest ewentualnie uszkodzone, transformator lepiej wylutować z układy aby mieć pewne pomiarów.
  • REKLAMA
  • #8 14840063
    Cressida
    Poziom 12  
    Ok zaraz go wylutuję i pomierzę. Będę informował o wszystkim
  • #9 14840857
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9434
    Jeżeli napięcie dochodzi (a dochodzi według Twoich pomiarów) to na uzwojeniu pierwotnym jest przerwa.
  • #10 20854976
    lukaszpruban
    Poziom 1  

Cześć. Wiem, że już dużo czasu minęło.... ale udało się naprawić?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z amplitunerem Yamaha HTR-3063, który nie włącza się. Po sprawdzeniu napięcia na transformatorze, okazało się, że nie ma 230V na małym transformatorze, co sugeruje jego uszkodzenie. Użytkownicy doradzili, aby najpierw sprawdzić schemat, a następnie omomierzem zidentyfikować ewentualne uszkodzenia uzwojeń transformatora. W przypadku braku napięcia na uzwojeniu wtórnym, transformator może wymagać wymiany. Użytkownik planuje dalsze pomiary i wymianę uszkodzonego elementu, jeśli to konieczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA